• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dania mięsne » Kurczak w sosie orzechowym

Kurczak w sosie orzechowym

Aktualizacja: 12 gru, 2019 · Opublikowany: 15 kwi, 2019 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Jak szybko i smacznie przygotować danie z kurczaka?

Dzisiejszy przepis to odpowiedź na to często zadawane pytanie. Danie jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, można powiedzieć, że jest to przepis dla zabieganych. Mięso można włożyć do marynaty dzień przed przygotowaniem potrawy. Po nocy marynowania mięso lepiej przejdzie smakami przypraw. Oczywiście, jeśli nie macie czasu na to, to spokojnie można pominąć ten etap. Danie przygotowane bez etapu marynowania również jest bardzo smaczne i aromatycznie. Kurczak po upieczeniu jest niezwykle soczysty, a to ważne w przypadku tego rodzaju mięsa. Danie  proponuję podać z ryżem i świeżymi warzywami lub surówką. Muszę przyznać, że dzieci bardzo lubią ten zestaw i zazwyczaj proszą o dokładkę, więc cała porcja znika przy jednym posiedzeniu.

Na moim blogu niewiele jest przepisów na dania mięsne, choć ja mięsa nie jem od 9 lat (z małą przerwą) to prawdę mówiąc, mięso w mojej kuchni jest zawsze. Moje dzieci i goście zaglądający do nas bardzo lubią mięso, więc i przepisów na jego wykorzystanie mam sporo. Wielu z Was pyta o szybkie i smaczne przepisy na tego typu dania. Postanowiłam wiec podzielić się nimi.

Oczywiście zawsze namawiam do ograniczenia spożycia mięsa! Jeśli jednak lubicie i chcecie je jeść, to wybierajcie dobrej jakości mięso ze sprawdzonych źródeł. To bardzo ważne, aby mieć świadomość, jakie mięso i z jakiej hodowli trafia do nas. Masowa hodowla zwierząt wiąże się, raczej zawsze z użyciem antybiotyków, hormonów wzrostu i słabej jakości paszami. To również kontrowersyjne warunki, w jakich hodowane są zwierzęta. Pamiętajcie, że nowa piramida żywieniowa zaleca ograniczenie spożycia mięsa! Warto zastanowić się na początek nad zmniejszeniem jego ilości w diecie. Oczywiście ograniczenie mięsa musi iść w parze z uzupełnieniem produktów bogatych w białko, czyli zwiększeniem ilości spożywanych warzyw strączkowych. Robiąc rewolucje w sposobie żywienia, zawsze warto zasięgnąć opinii dietetyka. Dobrze zrównoważona dieta gwarantuje nam dobre samopoczucie i zdrowie!

kurczak w sosie orzechowym
Print Pin
5 z 2 głosów

Kurczak z sosie orzechowym

Nieskomplikowany przepis na pyszny obiad.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 g podudzia z kurczaka bez kości i skóry
  • 3 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowej produkcji)
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 mała cebula (pokrojona w kostkę)
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 garść orzechów zimnych
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Podudzia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać wszystkie składniki na sos wraz z cebulą i orzeszkami. Podudzia włożyć do marynaty dokładnie wymieszać, aby całe dokładnie pokryły się nią. Miskę z mięsem przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, można na całą noc. Oczywiście, jeśli nie macie czasu, to można pominąć ten etap.
  • Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia, jeśli jest przykrywane, to przykryć pokrywką, jeśli nie, to wierzch przykryć folią aluminiową.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Kurczaka wstawić do piekarnika, piec przez 35 minut po tym czasie zdjąć przykrywkę lub folię aluminiową i dopiec przez 15 minut w tym czasie można raz wysunąć kurczaka i polać wierch powstałym sosem.
  • Kurczaka podajemy z ryżem i surówka lub świeżymi warzywami.
  • Smacznego!
kurczak w sosie orzechowym
kurczak w sosie orzechowym
« Kruche rogaliki
Wieniec drożdżowy z marcepanem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Keda napisał

    25 czerwca, 2020 at 2:40 pm

    5 stars
    Dziekuje! Przepyszne!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 czerwca, 2020 at 9:43 am

      Bardzo proszę 🙂 U nas również go uwielbiają!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}