• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku

Aktualizacja: 10 Lip, 2020 · Opublikowany: 17 Wrz, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Macie ochotę na zupę, a raczej krem z zielonego groszku? Proszę bardzo! Prosta i szybka można przygotować ją właśnie w formie kremu z ptysiowym groszkiem i aromatycznym parmezanem. Świetnie smakuje zabielona mleczkiem kokosowym, które nadaje jej wyjątkowego smaku. Oczywiście można użyć śmietany lub w wersji dla odchudzonej jogurtu naturalnego. Wiecie, że zupy są bardzo pożywną formą podawania jedzenia, zupa jest wspaniałym "przemytnikiem" warzyw dla dzieci. Dlatego też dzieciom, które niechętnie jedzą warzywa najlepiej podawać zupę w formie kremu, czyli bardzo dobrze zmiksowaną. Wypróbujcie różne warianty tej zupy, wszystkie są pyszne, polecam!

zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku
Print Pin
5 from 1 vote

Zupa z zielonego groszku

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Porcje 6
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 500 g zielonego groszku może być mrożony
  • wywar warzywny lub rosół
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z ½ cytryny
  • 10 łyżek tartego sera parmezan lub innego twardego sera
  • kwaśna śmietana do zabielenia lub mleczko kokosowe
  • 4 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • groszek ptysiowy lub maleńkie grzanki przygotowane na maśle

🔪 Instrukcje

  • W garnku umieścić masło, rozgrzać, dodać posiekaną cebule, zeszklić na koniec dodać drobno posiekany czosnek, smażyć jeszcze chwilkę, następnie wlać szklankę wywaru, dodać groszek, gotować do miękkości.
  • Następnie zestawić garnek z ognia, zmiksować zupę blenderem. Dodać taką ilość wywaru (rosołu), jak będzie potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny.
  • Przed podaniem zabielić, posypać tartym serem dodać groszek ptysiowy.
  • Smacznego!
zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku
Poprzedni wpis « Chleb żytni razowy z ziarnami
Kolejny wpis Serniczki z figami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. amgdalena napisał

    17 września, 2013 at 1:25 pm

    Twój blog jest dla mnie nieustannym źródłem inspiracji ...i ratunku, kiedy moja indolencja w decyzji "co by tu dzis upichcić" mnie dopada - zaglądam i od razu MAM! cudowna zupa ! wariant z kokosowym mlekiem rewelacja!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 września, 2013 at 3:16 pm

      Dziękuję Ci Madziu, Twe słowa są jak miód na moje serce:) a zupa jest pyszna ja najbardziej lubię z mleczkiem kokosowym:)

      Odpowiedz
      • Magda napisał

        22 września, 2013 at 9:08 pm

        Aniu ile mleczka dodajesz na podane w przepisie ilości?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          22 września, 2013 at 11:44 pm

          Przepraszam, że tak późno odpowiadam, nie podałam konkretnej ilości, bo dodaję bezpośrednio na talerz, jedni chcą dwie łyżki, inni 3..., ale średnio wychodzi około połowy puszki, czyli 100 ml. Pozdrawiam

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia