• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 16 maj, 2013 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów, imbiru na wywarze warzywnym, podana z dużą ilością kiełków lucerny. Jest to bardzo oryginalna, aromatyczna zupa na porządny pożywny lunch. Soczewica, zalecana jest przez dietetyków, ponieważ zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, witaminy B i PP oraz beta-karoten. Soczewica obniża cholesterol, działa pozytywnie również na układ krążenia i serce. Idealna w diecie wegetariańskiej.

zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa jest bardzo gęsta i bardzo sycąca, jeśli nie odpowiada Wam forma zupy-kremu,  można ją rozrzedzić, dodając więcej bulionu. Rozgrzewające przyprawy dają zupie moc energetyczną, która rozgrzeje nas skutecznie czego potrzebujemy szczególnie jesienną porą. Polecam, koniecznie wypróbujcie!

zupa z czerwonej soczewicy
Print Pin
5 z 2 głosów

Zupa z czerwonej soczewicy

Pyszna kremowa zupa o wspaniałym smaku.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 8
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 26 minutes
Całkowity czas 36 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchew
  • puszka krojonych pomidorów (użyłam domowego przecieru pomidorowego)
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 plaster selera
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego (może być więcej)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1,5 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
  • olej do smażenia
  • kiełki lucerny (do dekoracji)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebule, marchew, seler, pietruszkę pokroić na drobne kawałki, wrzucić na rozgrzany olej, smażyć około 3 minut ciągle mieszając. Do podsmażonych warzyw dodać soczewice, smażyć wszystko jeszcze 3 minuty. Następnie wlać pomidory i bulion, zupę gotować przez około 20 minut, do momentu, kiedy soczewica zrobi się miękka.
  • Garnek z zupą zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić przyprawami, ewentualnie dolać więcej bulionu. Podawać z kiełkami lucerny.
  • Smacznego!
zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy
zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy
« Ciasto ucierane z rabarbarem
Kompot rabarbarowo imbirowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marzena napisał

    17 maja, 2013 at 7:46 am

    Zapisuję do zrobienia:-) Do tej pory robiłam zupę tylko z zielonej soczewicy.

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}