Kaczka w mini tortillach

Kaczka zawijana w mini tortille

Kaczka zawijana w mini tortille, idealna potrawa na przyjęcie. Goście sami dobierają ulubione dodatki i zwijają pyszne mini tortille. Mięso jest idealnie miękkie i soczyste, a dodatek sosu hoisin sprawia, że kaczka nabiera wybornego smaku. Polecam domowy sos, jest dużo lepszy niż ten ze sklepu. Sos w tym daniu odgrywa ważną rolę, jego orzechowa nuta fantastycznie podkreśla smak kaczki. Przygotowanie całej potrawy nie jest skomplikowane, wszystko można przygotować wcześniej, a kiedy przyjdą goście nie musimy spędzać czasu w kuchni na pichceniu. Pyszne, egzotyczne, wyjątkowe danie.

Kaczka zawijana w mini tortille
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Obiad
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 2 kacze piersi ze skórą
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki suszonego majeranku
Składniki na sos hoisin
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 3 kopiaste łyżki masła orzechowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta chilli
Składniki na mini tortille
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • około 80 ml bardzo ciepłej wody
Dodatkowo
  • czerwona papryka
  • marchew
  • sałata
  • awokado
  • ogórek
  • cebulka
Instrukcje
Sos hoisin
  1. Do miseczki wlać sos sojowy, przeciśnięty czosnek i pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać
Kaczka
  1. Piersi kaczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym
  2. Natrzeć piersi z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C
  4. Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić kratkę, jeśli takiej nie posiadacie można położyć zakrętki od słoików, a na nich położyć przygotowane piersi
  5. Naczynie przykryć przykrywką lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 1 godzinę i 30 minut, po tym czasie zdjąć przykrywkę, polać wytopionym tłuszczem i piec jeszcze przez 15 - 20 minut, do przyrumienienia się skórki
  6. Wyjąć upieczone piersi z piekarnika, pozostawić do przestygnięcia
  7. Jeszcze ciepłe piersi porwać rękoma na maleńkie kawałeczki, polać 2 - 3 łyżkami sosu hoisin, wymieszać
Mini tortille
  1. Do miski wsypać mąkę, miękkie masło, stopniowo dodawać gorącą wodę, mieszać widelcem, a następnie zagnieść ciasto ręką
  2. Ciasto odłożyć na około 20 minut, przykryć zwilżoną ściereczką
  3. Ciasto przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić, a następnie uformować z niego cienki wałek
  4. Wałek pokroić na kawałki 15 - 18 kawałków
  5. Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko, posypując mąką stolnicę
  6. Placuszki piec na bardzo rozgrzanej suchej patelni około 2 minuty z każdej strony
  7. Upieczone placuszki po upieczeniu przechować w zamkniętym pojemniku do czasu podania, przed podaniem można odgrzać je na parze lub w mikrofalówce
Serwowanie
  1. Na podgrzane placuszki nakładać ulubione warzywa, porcję mięsa i odrobinę sosu
  2. Smacznego!

ciasto

 

Zdjęcie przedstawia konsystencję ciasta na mini tortille.

Zainspirowała mnie Kwestia Smaku:)

Tags: , , , , , ,

9 comments

  1. amgdalenka

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: