Zupa grzybowa oczywiście najlepsza jest z suszonych grzybów. Suszone grzyby dają zupie niepowtarzalny aromat, z pewnością nie uzyskamy takiego efektu ze świeżych grzybów. Znana doskonale jako klasyczna zupa wigilijna, którą podajemy z łazankami, grubym makaronem czy też z pieczywem. Zupa jest tak dobra, że szkoda byłoby czekać na nią do grudnia :). Jeśli macie pod ręką trochę suszonych grzybów zabierajcie się od razu do pracy, nie pożałujecie!
📖 Przepis
Zupa grzybowa
Łatwa zupa z suszonych grzybów
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 50 g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 1 sztuka liść laurowy
- 4 ziarna iela angielskiego
- 1 średnia marchew
- 1 średnia pietruszka
- śmietana
- 2 łyżki oleju lub masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- natka pietruszki
🔪 Instrukcje
- Grzyby namoczyć w wodzie przez 30 minut. Marchew i pietruszkę obrać i przekroić na cztery części. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu.
- Namoczone grzyby gotować do miękkości.
- Do garnka wlać 2 litry wody, zagotować. Do wody dodać marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie i liść laurowy.
- Ugotowane grzyby pokroić na małe kawałki, dodać do garnka z wywarem warzywnym, pozostałą wodę po gotowaniu grzybów również dolać do wywaru.
- Zupę gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Dodać podsmażoną cebulkę.
- Do kubka wlać kilka łyżek zimnej wody, dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Dodać do zupy, wymieszać i zagotować.
- Zupę przed podaniem zabielić śmietaną i posypać natką.
- Smacznego!
Marcin napisał
Bardzo dziękuję za przepis. Wyszła pyszna, rozgrzewająca zupa,idealna na listopadowe chłody.
Anna napisał
Bardzo proszę :), cieszę się, że zupa przypadła do gustu. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Jabłuszka napisał
Przed chwilą zrobiłam Pani zupę. Jest pyszna 😋.
Kasia napisał
Ciekawy i łatwy przepis.
Anna napisał
Grzybowa jest pyszna, zapraszam 🙂