Äppelkaka, czyli szwedzkie ciasto z jabłkami bardzo smaczne ciasto z nutą kardamonu. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne i świetnie smakuje z sosem waniliowym, lodami lub sosem owocowym na przykład malinowym. Spróbujcie koniecznie, bo poza tym, że jest dobre, to jest również bardzo łatwe, wystarczy połączyć składniki ciasta i pokroić jabłka. Na spód formy układamy krojone jabłka, a na nie wylewamy ciasto, czynność tę powtarzamy, wierzch ciasta można posypać cukrem, który podczas pieczenia stworzy ciemną i delikatnie chrupiącą skórkę. Jakie jabłka wybrać do tego ciasta? Odpowiedź jest prosta, każde pasują i smakują wspaniale dodajcie takie, jakie macie i lubicie 🙂 Smacznego!
📖 Przepis
Äppelkaka
Proste ciasto ucierane dziś z jabłkami.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 2 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
- 100 g masła (rozpuszczonego)
- 5 średnich jabłek
- 175 ml mleka
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczki kardamonu (mielonego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru (do posypania wierzchu ciasta)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Jabłka obrać i pokroić na plasterki o grubości około 5 mm.
- W rondlu rozpuścić mało z cukrem oraz cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i przestudzić.
- Jajka roztrzepać z mlekiem, połączyć z rozpuszczonym masłem dodać przesianą mąkę z kardamonem i proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżka lub szpatułką do połączenia się składników.
- Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i wysypać mąką na jej dno ułożyć warstwę jabłek.
- Na jabłka wylać trochę ciasta tyle, żeby lekko przykryło jabłka i położyć kolejną warstwę jabłek całość przykryć pozostałym ciastem lekko wyrównać, wierzch posypać odrobiną cukru trzcinowego.
- Ciasto pieczemy przez około 45 minut, wierzch ciasta powinien przypiec się na złotobrązowy kolor, można sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.
- Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić od przestygnięcia. Ciasto można podawać z sosem waniliowym, cukrem pudrem lub sosami owocowymi.
- Smacznego!
Comments
No Comments