Arancini, po włosku "pomarańczki" jest to klasyczna potrawa rodem z Sycylii. Podawana jako danie główne lub przystawka. Włosi najczęściej zajadają się nimi na obiad lub szybki lunch. Składniki są ogólnodostępne, można więc przygotować je w każdej chwili. Małe złote kuleczki robimy z risotta z dodatkiem szafranu, ich środek zawsze jest czymś wypełniony. Może to być mozzarella, szynka lub farsz z wątróbek drobiowych. Bazę, czyli risotto najlepiej zrobić z ryżu kleistego, to ułatwi formowanie kulek i ich nadziewanie. Danie może być bezglutenowe wystarczy, że zamiast tartej bułki użyjecie tartej bułki bezglutenowej lub mielonych migdałów. To bardzo smaczne i dość łatwe. Serwujemy na ciepło, ale jeśli lubicie zimny ryż, to można zjeść je również po całkowitym wystudzeniu.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 1 szczypta nitek szafranu
- 250 ml białego wina
- 750 ml rosołu lub wywaru warzywnego
- 2 łodygi tymianku
- 100 g masła
- 1 średnia cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 230 g ryżu na risotto
- 50 g parmezanu startego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Dodatkowo
- 100 g sera mozzarella pokrojony w kostkę
- 75 g zwykłej mąki pszennej
- 2 średnie jajka roztrzepane
- 75 g tartej bułki
- 500 ml oleju do głębokiego smażenia
🔪 Instrukcje
- Do miseczki wlać wino, wsypać nitki szafranu, namoczyć przez 10 minut.
- Podgrzać rosół lub wywar warzywny. Na patelni roztopić masło, podsmażyć cebulę i czosnek, do miękkości. Dodać ryż i tymianek, na małym ogniu ciągle mieszając, podsmażyć ryż tak, aby całe ziarna pokryły się tłuszczem.
- Do ryżu dodać wino z szafranem, zwiększyć ogień. Gotować, mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlać porcję rosołu i dalej gotować, mieszając od czasu do czasu, do ponownego wchłonięcia płynu.
- Czynność powtarzać do momentu, kiedy ryż będzie miękki i kleisty, około 20 minut. Zestawić z ognia, dodać parmezan, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Brytfankę wyłożyć pergaminem, rozłożyć na niej ugotowany ryż. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby masa stężała. Kiedy masa już stężeje, nabierać porcję łyżką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- W środku każdej kulki, kciukiem zrobić wgłębienie, włożyć kawałek sera i zamknąć otwór, tocząc kulkę. Obtoczyć kulki w mące, następnie w jajku, a na końcu w tartej bułce, mocno uciskając, aby dokładnie się oblepiły.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej 180 st C. Smażyć kulki przez około 3 minuty, przewracając je tak, aby opiekły się z każdej strony na złoty kolor.
- Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podawać gorące z różnego rodzaju surówkami.
📖 Przepis
Arancini
🥘 Składniki
- 1 szczypta nitek szafranu
- 250 ml białego wina
- 750 ml rosołu (lub wywaru warzywnego)
- 2 łodygi tymianku
- 100 g masła
- 1 średnia cebula (drobno posiekana)
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 230 g ryżu na risotto
- 50 g parmezanu (startego)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
Dodatkowo
- 100 g sera mozzarella (pokrojony w kostkę)
- 75 g zwykłej mąki pszennej
- 2 średnie jajka (roztrzepane)
- 75 g tartej bułki
- 500 ml oleju do głębokiego smażenia
🔪 Instrukcje
- Do miseczki wlać wino, wsypać nitki szafranu, namoczyć przez 10 minut.
- Podgrzać rosół lub wywar warzywny. Na patelni roztopić masło, podsmażyć cebulę i czosnek, do miękkości. Dodać ryż i tymianek, na małym ogniu ciągle mieszając, podsmażyć ryż tak, aby całe ziarna pokryły się tłuszczem.
- Do ryżu dodać wino z szafranem, zwiększyć ogień. Gotować, mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlać porcję rosołu i dalej gotować, mieszając od czasu do czasu, do ponownego wchłonięcia płynu.
- Czynność powtarzać do momentu, kiedy ryż będzie miękki i kleisty, około 20 minut. Zestawić z ognia, dodać parmezan, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Brytfankę wyłożyć pergaminem, rozłożyć na niej ugotowany ryż. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby masa stężała. Kiedy masa już stężeje, nabierać porcję łyżką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- W środku każdej kulki, kciukiem zrobić wgłębienie, włożyć kawałek sera i zamknąć otwór, tocząc kulkę. Obtoczyć kulki w mące, następnie w jajku, a na końcu w tartej bułce, mocno uciskając, aby dokładnie się oblepiły.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej 180 st C. Smażyć kulki przez około 3 minuty, przewracając je tak, aby opiekły się z każdej strony na złoty kolor.
- Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podawać gorące z różnego rodzaju surówkami.
- Smacznego!
amgdalena napisał
To jest cudne...:) Smakowicie wyglądają, poza tym parmezan ...same pyszności. Na pewno sobie nie odmówię wypróbowania tego przepisu. Dziekuję.
Anna napisał
Pyszności! Przepis z kuchni włoskiej... tyle maja pyszności, a my w kółko pizza i spagetti! Warto sięgnąć po inne, mniej znane przepisy:) Polecam i pozdrawiam:)
gin napisał
Bardzo ciekawe. Musi smakować wyjątkowo 🙂
Wika napisał
Nigdy ich nie robiłam, bo ze Włoszech zawsze wydawały mi się za bardzo przesmażone; (
Ale Twoje wyglądają ślicznie, tak chrupiąco !
Anna napisał
Robiłam je po raz pierwszy:) i wyszły świetne, na zewnątrz idealnie chrupiące, a w środku miękki ser:) Pycha! Pozdrawiam Anai
Shinju napisał
Pięknie wyglądają 🙂
Anna napisał
i smakują wybornie:)))) Pozdrawiam Ania
misiask napisał
mmm.. wygląda przepysznie 🙂