Lody Caffe Latte

Lody Caffe Latte

Lody, kiedy za oknem góry śniegu? Czemu nie! Fantastyczne, to chyba skromnie powiedziane, one są wyśmienite i choć ilość składników jest minimalna to sukces murowany. Kremowo aksamitną konsystencję można uzyskać dzięki dodatkowi alkoholu, który sprawia, że lody podczas chłodzenia nie zamarzną na „kość”. Gałka domowych lodów caffe latte będzie idealna do tego, by zrobić kawę Affogato, a z takimi lodami będzie, to najlepsza kawa na świecie.

Lody Caffe Latte
 
Czas przygotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Desery
Składniki
  • 300 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki likieru kawowego lub innego alkoholu
Instrukcje
  1. Do miski miksera wlać śmietanę i zacząć ubijać na średnich obrotach
  2. Kiedy śmietana zacznie robić się puszysta dodać puszkę mleka i nadal ubijać
  3. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać od ubijanej masy
  4. Całość ubijać około 5 minut
  5. Masę wylać od plastikowych zamykanych pojemników
  6. Wstawić do zamrażalnika najlepiej na całą noc
  7. Smacznego!
Inspiracja pochodzi od Nigelli.

Tags: , ,

9 comments

  1. gin
  2. tastemyworld

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: