• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku

Aktualizacja: 10 lip, 2020 · Opublikowany: 17 wrz, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Macie ochotę na zupę, a raczej krem z zielonego groszku? Proszę bardzo! Prosta i szybka można przygotować ją właśnie w formie kremu z ptysiowym groszkiem i aromatycznym parmezanem. Świetnie smakuje zabielona mleczkiem kokosowym, które nadaje jej wyjątkowego smaku. Oczywiście można użyć śmietany lub w wersji dla odchudzonej jogurtu naturalnego. Wiecie, że zupy są bardzo pożywną formą podawania jedzenia, zupa jest wspaniałym "przemytnikiem" warzyw dla dzieci. Dlatego też dzieciom, które niechętnie jedzą warzywa najlepiej podawać zupę w formie kremu, czyli bardzo dobrze zmiksowaną. Wypróbujcie różne warianty tej zupy, wszystkie są pyszne, polecam!

zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku
Print Pin
5 z 1 głosu

Zupa z zielonego groszku

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 6
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • wywar warzywny lub rosół
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • sok z ½ cytryny
  • 10 łyżek tartego sera parmezan (lub innego twardego sera)
  • kwaśna śmietana do zabielenia (lub mleczko kokosowe)
  • 4 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • groszek ptysiowy (lub maleńkie grzanki przygotowane na maśle)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W garnku umieścić masło, rozgrzać, dodać posiekaną cebule, zeszklić na koniec dodać drobno posiekany czosnek, smażyć jeszcze chwilkę, następnie wlać szklankę wywaru, dodać groszek, gotować do miękkości.
  • Następnie zestawić garnek z ognia, zmiksować zupę blenderem. Dodać taką ilość wywaru (rosołu), jak będzie potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny.
  • Przed podaniem zabielić, posypać tartym serem dodać groszek ptysiowy.
  • Smacznego!
zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku
« Chleb żytni razowy z ziarnami
Serniczki z figami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. amgdalena napisał

    17 września, 2013 at 1:25 pm

    Twój blog jest dla mnie nieustannym źródłem inspiracji ...i ratunku, kiedy moja indolencja w decyzji "co by tu dzis upichcić" mnie dopada - zaglądam i od razu MAM! cudowna zupa ! wariant z kokosowym mlekiem rewelacja!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 września, 2013 at 3:16 pm

      Dziękuję Ci Madziu, Twe słowa są jak miód na moje serce:) a zupa jest pyszna ja najbardziej lubię z mleczkiem kokosowym:)

      Odpowiedz
      • Magda napisał

        22 września, 2013 at 9:08 pm

        Aniu ile mleczka dodajesz na podane w przepisie ilości?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          22 września, 2013 at 11:44 pm

          Przepraszam, że tak późno odpowiadam, nie podałam konkretnej ilości, bo dodaję bezpośrednio na talerz, jedni chcą dwie łyżki, inni 3..., ale średnio wychodzi około połowy puszki, czyli 100 ml. Pozdrawiam

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}