Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Zupa jogurtowa

Aktualizacja: 19 mar, 2020 · Opublikowany: 18 sty, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Zupa jogurtowa kojarzy mi się z Turcją pewnie dlatego, że to tam jadłam ją po raz pierwszy. Zupa jogurtowa to nie tylko Turcja, podobne zupy znajdziecie w wielu zakątkach świata. Będą one różniły się odrobinę dodatkami, ale generalnie opierają się na podobnej bazie, czyli jogurcie i ryżu. Warto spróbować, bo zupa jest bardzo smaczna, pożywna, orzeźwiająca i zupełnie inna w smaku niż dobrze nam znane polskie zupy.

Zupa jest lekko kwaśna z bardzo wyraźną nutą mięty. Gęsta zupa jogurtowa zazwyczaj przygotowywana jest z ryżem, ale można podać ją z różnego rodzaju kaszami. Dziś ugotowałam ją z pięknymi perełkami pęczaku. W wielu przepisach znajdziecie w składzie mąkę, która służy do zagęszczenia zupy, ja ją pominęłam, bo zupa zagęściła się dzięki kaszy, którą ugotowałam w tej samej wodzie, na której przygotowałam zupę. Dla mięsożerców zupę można przygotować na bazie rosołu drobiowego z kawałkami mięsa. Do przyprawienia używamy tylko soli i pieprzu. Odrobina świeżych ziół i szczypta parmezanu podkręciła smak zupy. Spróbujcie koniecznie!

zupa jogurtowa na białym talerzu
zupa jogurtowa

📖 Przepis

zupa jogurtowa
Print Pin
5 z 2 głosów

Zupa jogurtowa

Kremowa, gęsta bardzo pożywna zupa.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Porcji 4
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1,5 l wody
  • 80 g kaszy pęczak ( lub białego ryżu)
  • 280 g jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka suszonej mięty - zgniecionej
  • 2 łyżki świeżej mięty - siekanej
  • 1 łyżka natki pietruszki (lub kolendry)
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1 duża cebuli
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka masła
  • odrobina tartego parmezanu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kaszę/ryż przepłukać pod bieżącą wodą, do garnka odmierzyć 1 i ½ litra wody, dodać przepłukaną kaszę/ryż, gotować aż będzie miękka.
  • W czasie, kiedy kasza gotuje się, możemy podsmażyć cebulę. Cebulę drobno posiekać, na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i suszoną miętę, smażyć przez kilka minut do chwili, kiedy cebula zmięknie.
  • Podsmażoną cebulę dodać do ugotowanej kaszy, jeśli ilość wody, w której gotowała się kasza, zbyt mocno zredukowała się należy uzupełnić ją dolewając szklankę lub dwie.
  • W misce wymieszać jogurt naturalny z żółtkiem, a następnie zahartować gorącym wywarem, gorący wywar dolewać porcjami do jogurtu jednocześnie energicznie mieszając, aby zapobiec rozwarstwieniu się jogurtu. Jogurt dolać do zupy szybko wymieszać, aby płyny połączyły się, zagotować ciągle mieszając i zaraz zdjąć z ognia, zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Nalać porcje zupy na talerz posypać siekaną zieleniną oraz odrobiną tartego parmezanu.
  • Zupę podajemy gorącą.
  • Smacznego!
zupa jogurtowa

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Agatka18L napisał

    20 stycznia, 2016 at 12:27 pm

    Cudna zupa! Zrobiłam na Jogurcie Polskim Mlekovity która wkomponowała się wyśmienicie, polecam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 stycznia, 2016 at 1:09 pm

      Super, że Ci również smakuje 🙂 Ludzie na początku różnie reagują na jej smak, to chyba głównie z powodu miętowej nuty, ale po kilku łyżkach zaczynają rozkoszować się nią 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.