Zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów, imbiru na wywarze warzywnym, podana z dużą ilością kiełków lucerny. Jest to bardzo oryginalna, aromatyczna zupa na porządny pożywny lunch. Soczewica, zalecana jest przez dietetyków, ponieważ zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, witaminy B i PP oraz beta-karoten. Soczewica obniża cholesterol, działa pozytywnie również na układ krążenia i serce. Idealna w diecie wegetariańskiej.
Zupa jest bardzo gęsta i bardzo sycąca, jeśli nie odpowiada Wam forma zupy-kremu, można ją rozrzedzić, dodając więcej bulionu. Rozgrzewające przyprawy dają zupie moc energetyczną, która rozgrzeje nas skutecznie czego potrzebujemy szczególnie jesienną porą. Polecam, koniecznie wypróbujcie!
📖 Przepis
Zupa z czerwonej soczewicy
🥘 Składniki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 duża marchew
- puszka krojonych pomidorów (użyłam domowego przecieru pomidorowego)
- 1 średnia pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 plaster selera
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego (może być więcej)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1,5 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
- olej do smażenia
- kiełki lucerny (do dekoracji)
🔪 Instrukcje
- Cebule, marchew, seler, pietruszkę pokroić na drobne kawałki, wrzucić na rozgrzany olej, smażyć około 3 minut ciągle mieszając. Do podsmażonych warzyw dodać soczewice, smażyć wszystko jeszcze 3 minuty. Następnie wlać pomidory i bulion, zupę gotować przez około 20 minut, do momentu, kiedy soczewica zrobi się miękka.
- Garnek z zupą zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić przyprawami, ewentualnie dolać więcej bulionu. Podawać z kiełkami lucerny.
- Smacznego!
Marzena napisał
Zapisuję do zrobienia:-) Do tej pory robiłam zupę tylko z zielonej soczewicy.