Zapraszam Was dziś na najlepszą i najprostszą zupę dyniową. Jej skład ograniczyłam do minimum, aby móc przygotować ją w każdej chwili. Przygotowanie zupy dyniowej zajmie wam dosłownie kilka minut i będzie wspaniała! Idealne połączenie smaków na jesienne dni, rozgrzewające, a jednocześnie pobudzające przyprawy dodają energii i wprawiają w dobry nastrój. Rozgrzewająca zupa z prażonymi pestkami dyni, serem Dorblue, który nadaje zupie niepowtarzalny smak! Gęstość zupy dyniowej możecie regulować ilością wywaru warzywnego lub rosołem. Jeśli chodzi o dzieci, to podane proporcje przypraw są przyswajalne przez maluchy w wieku 3-9 lat, to sprawdziłam na własnych. Dla dorosłych dodaję ser i przed podaniem posypuję świeżo mielonym pieprzem. Pyszności!
📖 Przepis
Zupa dyniowa
🥘 Składniki
- 1 kg obranej dyni
- 1 szklanka rosołu (lub wywaru warzywnego)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 łyżka świeżego imbiru (statego)
- 30 g sera typu Dorblue
- kilka łyżek prażonych pestek dyni
- śmietana do zabielenia zupy
🔪 Instrukcje
- Dynię umyć i obrać ze skórki, pokroić na małe części, wrzucić do garnka, wlać wywar warzywny lub rosół. Dynię gotować przez około 20 minut z dodatkiem imbiru, następnie zdjąć garnek z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku przyprawami na koniec dodać ser pokrojony na małe kawałki, mieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia.
- Przed podaniem zupy dyniowej dodać śmietanę i posypać prażonymi pestkami dyni.
- Smacznego!
marta napisał
Aniu,
od jabłuszkobrania chodzi za mną Twoja zupa. Będzie dzisiaj na lanczyk 😉 Dziękuję za inspirację!
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że zupa smakowała:) Życzę dziś smacznego 🙂
Jukusss napisał
a po co rosół lub wywar?
Anna napisał
Miało być w opisie " wrzucić do garnka z wywarem lub rosołem", a nie z wodą:))) Zupa ma wywarze czy rosole jest duzo lepsza, bogatsza:) Dziękuje i pozdrawiam