Najprostsze przepisy są najlepsze! Zapraszam zatem na wegetariańską zupę pomidorową ze świeżych soczystych pomidorów. Najważniejszym składnikiem dzisiejszej zupy są oczywiście pomidory, żeby zupa była wyśmienita i delikatna powinny być to dojrzałe, soczyste i słodkie pomidory. Najlepiej sprawdzają się do tego przepisu pomidory malinowe, ale pomidory owalne odmiany Lima również będą super. Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup, występuje w wielu wersjach i z różnymi dodatkami. Dzisiejszy przepis jest niezwykle łatwy, zupę można przygotować ze świeżych pomidorów lub w porze zimowej z domowego przecieru pomidorowego. Zupę zmiksowałam, uzyskując w ten sposób gładką kremową konsystencję. Świetnym dodatkiem do zupy są lane kluseczki, ale z makaronem lub świeżymi chrupiącymi grzankami zupa będzie również bardzo smaczna. Można zabielić zupę słodką śmietaną lub podać z odrobiną prażonych nasion słonecznika. Polecam i smacznego!
📖 Przepis
Zupa pomidorowa
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 1200 g pomidorów
- 1 litr wody (wywaru warzywnego lub rosołu)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- oliwa z oliwek
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
Dodatkowo
- świeża bazylia
- makaron lub grzanki mogą też być lane kluski
- śmietana
🔪 Instrukcje
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę, wywar warzywny lub rosół, dodać pokrojone pomidory, garnek postawić na ogniu, gotować przynajmniej 30 minut.
- W międzyczasie podsmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, cebula powinna się zeszklić pod koniec dodać rozdrobniony czosnek, całość dodać do gotującej się zupy, doprawić przyprawami.
- Zupę gotować do chwili, kiedy uznamy, że konsystencja jest już dla nas odpowiednia, zupę zmiksować przy pomocy blendera.
- Zupę podać ze świeżo przygotowanymi grzankami, makaronem lub lanymi kluseczkami.
- Smacznego!
Comments
No Comments