Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Zupa grzybowa

Aktualizacja: 30 lip, 2020 · Opublikowany: 27 paź, 2012 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Zupa grzybowa oczywiście najlepsza jest z suszonych grzybów. Suszone grzyby dają zupie niepowtarzalny aromat, z pewnością nie uzyskamy takiego efektu ze świeżych grzybów. Znana doskonale jako klasyczna zupa wigilijna, którą podajemy z łazankami, grubym makaronem czy też z pieczywem. Zupa jest tak dobra, że szkoda byłoby czekać na nią do grudnia :). Jeśli macie pod ręką trochę suszonych grzybów zabierajcie się od razu do pracy, nie pożałujecie!

📖 Przepis

zupa grzybowa
Print Pin
5 z 4 głosów

Zupa grzybowa

Łatwa zupa z suszonych grzybów
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 4
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 4 ziarna iela angielskiego
  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia pietruszka
  • śmietana
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • natka pietruszki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Grzyby namoczyć w wodzie przez 30 minut. Marchew i pietruszkę obrać i przekroić na cztery części. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu.
  • Namoczone grzyby gotować do miękkości.
  • Do garnka wlać 2 litry wody, zagotować. Do wody dodać marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Ugotowane grzyby pokroić na małe kawałki, dodać do garnka z wywarem warzywnym, pozostałą wodę po gotowaniu grzybów również dolać do wywaru.
  • Zupę gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Dodać podsmażoną cebulkę.
  • Do kubka wlać kilka łyżek zimnej wody, dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Dodać do zupy, wymieszać i zagotować.
  • Zupę przed podaniem zabielić śmietaną i posypać natką.
  • Smacznego!
zupa grzybowa ze śmietaną i zieloną pietruszką
Zupa grzybowa

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    5 from 4 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marcin napisał

    14 listopada, 2020 at 6:08 pm

    5 gwiazdek
    Bardzo dziękuję za przepis. Wyszła pyszna, rozgrzewająca zupa,idealna na listopadowe chłody.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 listopada, 2020 at 8:44 pm

      Bardzo proszę :), cieszę się, że zupa przypadła do gustu. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  2. Jabłuszka napisał

    21 stycznia, 2019 at 2:33 pm

    5 gwiazdek

    Przed chwilą zrobiłam Pani zupę. Jest pyszna 😋.

    Odpowiedz
  3. Kasia napisał

    18 maja, 2018 at 5:43 pm

    Ciekawy i łatwy przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 maja, 2018 at 11:12 pm

      Grzybowa jest pyszna, zapraszam 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.