• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Okazje » Karnawał » Pączki

Pączki

Aktualizacja: 28 sty, 2022 · Opublikowany: 6 lut, 2013 · przez Anna · 11 komentarzy

Skocz do przepisu

Tłusty czwartek już się zbliża, więc dorzucę Wam przepis na domowe pyszne pączki. Z tego przepisu piekę pączusie od ponad 8 lat i powiem szczerze, że do tej pory nie wypróbowałam innego przepisu. Pączki są delikatne jak puch, a kiedy nadzieje się je pysznym dżemem, to po prostu rozkosz dla podniebienia. Mój mąż, który właśnie jest na diecie, a dziś miał przerwę 🙂 - zjadł ich 12!!! Pączki nie są dietetyczne, to pewne! NIe ma dietetycznej wersji, ale tłusty czwartek jest raz w roku. Z tego powodu można, a nawet trzeba zjeść kilka sztuk, no dobrze może kilka to przesada, ale jeden to mus! U nas w domu tłusty czwartek był we wtorek:), a co będziemy jeść we czwartek, tego jeszcze nie wiem, ale Wam życzę smacznych pączków!

paczki
Pączki
paczki
Print Pin
5 z 6 głosów

Pączki

Klasyczne pączki z pysznym nadzieniem. 
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 2 hours 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 230 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 ml mleka
  • 10 ml rumu
  • 5 ml spirytusu
  • 35 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 średnie jajka
  • 1 żółtko
  • 20 g drożdży (lub 10 g suchych)
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania pączków
  • szpryca cukiernicza
  • dżem lub konfitura (ja zużyłam słoiczek o pojemności 330 ml)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miseczki rozkruszyć drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i podgrzane mleko, wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn urósł.
  • W międzyczasie do miski miksera wbić jajka, dodać cukier puder, utrzeć na puszystą, jasną masę. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, rozczyn i alkohol. Całość wyrabiać około 10 minut, ciasto powinno odchodzić od ścianek miski.
  • Na koniec dodać wcześniej rozpuszczone i przestudzone masło, wyrabiać ciasto do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do dużej miski ( bardzo rośnie ) przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Po czasie wyrastania ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, delikatnie wyrobić pozbywając się pęcherzyków powietrza, a następnie rozwałkować lub rozciągnąć rękoma na placek o grubości około 2 cm. Szklanką lub innym urządzeniem do wycinania, wyciąć kółka (moje miały średnicę 5,8 mm) kółka układać (zachowując odstępy) na lekko podsypanym mąką blacie lub naoliwionym olejem.
  • Przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
  • W rondlu lub dużej patelni rozgrzać olej do temperatury około 180 st C, oleju powinno być w naczyniu około 5 cm głębokości. Na rozgrzany tłuszcz układać po kilka pączków, smażyć pączki z każdej strony około 2 minuty, przewracać patyczkiem do szaszłyków.
  • Podczas smażenia należy kontrolować temperaturę oleju!
  • Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
  • Kiedy pączki delikatnie przestygną, nadziać je dżemem lub innym kremem przy pomocy szprycy cukierniczej. Posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto na pączki jest dość klejące, takie ma być, pączki będą bardzo delikatne i puszyste, więc nie podsypujcie zbyt wiele dodatkowej mąki.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
paczki
Pączki
« Tagine wegetariański
Tortilla z kaczką »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. ewa napisał

    09 lutego, 2020 at 2:56 pm

    Robilam paczki z przepisu wszystko bylo ok dopuki nie wlozylam do tluszczu od razu zrobily sie mocno brazowe. Co poszlo nie tak

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 lutego, 2020 at 2:34 am

      Zbyt gorący olej! Pieczenie na oko to lata doświadczenia😉 do póki nie kupiłam termometru do oleju, to często moje pączki były jak pieczone ziemniaczki. Przy pieczeniu pączków i faworków ale też i frytek ważna jest temperatura!

      Odpowiedz
  2. Oliwia napisał

    07 stycznia, 2017 at 2:57 pm

    Na jakim oleju najlepiej jest smażyć pączki?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 stycznia, 2017 at 3:18 pm

      Osobiście preferuję olej roślinny słonecznikowy, rzepakowy, ale niektórzy bardzo chwalą sobie smażenie na smalcu... Nie należy stosować tłuszczy tłoczonych na zimno one mają niską temperaturę spalania.

      Odpowiedz
  3. Loczek napisał

    04 lutego, 2016 at 11:36 am

    A czy mozna nalozyc konfitury przed gotowaniem?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lutego, 2016 at 2:58 pm

      Nie polecam nadziewania ich przed pieczeniem, łatwiej i bezpieczniej jest wypełnić ich wnętrze po upieczeniu. Pączki nadziewane przed pieczeniem mogą sprawić sporo problemów, jeśli ciasto będzie w pewnym miejscu cieńsze to dżem wypłynie podczas smażenia i będzie sporo kłopotów 🙁 zalecam jednak nadziewanie po upieczeniu, sprzęt do tego można kupić w każdym sklepie z gospodarstwem domowym - rękaw cukierniczy i długa tutka 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Agata napisał

    03 lutego, 2016 at 7:02 am

    Czy zamiast rumu może być aromat ramowy? jeśli tak to w jakiej ilosci? pozdrawiam Agata

    Odpowiedz
    • Agata napisał

      03 lutego, 2016 at 10:26 am

      oczywiście rumowy miało być?

      Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 lutego, 2016 at 3:39 pm

      Oczywiście rum możesz zastąpić każdym innym alkoholem, alkohol jest dodany do pączków po to, aby pączki nie chłonęły dużo tłuszczu, możesz go pominąć. Oczywiście dla aromatu (jeśli chcesz) możesz dodać kilka kropli olejku zapachowego 🙂

      Odpowiedz
  5. xxx92 napisał

    26 listopada, 2015 at 3:40 pm

    5 stars
    dobre 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 listopada, 2015 at 5:35 pm

      Bardzo dobre 🙂 Zapraszam do wypróbowania 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami
  • Piernik z jabłkami w rumie

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}