• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Przetwory » Przecier pomidorowy II

Przecier pomidorowy II

Aktualizacja: 24 Cze, 2020 · Opublikowany: 13 Sie, 2015 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Przecier pomidorowy jest to przede wszystkim przepis na błyskawiczne wykonanie! Wiem, że wiele osób nie robi domowych przetworów z powodu długiego ich przygotowywania. Znalazłam szybki sposób dla tych, którzy nie mają czasu na klasyczne przecieranie przecierów pomidorowych lub nie mają maszyn typu wyciskarka ślimakowa, która bardzo usprawnia pracę. Jak zrobić to błyskawicznie i dobrze? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

przecier pomidorowy II w słoiku
Przecier pomidorowy II
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥄 Przygotowanie
  • 🍅 Inne przetwory
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • dojrzałe pomidory w ilości dowolnej
  • 2 łyżki soli morskiej na 8 litrów zmiksowanych pomidorów
  • 2 łyżki bazylii suszonej lub oregano, tymianku na 8 litrów pomidorów
  • słoiki i zakrętki

🔪 Instrukcje

  • Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki lub drobniej. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na gładką papkę, robię to bezpośrednio w garnku, w którym później gotuję przecier. Po zmiksowaniu wszystkich pomidorów postawić garnek na ogniu i zagotować z dodatkiem soli i ewentualnie ziół.
  • Przecier gotujemy przynajmniej godzinę na średnim ogniu, czas gotowania zależy jakich pomidorów używamy do przecieru, jeśli pomidory są bardzo mięsiste to czas gotowania będzie krótszy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przelewamy gorący przecier do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy.
  • Pomidory należy poddać pasteryzacji, ja robię to w piekarniku.
  • Słoiki z przecierem wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 125 - 130 st C, pasteryzować przez około 1 godzinę nie dłużej.
  • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, pozostawić w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia.
  • Pomidory można zmiksować również w blenderze do koktajli: do dzbanka blendera wkładamy pokrojone pomidory i miksujemy na gładka papkę, następnie przelewamy do garnka, dalej postępujemy jak wyżej.
  • Przecier przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

🥄 Przygotowanie

Dzisiejszy sposób jest bardzo prosty, wystarczy ręczny blender lub mikser do koktajli. Po umyciu pomidorów lekko je rozdrabniamy, a następnie zmiksujemy w całości na gładką papkę. Tak rozdrobnione pomidory musimy tylko zagotować, lekko doprawić, rozlać do słoików i w zasadzie gotowe! Przecier pomidorowy ma to do siebie, że u każdego wychodzi inny, u jednych będzie bardzo płynny typu sok, a u innych gęsty i zawiesisty w stylu włoskiej passaty. Różnice wynikają z odmian pomidorów, jakich używamy do przygotowania przecieru i oczywiście czasu gotowania. Długie gotowanie sprawi, że pozbędziemy się wody z pomidorów, co zagęści konsystencję przecieru. Długie gotowanie nie jest potrzebne, jeśli przygotowujecie przeciery pomidorowe z myślą o zupach pomidorowych. Jeśli potrzebujecie przecieru do sosów pomidorowych, pizzy czy spaghetti to należy gotować je dość długo, aby były gęste. Smacznego!

🍅 Inne przetwory

Poniżej znajdziecie przetwory z wykorzystaniem pomidorów, warto przygotować je aby cieszyć się ich smakiem zimową porą.

  • Suszone pomidory
  • Kiszone pomidory
  • Przecier pomidorowy

📖 Przepis

przecier pomidorowy II w słoiku
Print Pin
5 from 1 vote

Przecier pomidorowy II

Prosty przecier pomidorowy idealny na zimę!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 30 minutes
Porcje 8
Autor Anna

🥘 Składniki

  • dojrzałe pomidory w ilości dowolnej
  • 2 łyżki soli morskiej na 8 litrów zmiksowanych pomidorów
  • 2 łyżki bazylii suszonej lub oregano, tymianku na 8 litrów pomidorów
  • słoiki i zakrętki

🔪 Instrukcje

  • Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki lub drobniej. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na gładką papkę, robię to bezpośrednio w garnku, w którym później gotuję przecier. Po zmiksowaniu wszystkich pomidorów postawić garnek na ogniu i zagotować z dodatkiem soli i ewentualnie ziół.
  • Przecier gotujemy przynajmniej godzinę na średnim ogniu, czas gotowania zależy jakich pomidorów używamy do przecieru, jeśli pomidory są bardzo mięsiste to czas gotowania będzie krótszy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przelewamy gorący przecier do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy.
  • Pomidory należy poddać pasteryzacji, ja robię to w piekarniku.
  • Słoiki z przecierem wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 125 - 130 st C, pasteryzować przez około 1 godzinę nie dłużej.
  • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, pozostawić w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia.
  • Pomidory można zmiksować również w blenderze do koktajli: do dzbanka blendera wkładamy pokrojone pomidory i miksujemy na gładka papkę, następnie przelewamy do garnka, dalej postępujemy jak wyżej.
  • Przecier przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
  • Smacznego!
przecier pomidorowy II w słoiku
przecier pomidorowy II pomidory z pola
Poprzedni wpis « Sok z porzeczek
Kolejny wpis Zupa pomidorowa »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. zat napisał

    22 września, 2016 at 4:36 pm

    A ja robię tak: umyte pomidory kroję na kawałki, które wejdą do maszynki do mielenia mięsa, przepuszczam je przez tę maszynkę, zagotowuję, dodaję sól, cukier, pieprz i ewentualnie trochę granulowanego czosnku, mieszam, rozlewam do słoików, przyklejam karteczki z nazwą, datą i spisem składników i wynoszę do piwnicy.

    Odpowiedz
    • zat napisał

      22 września, 2016 at 7:21 pm

      Jasne, że słoiki z zakręconymi pokrywkami!

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        23 września, 2016 at 9:05 am

        Oczywiście, bo bez zakręconych zakrętek przecier nie przetrwa zbyt długo 😉 Dziękuję za podzielenie się innym sposobem przygotowana przecieru. Pozdrawiam serdecznie 🙂

        Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia