Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Zupa z czerwonej soczewicy

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 16 maj, 2013 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów, imbiru na wywarze warzywnym, podana z dużą ilością kiełków lucerny. Jest to bardzo oryginalna, aromatyczna zupa na porządny pożywny lunch. Soczewica, zalecana jest przez dietetyków, ponieważ zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, witaminy B i PP oraz beta-karoten. Soczewica obniża cholesterol, działa pozytywnie również na układ krążenia i serce. Idealna w diecie wegetariańskiej.

zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa jest bardzo gęsta i bardzo sycąca, jeśli nie odpowiada Wam forma zupy-kremu,  można ją rozrzedzić, dodając więcej bulionu. Rozgrzewające przyprawy dają zupie moc energetyczną, która rozgrzeje nas skutecznie czego potrzebujemy szczególnie jesienną porą. Polecam, koniecznie wypróbujcie!

📖 Przepis

zupa z czerwonej soczewicy
Print Pin
5 z 2 głosów

Zupa z czerwonej soczewicy

Pyszna kremowa zupa o wspaniałym smaku.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 8
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 26 minuty minuty
Całkowity czas 36 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchew
  • puszka krojonych pomidorów (użyłam domowego przecieru pomidorowego)
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 plaster selera
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego (może być więcej)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1,5 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
  • olej do smażenia
  • kiełki lucerny (do dekoracji)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebule, marchew, seler, pietruszkę pokroić na drobne kawałki, wrzucić na rozgrzany olej, smażyć około 3 minut ciągle mieszając. Do podsmażonych warzyw dodać soczewice, smażyć wszystko jeszcze 3 minuty. Następnie wlać pomidory i bulion, zupę gotować przez około 20 minut, do momentu, kiedy soczewica zrobi się miękka.
  • Garnek z zupą zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić przyprawami, ewentualnie dolać więcej bulionu. Podawać z kiełkami lucerny.
  • Smacznego!
zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy
zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marzena napisał

    17 maja, 2013 at 7:46 am

    Zapisuję do zrobienia:-) Do tej pory robiłam zupę tylko z zielonej soczewicy.

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.