• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Napoje i koktaile » Mleczko kokosowe domowe

Mleczko kokosowe domowe

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 18 paź, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Mleczko kokosowe z orzecha, a nie z wiórków? Proszę bardzo, dziś przepis dla osób, które mają wyciskarkę ślimakową, i mogą wykorzystać ją do przygotowania najwyższej jakości mleczka kokosowego. Można przygotować w niej nie tylko soki, ale również mleko roślinne! Mleczko kokosowe jak dla mnie to niezbędny produkt w kuchni, używam go do kawy, sosów, naleśników, kremów. Jest doskonałą alternatywą dla osób uczulonych na mleko krowie. Mleczko kokosowe zawiera sporo potasu, fosforu, cynku, kwasu foliowego, błonnika, żelaza, witaminy B i C i wiele innych cennych składników. Składniki zawarte w mleku kokosowym, to bardzo ważna sprawa, choć przyznam, że mnie najbardziej interesują dwie rzeczy. Walory smakowe i brak laktozy! Zachęcam Was do przygotowania go w domu, to tylko dwa składniki, żadnych konserwantów i zbędnych dodatków.

Przygotowując mleczko kokosowe w wyciskarce ślimakowej, jest jeszcze jedna korzyść z tego, a mianowicie produkt "uboczny" czyli wiórki kokosowe. Wystarczy je wysuszyć w piekarniku i można przygotować z nich na przykład kokosanki i to z własnoręcznie przygotowanych wiórków! Domowe mleczko jest delikatnie słodkie i ma śmietankową lekko aksamitną konsystencję. Gotowe mleczko po jakimś czasie zaczyna się rozwarstwiać, jest to naturalna rzecz, przed podaniem należy je wymieszać. Mleczko można również przygotować bez użycia wyciskarki ślimakowej. Można wycisnąć je ręcznie, używając do tego gazy, ale ten sposób jest pewnie już Wam znany.

mleczko kokosowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Mleczko kokosowe domowe

Najlepsze mleczko wegańskie domowej produkcji.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Porcji 450
Przygotowanie 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 orzech kokosa
  • 500 ml gorącej wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Łupinę orzecha należy rozłupać, najlepiej zrobić, to dużym ciężkim nożem, mocno uderzając grzbietem w środek orzecha, trzeba zrobić, to kilka razy zanim skorupa orzecha pęknie.
  • Wydobywamy miąższ z wnętrza, starając się wyciągnąć jak największe kawałki, łatwiej będzie odciąć ciemną skórkę. Odcinamy ciemną skórkę orzecha, oczyszczony miąższ opłukujemy wodą, następnie tniemy na małe kawałki.
  • Do blendera wkładamy rozdrobnione kawałki, miksujemy na drobne kawałki, około 2 minut.
  • Rozdrobnionego orzecha zalewamy bardzo gorącą wodą, i tu ilość wody zależy jakie mleko chcecie uzyskać, jeśli delikatne, mniej tłuste, dodajcie 500 ml, natomiast jeśli mleczko ma być gęstsze, bardziej kremowe wystarczy 350-400 ml wody.
  • Odstawiamy na 20 minut, po tym czasie miąższ wraz z wodą przepuszczamy przez wyciskarkę ślimakową. Gotowe mleko przechowujemy z lodówce do kilku dni.
  • Produkt "uboczny" w postaci wiórków kokosowych, rozkładamy na blaszce do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 st C, suszymy przez około 20 - 30 minut, co 10 minut przemieszajcie wiórki, sprawdzając, czy są już wysuszone.
  • Piekarnik wyłączyć, pozostawić w nim wiórki do całkowitego wystygnięcia, suche, wystudzone wiórki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Orzech nie trzeba obierać z ciemnej skórki, ja robię, to bo chcę uzyskać bielutkie wiórki:)
mleczko kokosowe
mleczko kokosowe
« Szarlotka orzechowa
Bułeczki mini »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. monika napisał

    19 maja, 2016 at 1:55 pm

    ekstra! jak tylko znajdę kokos to zrobię.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 maja, 2016 at 2:13 pm

      Polecam! Kto lubi kokos ten doceni smak świeżego i naturalnego mleczka bez zbędnych dodatków 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}