Zapraszam dziś na najlepszą i najprostszą zupę dyniową, jej skład ograniczony jest do minimum. Przygotowanie zupy dyniowej zajmie wam dosłownie chwilkę, ale nie obawiajcie się zupa jest wspaniała! Idealne połączenie smaków na jesienne dni, rozgrzewające, a jednocześnie pobudzające przyprawy dodają energii i wprawiają w dobry nastrój. Rozgrzewająca zupa z prażonymi pestkami dyni, serem Dorblue, który nadaje zupie niepowtarzalny smak! Gęstość zupy dyniowej możecie regulować ilością wywaru warzywnego lub rosołem. Jeśli chodzi o dzieci, podane proporcje przypraw są przyswajalne przez maluchy w wieku 3-9 lat. Dla dorosłych dodaję odrobinę więcej sera i przed podaniem posypuję świeżo mielonym pieprzem. Pyszności!

Zupa dyniowa
Prosta zupa, a właściwie krem z dyni.
Składniki
- 1 kg obranej dyni
- 1 szklanka rosołu lub wywaru warzywnego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka świeżego imbiru statego
- 30 g sera typu Dorblue
- kilka łyżek prażonych pestek dyni
- śmietana do zabielenia zupy
Instrukcja
- Dynię umyć i obrać ze skórki, pokroić na małe części, wrzucić do garnka, wlać wywar warzywny lub rosół. Dynię gotować przez około 20 minut z dodatkiem imbiru, następnie zdjąć garnek z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku przyprawami na koniec dodać ser pokrojony na małe kawałki, mieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia.
- Przed podaniem zupy dyniowej dodać śmietanę i posypać prażonymi pestkami dyni.
- Smacznego!
Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Aniu,
od jabłuszkobrania chodzi za mną Twoja zupa. Będzie dzisiaj na lanczyk 😉 Dziękuję za inspirację!
Bardzo się cieszę, że zupa smakowała:) Życzę dziś smacznego 🙂
a po co rosół lub wywar?
Miało być w opisie ” wrzucić do garnka z wywarem lub rosołem”, a nie z wodą:))) Zupa ma wywarze czy rosole jest duzo lepsza, bogatsza:) Dziękuje i pozdrawiam