Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Zupa grzybowa z makaronem

Aktualizacja: 19 mar, 2020 · Opublikowany: 20 gru, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Zupa grzybowa z makaronem, a właściwie jest to zupa z lanymi kluseczkami

Zupa grzybowa przygotowana z suszonych grzybów na wywarze warzywnym to zupa podawana głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jeszcze w XIX wieku zupa z grzybów była jadłem ludu, bogatsi jadali tylko najszlachetniejsze grzyby prawdziwki, trufle rydze i smardze. Mimo podziałów, jakie panowały w tamtych czasach, to właśnie taką samą zupą zaczynała się Wigilia w domach chłopów i możnych panów. Nadal jest to jedna z dwóch najpopularniejszych wigilijnych zup, którą wybierzecie w tym roku? Barszcz czerwony z uszkami czy zupę grzybową?

Dziś chciałam zaproponować ją z domowymi lanymi kluseczkami lub jeśli chcecie może być z gotowym makaronem. Na co dzień możecie przygotowywać ją na rosole, a na wigilię w wersji postnej czy też wegetariańskiej. Zupę lekko zabieliłam śmietaną, ale nie jest to konieczne. Możecie podać ją w ciemnej wersji bez żadnego zabielenia czy zagęszczenia. Smacznego!

📖 Przepis

zupa grzybowa z makaronem
Print Pin
5 z 2 głosów

Zupa grzybowa z makaronem

Prosta zupa świąteczna!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 4
Przygotowanie 26 minuty minuty
Gotowanie 21 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 l rosołu lub wywaru z warzyw
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 średnia cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany (kwaśnej, można dodać jej więcej)
  • 2 łyżki natki piertuszki (drobno siekana)
  • 3 łyżki cebuli (pokrojonej w kostkę)

Składniki na lane kluski

  • 1 średnie jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 ml wody
  • ½ łyżeczki soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przynajmniej przez 60 minut. Następnie wyjąć je z wody i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę na złoty kolor wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Rosół lub wywar warzywny postawić na ogień dodać pokrojone grzyby i wodę z ich moczenia oraz  podsmażoną cebulę z dodatkami, gotować przez 40 minut na średnim ogniu.
  • Zupę doprawić przyprawami do smaku. Spróbujcie, czy grzyby ugotowały się już i są miękkie, jeśli tak, to zupę można zabielić. W garnuszku rozbełtać mąkę z odrobiną wody, wlać do zupy zagotować. Na koniec dodać śmietanę, przed dodaniem jej do zupy najlepiej ją zahartować. Do kubeczka odmierzyć odpowiednią jej ilość, dodać trzy łyżki gorącej zupy i szybko wymieszać, a następnie dolać do zupy znów wymieszać i wyłączyć zupę. 
  • Zupę podajemy z  lanymi kluseczkami lub makaronem i natką pietruszki.

Przygotowanie lanych klusek

  • Do miski dodać jajko, wodę, wymieszać następnie dodać mąkę i szczyptę soli, całość wymieszać na gładkie gęste ciasto, w razie potrzeby dolejcie więcej wody lub dosypcie odrobinę mąki. Ciasto powinno być dość gęste. Do woreczka foliowego wlać ciasto, zabezpieczyć do czasu zagotowania się wody.
  • Do garnka wlać wodę, dodać sól, zagotować. Kiedy woda już wrze, odciąć nożyczkami małą dziurkę w końcu woreczka. Na gotującą się wodę wyciskać z woreczka ciasto jednocześnie mieszając co jakiś czas wodę z kluseczkami.
  • Kluseczki gotować przez 2-3 minuty do wypłynięcia wszystkich kluseczek, następnie odcedzić podać z zupą.
  • Smacznego!
Zupa grzybowa z makaronem w białej miseczce z kawałkiem grzyba i natką pietruszki.
Zupa grzybowa z makaronem

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem
  • zupa jogurtowa na białym talerzu
    Zupa jogurtowa

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.