• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Aktualizacja: 6 sie, 2020 · Opublikowany: 17 wrz, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Zapraszam Was dziś na najlepszą i najprostszą zupę dyniową. Jej skład ograniczyłam do minimum, aby móc przygotować ją w każdej chwili. Przygotowanie zupy dyniowej zajmie wam dosłownie kilka minut i będzie wspaniała! Idealne połączenie smaków na jesienne dni, rozgrzewające, a jednocześnie pobudzające przyprawy dodają energii i wprawiają w dobry nastrój. Rozgrzewająca zupa z prażonymi pestkami dyni, serem Dorblue, który nadaje zupie niepowtarzalny smak! Gęstość zupy dyniowej możecie regulować ilością wywaru warzywnego lub rosołem. Jeśli chodzi o dzieci, to podane proporcje przypraw są przyswajalne przez maluchy w wieku 3-9 lat, to sprawdziłam na własnych. Dla dorosłych dodaję ser i przed podaniem posypuję świeżo mielonym pieprzem. Pyszności!

zupa z dyni w czarnej miseczce
Print Pin
5 z 1 głosu

Zupa dyniowa

Prosta zupa, a właściwie krem z dyni.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupa
Porcji 6
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Kalorie 112kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg obranej dyni
  • 1 szklanka rosołu (lub wywaru warzywnego)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka świeżego imbiru (statego)
  • 30 g sera typu Dorblue
  • kilka łyżek prażonych pestek dyni
  • śmietana do zabielenia zupy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Dynię umyć i obrać ze skórki, pokroić na małe części, wrzucić do garnka, wlać wywar warzywny lub rosół. Dynię gotować przez około 20 minut z dodatkiem imbiru, następnie zdjąć garnek z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku przyprawami na koniec dodać ser pokrojony na małe kawałki, mieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia.
  • Przed podaniem zupy dyniowej dodać śmietanę i posypać prażonymi pestkami dyni.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Zupa dyniowa
Wielkość porcji
 
223 g
Ilość w porcji
Kalorie
112
% Daily Value*
Tłuszcze
 
5.6
g
9
%
Tłuszcze nasycone
 
2.2
g
11
%
Cholesterol
 
6
mg
2
%
Sód
 
230
mg
10
%
Węglowodany
 
13
g
4
%
Błonnik
 
1.2
g
5
%
Cukier
 
2.5
g
3
%
Białko
 
5.2
g
10
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
zupa z dyni w czarnej miseczce
Zupa dyniowa
kawałek dyni a w tle cała duża dynia
Zupa dyniowa
« Babciny chleb pszenny na maślance
Burger warzywno ryżowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. marta napisał

    17 października, 2015 at 8:53 am

    5 stars
    Aniu,
    od jabłuszkobrania chodzi za mną Twoja zupa. Będzie dzisiaj na lanczyk 😉 Dziękuję za inspirację!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 października, 2015 at 10:31 am

      Bardzo się cieszę, że zupa smakowała:) Życzę dziś smacznego 🙂

      Odpowiedz
  2. Jukusss napisał

    13 września, 2013 at 11:20 am

    a po co rosół lub wywar?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 września, 2013 at 11:35 am

      Miało być w opisie " wrzucić do garnka z wywarem lub rosołem", a nie z wodą:))) Zupa ma wywarze czy rosole jest duzo lepsza, bogatsza:) Dziękuje i pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}