Zupa jogurtowa kojarzy mi się z Turcją pewnie dlatego, że to tam jadłam ją po raz pierwszy. Zupa jogurtowa to nie tylko Turcja, podobne zupy znajdziecie w wielu zakątkach świata. Będą one różniły się odrobinę dodatkami, ale generalnie opierają się na podobnej bazie, czyli jogurcie i ryżu. Warto spróbować, bo zupa jest bardzo smaczna, pożywna, orzeźwiająca i zupełnie inna w smaku niż dobrze nam znane polskie zupy.
Zupa jest lekko kwaśna z bardzo wyraźną nutą mięty. Gęsta zupa jogurtowa zazwyczaj przygotowywana jest z ryżem, ale można podać ją z różnego rodzaju kaszami. Dziś ugotowałam ją z pięknymi perełkami pęczaku. W wielu przepisach znajdziecie w składzie mąkę, która służy do zagęszczenia zupy, ja ją pominęłam, bo zupa zagęściła się dzięki kaszy, którą ugotowałam w tej samej wodzie, na której przygotowałam zupę. Dla mięsożerców zupę można przygotować na bazie rosołu drobiowego z kawałkami mięsa. Do przyprawienia używamy tylko soli i pieprzu. Odrobina świeżych ziół i szczypta parmezanu podkręciła smak zupy. Spróbujcie koniecznie!
📖 Przepis
Zupa jogurtowa
🥘 Składniki
- 1,5 l wody
- 80 g kaszy pęczak ( lub białego ryżu)
- 280 g jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- 1 łyżka suszonej mięty - zgniecionej
- 2 łyżki świeżej mięty - siekanej
- 1 łyżka natki pietruszki (lub kolendry)
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 1 duża cebuli
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 łyżka masła
- odrobina tartego parmezanu
🔪 Instrukcje
- Kaszę/ryż przepłukać pod bieżącą wodą, do garnka odmierzyć 1 i ½ litra wody, dodać przepłukaną kaszę/ryż, gotować aż będzie miękka.
- W czasie, kiedy kasza gotuje się, możemy podsmażyć cebulę. Cebulę drobno posiekać, na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i suszoną miętę, smażyć przez kilka minut do chwili, kiedy cebula zmięknie.
- Podsmażoną cebulę dodać do ugotowanej kaszy, jeśli ilość wody, w której gotowała się kasza, zbyt mocno zredukowała się należy uzupełnić ją dolewając szklankę lub dwie.
- W misce wymieszać jogurt naturalny z żółtkiem, a następnie zahartować gorącym wywarem, gorący wywar dolewać porcjami do jogurtu jednocześnie energicznie mieszając, aby zapobiec rozwarstwieniu się jogurtu. Jogurt dolać do zupy szybko wymieszać, aby płyny połączyły się, zagotować ciągle mieszając i zaraz zdjąć z ognia, zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Nalać porcje zupy na talerz posypać siekaną zieleniną oraz odrobiną tartego parmezanu.
- Zupę podajemy gorącą.
- Smacznego!
Agatka18L napisał
Cudna zupa! Zrobiłam na Jogurcie Polskim Mlekovity która wkomponowała się wyśmienicie, polecam 🙂
Anna napisał
Super, że Ci również smakuje 🙂 Ludzie na początku różnie reagują na jej smak, to chyba głównie z powodu miętowej nuty, ale po kilku łyżkach zaczynają rozkoszować się nią 🙂 Pozdrawiam