Przecier pomidorowy jest to przede wszystkim przepis na błyskawiczne wykonanie! Wiem, że wiele osób nie robi domowych przetworów z powodu długiego ich przygotowywania. Znalazłam szybki sposób dla tych, którzy nie mają czasu na klasyczne przecieranie przecierów pomidorowych lub nie mają maszyn typu wyciskarka ślimakowa, która bardzo usprawnia pracę. Jak zrobić to błyskawicznie i dobrze? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
🥘 Składniki
- dojrzałe pomidory w ilości dowolnej
- 2 łyżki soli morskiej na 8 litrów zmiksowanych pomidorów
- 2 łyżki bazylii suszonej lub oregano, tymianku na 8 litrów pomidorów
- słoiki i zakrętki
🔪 Instrukcje
- Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki lub drobniej. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na gładką papkę, robię to bezpośrednio w garnku, w którym później gotuję przecier. Po zmiksowaniu wszystkich pomidorów postawić garnek na ogniu i zagotować z dodatkiem soli i ewentualnie ziół.
- Przecier gotujemy przynajmniej godzinę na średnim ogniu, czas gotowania zależy jakich pomidorów używamy do przecieru, jeśli pomidory są bardzo mięsiste to czas gotowania będzie krótszy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przelewamy gorący przecier do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy.
- Pomidory należy poddać pasteryzacji, ja robię to w piekarniku.
- Słoiki z przecierem wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 125 - 130 st C, pasteryzować przez około 1 godzinę nie dłużej.
- Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, pozostawić w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia.
- Pomidory można zmiksować również w blenderze do koktajli: do dzbanka blendera wkładamy pokrojone pomidory i miksujemy na gładka papkę, następnie przelewamy do garnka, dalej postępujemy jak wyżej.
- Przecier przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
🥄 Przygotowanie
Dzisiejszy sposób jest bardzo prosty, wystarczy ręczny blender lub mikser do koktajli. Po umyciu pomidorów lekko je rozdrabniamy, a następnie zmiksujemy w całości na gładką papkę. Tak rozdrobnione pomidory musimy tylko zagotować, lekko doprawić, rozlać do słoików i w zasadzie gotowe! Przecier pomidorowy ma to do siebie, że u każdego wychodzi inny, u jednych będzie bardzo płynny typu sok, a u innych gęsty i zawiesisty w stylu włoskiej passaty. Różnice wynikają z odmian pomidorów, jakich używamy do przygotowania przecieru i oczywiście czasu gotowania. Długie gotowanie sprawi, że pozbędziemy się wody z pomidorów, co zagęści konsystencję przecieru. Długie gotowanie nie jest potrzebne, jeśli przygotowujecie przeciery pomidorowe z myślą o zupach pomidorowych. Jeśli potrzebujecie przecieru do sosów pomidorowych, pizzy czy spaghetti to należy gotować je dość długo, aby były gęste. Smacznego!
🍅 Inne przetwory
Poniżej znajdziecie przetwory z wykorzystaniem pomidorów, warto przygotować je aby cieszyć się ich smakiem zimową porą.
📖 Przepis
Przecier pomidorowy II
🥘 Składniki
- dojrzałe pomidory w ilości dowolnej
- 2 łyżki soli morskiej na 8 litrów zmiksowanych pomidorów
- 2 łyżki bazylii suszonej lub oregano, tymianku na 8 litrów pomidorów
- słoiki i zakrętki
🔪 Instrukcje
- Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki lub drobniej. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na gładką papkę, robię to bezpośrednio w garnku, w którym później gotuję przecier. Po zmiksowaniu wszystkich pomidorów postawić garnek na ogniu i zagotować z dodatkiem soli i ewentualnie ziół.
- Przecier gotujemy przynajmniej godzinę na średnim ogniu, czas gotowania zależy jakich pomidorów używamy do przecieru, jeśli pomidory są bardzo mięsiste to czas gotowania będzie krótszy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przelewamy gorący przecier do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy.
- Pomidory należy poddać pasteryzacji, ja robię to w piekarniku.
- Słoiki z przecierem wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 125 - 130 st C, pasteryzować przez około 1 godzinę nie dłużej.
- Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, pozostawić w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia.
- Pomidory można zmiksować również w blenderze do koktajli: do dzbanka blendera wkładamy pokrojone pomidory i miksujemy na gładka papkę, następnie przelewamy do garnka, dalej postępujemy jak wyżej.
- Przecier przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Smacznego!
zat napisał
A ja robię tak: umyte pomidory kroję na kawałki, które wejdą do maszynki do mielenia mięsa, przepuszczam je przez tę maszynkę, zagotowuję, dodaję sól, cukier, pieprz i ewentualnie trochę granulowanego czosnku, mieszam, rozlewam do słoików, przyklejam karteczki z nazwą, datą i spisem składników i wynoszę do piwnicy.
zat napisał
Jasne, że słoiki z zakręconymi pokrywkami!
Anna napisał
Oczywiście, bo bez zakręconych zakrętek przecier nie przetrwa zbyt długo 😉 Dziękuję za podzielenie się innym sposobem przygotowana przecieru. Pozdrawiam serdecznie 🙂