Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Arancini

Aktualizacja: 30 lip, 2020 · Opublikowany: 22 paź, 2012 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Arancini, po włosku "pomarańczki" jest to klasyczna potrawa rodem z Sycylii. Podawana jako danie główne lub przystawka. Włosi najczęściej zajadają się nimi na obiad lub szybki lunch. Składniki są ogólnodostępne, można więc przygotować je w każdej chwili. Małe złote kuleczki robimy z risotta z dodatkiem szafranu, ich środek zawsze jest czymś wypełniony. Może to być mozzarella, szynka lub farsz z wątróbek drobiowych. Bazę, czyli risotto najlepiej zrobić z ryżu kleistego, to ułatwi formowanie  kulek i ich nadziewanie. Danie może być bezglutenowe wystarczy, że zamiast tartej bułki użyjecie tartej bułki bezglutenowej lub mielonych migdałów. To bardzo smaczne i dość łatwe. Serwujemy na ciepło, ale jeśli lubicie zimny ryż, to można zjeść je również po całkowitym wystudzeniu.

arancini
Arancini
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 1 szczypta nitek szafranu
  • 250 ml białego wina
  • 750 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 2 łodygi tymianku
  • 100 g masła
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 230 g ryżu na risotto
  • 50 g parmezanu startego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 100 g sera mozzarella pokrojony w kostkę
  • 75 g zwykłej mąki pszennej
  • 2 średnie jajka roztrzepane
  • 75 g tartej bułki
  • 500 ml oleju do głębokiego smażenia

🔪 Instrukcje

  • Do miseczki wlać wino, wsypać nitki szafranu, namoczyć przez 10 minut.
  • Podgrzać rosół lub wywar warzywny. Na patelni roztopić masło, podsmażyć cebulę i czosnek, do miękkości. Dodać ryż i tymianek, na małym ogniu ciągle mieszając, podsmażyć ryż tak, aby całe ziarna pokryły się tłuszczem.
  • Do ryżu dodać wino z szafranem, zwiększyć ogień. Gotować, mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlać porcję rosołu i dalej gotować, mieszając od czasu do czasu, do ponownego wchłonięcia płynu.
  • Czynność powtarzać do momentu, kiedy ryż będzie miękki i kleisty, około 20 minut. Zestawić z ognia, dodać parmezan, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Brytfankę wyłożyć pergaminem, rozłożyć na niej ugotowany ryż. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby masa stężała. Kiedy masa już stężeje, nabierać porcję łyżką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • W środku każdej kulki, kciukiem zrobić wgłębienie, włożyć kawałek sera i zamknąć otwór, tocząc kulkę. Obtoczyć kulki w mące, następnie w jajku, a na końcu w tartej bułce, mocno uciskając, aby dokładnie się oblepiły.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej 180 st C. Smażyć kulki przez około 3 minuty, przewracając je tak, aby opiekły się z każdej strony na złoty kolor.
  • Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podawać gorące z różnego rodzaju surówkami.

📖 Przepis

arancini smakowite złociste kuleczki wypełnione serem
Print Pin
5 z 1 głosu

Arancini

Pyszne aromatyczne kuleczki ryżowe
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Porcji 5
Przygotowanie 4 godziny godziny
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 5 godziny godziny
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 szczypta nitek szafranu
  • 250 ml białego wina
  • 750 ml rosołu (lub wywaru warzywnego)
  • 2 łodygi tymianku
  • 100 g masła
  • 1 średnia cebula (drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (posiekany)
  • 230 g ryżu na risotto
  • 50 g parmezanu (startego)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)

Dodatkowo

  • 100 g sera mozzarella (pokrojony w kostkę)
  • 75 g zwykłej mąki pszennej
  • 2 średnie jajka (roztrzepane)
  • 75 g tartej bułki
  • 500 ml oleju do głębokiego smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miseczki wlać wino, wsypać nitki szafranu, namoczyć przez 10 minut.
  • Podgrzać rosół lub wywar warzywny. Na patelni roztopić masło, podsmażyć cebulę i czosnek, do miękkości. Dodać ryż i tymianek, na małym ogniu ciągle mieszając, podsmażyć ryż tak, aby całe ziarna pokryły się tłuszczem.
  • Do ryżu dodać wino z szafranem, zwiększyć ogień. Gotować, mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlać porcję rosołu i dalej gotować, mieszając od czasu do czasu, do ponownego wchłonięcia płynu.
  • Czynność powtarzać do momentu, kiedy ryż będzie miękki i kleisty, około 20 minut. Zestawić z ognia, dodać parmezan, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Brytfankę wyłożyć pergaminem, rozłożyć na niej ugotowany ryż. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby masa stężała. Kiedy masa już stężeje, nabierać porcję łyżką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • W środku każdej kulki, kciukiem zrobić wgłębienie, włożyć kawałek sera i zamknąć otwór, tocząc kulkę. Obtoczyć kulki w mące, następnie w jajku, a na końcu w tartej bułce, mocno uciskając, aby dokładnie się oblepiły.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej 180 st C. Smażyć kulki przez około 3 minuty, przewracając je tak, aby opiekły się z każdej strony na złoty kolor.
  • Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podawać gorące z różnego rodzaju surówkami.
  • Smacznego!
arancini
Arancini
arancini
Arancini
arancini
Arancini

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. amgdalena napisał

    01 sierpnia, 2013 at 2:27 am

    To jest cudne...:) Smakowicie wyglądają, poza tym parmezan ...same pyszności. Na pewno sobie nie odmówię wypróbowania tego przepisu. Dziekuję.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 sierpnia, 2013 at 8:03 am

      Pyszności! Przepis z kuchni włoskiej... tyle maja pyszności, a my w kółko pizza i spagetti! Warto sięgnąć po inne, mniej znane przepisy:) Polecam i pozdrawiam:)

      Odpowiedz
  2. gin napisał

    27 października, 2012 at 7:51 pm

    Bardzo ciekawe. Musi smakować wyjątkowo 🙂

    Odpowiedz
  3. Wika napisał

    24 października, 2012 at 11:13 am

    Nigdy ich nie robiłam, bo ze Włoszech zawsze wydawały mi się za bardzo przesmażone; (
    Ale Twoje wyglądają ślicznie, tak chrupiąco !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 października, 2012 at 6:19 pm

      Robiłam je po raz pierwszy:) i wyszły świetne, na zewnątrz idealnie chrupiące, a w środku miękki ser:) Pycha! Pozdrawiam Anai

      Odpowiedz
  4. Shinju napisał

    22 października, 2012 at 7:18 pm

    Pięknie wyglądają 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 października, 2012 at 8:35 pm

      i smakują wybornie:)))) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  5. misiask napisał

    22 października, 2012 at 7:08 pm

    mmm.. wygląda przepysznie 🙂

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.