Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Zupa z dyni i pomidorów

Aktualizacja: 13 lip, 2020 · Opublikowany: 5 wrz, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejny przepis na zupę dyniową tym razem z pomidorami, ostrą papryczką chilli i pysznymi prażonymi orzechami włoskimi. Pomidory w połączeniu z dynią i aromatycznymi przyprawami sprawiają, że zupa zyskuje egzotyczny smak, smak w stylu kuchni indyjskiej. Zupę zabieliłam mleczkiem kokosowym, co sprawiło, że zupa nabrała aksamitnej konsystencji i wspaniałego smaku i tutaj ostrzeżenie! Zupa z dyni i pomidorów nie będzie tak pyszna, jeśli mleczko kokosowe zamienicie na śmietanę! Warto więc zakupić puszkę mleczka kokosowego lub przygotować je własnoręcznie, przepis jest już na stronie! Dla wzmocnienia smaku zupy dodałam olej z pestek dyni, który jest bardzo esencjonalny i wspaniale pasuje do tego połączenia. Zapraszam do gotowania 🙂

📖 Przepis

Print Pin
5 z 2 głosów

Zupa z dyni i pomidorów

Fantastyczna zupa krem z dyni.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 6
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg dyni
  • 500 g pomidorów
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • sól i pieprz (do smaku)
  • 1 mała papryczka chilli
  • 100 g sera dorblue
  • wywar warzywny
  • 3 łyżki zielonej kolendry (drobno siekana)
  • ½ szklanki prażonych orzechów włoskich
  • sok z ½ limonki
  • ½ puszki mleczka kokosowego
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • olej dyniowy (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Dynię umyć, obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, wlać szklankę wywaru warzywnego, gotować pod przykrciem przez 15 minut.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki, dodać do gotującej się dyni. Czosnek i imbir zetrzeć na tartce o małych oczkach, dodać do zupy.
  • Kiedy dynia będzie miękka, zmiksować blenderem na gładki krem, zupa będzie bardzo gęsta należy dodać tyle wywaru warzywnego, aby konsystencja zupy była taka jaką lubicie najbardziej, ja lubię konsystencję gęstego kremu.
  • Zupę doprawić przyprawami, dodać pokrojony w małą kostkę ser, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia. Przed podaniem dodać mleczko kokosowe, drobno pokrojoną papryczkę chilli, kolendrę, orzechy, zupę można podać z odrobiną oleju dyniowego.
  • Smacznego!
zupa z dyni i pomidorow
Zupa z dyni i pomidorów
zupa z dyni i pomidorow
Zupa z dyni i pomidorów

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ewa napisał

    07 września, 2013 at 6:19 pm

    Zupa wygląda przepysznie.Napewno wkrótce ją ugotuję:) Mam tylko pytanie ile ml tego mleczka kokosowego trzeba dodać i czy 1kg dyni to juz po usunięciu pestek? Z góry dziękuje za podpowiedź:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 września, 2013 at 8:53 pm

      Kilogram dyni już po obraniu i wypestkowaniu, jeśli chodzi o mleczko kokosowe, to wystarcza 1/2 puszki czyli 200 ml, mleczko kokosowe można zastąpić zwykłą śmietaną:)Pozdrawiam i miłego pichcenia:)

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    05 września, 2013 at 12:53 pm

    Ale Cię wzięło na dekorację! Toż ta zupa wygląda ja mały obrazek! Super! Ta micha to gdzieś z Płn.Afryki?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 września, 2013 at 9:28 pm

      Tak jakoś wyszło:) a miseczka pochodzi ze sklepu w Jankach z indyjskimi bibelotami:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.