Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Żurek

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 1 kwi, 2015 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Żurek przygotowany na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami odrobiną chrzanu zakwaszony oczywiście domowym zakwasem. U mnie w wersji wegetariańskiej podany z jajkiem na twardo. Jeśli jeszcze nie zdążyliście nastawić zakwasu na żurek to dziś ostatnia chwila na to. Przez te kilka dni do świąt zdąży jeszcze się zakisić. Gotowy zakwas na naturalnych składnikach można kupić w sklepach lub dobrych piekarniach. Jeśli lubicie tę zupę z dodatkiem białej kiełbasy, to do ugotowanej już zupy należy włożyć pętka białej kiełbasy i na bardzo wolnym ogniu gotować ją kilkanaście minut.

zurek
Żurek

Nie polecam kupowania gotowego "żurku z torebki "! Zupa z torebki to miks niepotrzebnych chemicznych składników takich jak substancje wzmacniające smak i zapach, glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe, cukier, barwnik E150c, kwas cytrynowy, syrop glukozowy, emulgator E472e, stabilizator E340ii. Reszty wymieniać już nie będę, spójrzcie poniżej co potrzeba do przygotowania zdrowej wersji. To naprawdę tylko kilka podstawowych składników i kilka minut pracy. 🙂 Życzę smacznego!

📖 Przepis

zurek
Print Pin
5 z 2 głosów

Żurek

Pyszny domowy żurek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Porcji 5
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 średnia marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 5 sztuk kapeluszy suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • zakwas na żurek 300 do 500 ml
  • 1,5 l wody
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • tarty chrzan (do smaku)
  • olej
  • jajka ugotowane na twardo (dla każdego 1 sztuka)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do garnka wlać wodę włożyć ziele angielskie, liść laurowy, włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę i grzyby, gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, cebulka powinna podsmażyć się na złoty kolor pod koniec dodać posiekany czosnek, smażyć 30 sekund, zdjąć z ognia dodać do zupy.
  • Zakwas wlewać porcjami do zupy w ten sposób będziecie mogli idealnie doprawić żurek do własnego smaku, dodać majeranek, łyżkę chrzanu, sól i pieprz. Jeśli lubicie, to żurek można zabielić kwaśną śmietaną.
  • Do każdej porcji zupy podać ugotowane pokrojone jajko.
  • Smacznego!
zurek
Żurek
Żurek w białym talerzu podany z jajkiem.
Żurek

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Gosia napisał

    22 października, 2015 at 8:07 pm

    Ten zurek wyszedl mi jakis dziwny ,bez smaku i taki mdly nie wiem dlaczego ,co zrobilam zle

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 października, 2015 at 9:11 pm

      Zadałaś mi najtrudniejsze pytanie! Niestety nie wiem, czy dodałaś wszystkie zaproponowane dodatki, czy użyłaś domowego zakwas na żurek, czy może taki ze sklepu i czy był kwaśny, czy nie? itd. Jeśli dodałaś wszystko tak, jak zaproponowałam w przepisie to mogę się domyślać, że jeśli wyszedł Ci mdły, to może zbyt słabo doprawiłaś podstawowymi przyprawami (sól, pieprz) lub dodałaś zbyt mało zakwasu, który sam z siebie nadaje charakterystycznego kwaśnego smaku. Często powtarzam, że najważniejsze w gotowaniu jest właśnie końcowe doprawienie potrawy 🙂 Zapewniam, że żurek z grzybami jest naprawdę bardzo smaczny, jeśli masz jeszcze trochę w garnku spróbuj go dosmaczyć zakwasem i przyprawiam 🙂 Mam nadzieję, że uda Ci się go doprawić tak, aby był smaczny 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.