Kolejny przepis na zupę dyniową tym razem z pomidorami, ostrą papryczką chilli i pysznymi prażonymi orzechami włoskimi. Pomidory w połączeniu z dynią i aromatycznymi przyprawami sprawiają, że zupa zyskuje egzotyczny smak, smak w stylu kuchni indyjskiej. Zupę zabieliłam mleczkiem kokosowym, co sprawiło, że zupa nabrała aksamitnej konsystencji i wspaniałego smaku i tutaj ostrzeżenie! Zupa z dyni i pomidorów nie będzie tak pyszna, jeśli mleczko kokosowe zamienicie na śmietanę! Warto więc zakupić puszkę mleczka kokosowego lub przygotować je własnoręcznie, przepis jest już na stronie! Dla wzmocnienia smaku zupy dodałam olej z pestek dyni, który jest bardzo esencjonalny i wspaniale pasuje do tego połączenia. Zapraszam do gotowania 🙂
📖 Przepis
Zupa z dyni i pomidorów
🥘 Składniki
- 1 kg dyni
- 500 g pomidorów
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- sól i pieprz (do smaku)
- 1 mała papryczka chilli
- 100 g sera dorblue
- wywar warzywny
- 3 łyżki zielonej kolendry (drobno siekana)
- ½ szklanki prażonych orzechów włoskich
- sok z ½ limonki
- ½ puszki mleczka kokosowego
- ½ łyżeczki przyprawy curry
- 1 szczypta mielonego kminku
- 2 ząbki czosnku
- olej dyniowy (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Dynię umyć, obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, wlać szklankę wywaru warzywnego, gotować pod przykrciem przez 15 minut.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki, dodać do gotującej się dyni. Czosnek i imbir zetrzeć na tartce o małych oczkach, dodać do zupy.
- Kiedy dynia będzie miękka, zmiksować blenderem na gładki krem, zupa będzie bardzo gęsta należy dodać tyle wywaru warzywnego, aby konsystencja zupy była taka jaką lubicie najbardziej, ja lubię konsystencję gęstego kremu.
- Zupę doprawić przyprawami, dodać pokrojony w małą kostkę ser, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia. Przed podaniem dodać mleczko kokosowe, drobno pokrojoną papryczkę chilli, kolendrę, orzechy, zupę można podać z odrobiną oleju dyniowego.
- Smacznego!
Ewa napisał
Zupa wygląda przepysznie.Napewno wkrótce ją ugotuję:) Mam tylko pytanie ile ml tego mleczka kokosowego trzeba dodać i czy 1kg dyni to juz po usunięciu pestek? Z góry dziękuje za podpowiedź:)
Anna napisał
Kilogram dyni już po obraniu i wypestkowaniu, jeśli chodzi o mleczko kokosowe, to wystarcza 1/2 puszki czyli 200 ml, mleczko kokosowe można zastąpić zwykłą śmietaną:)Pozdrawiam i miłego pichcenia:)
Krzych napisał
Ale Cię wzięło na dekorację! Toż ta zupa wygląda ja mały obrazek! Super! Ta micha to gdzieś z Płn.Afryki?
Anna napisał
Tak jakoś wyszło:) a miseczka pochodzi ze sklepu w Jankach z indyjskimi bibelotami:)