• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Arancini

Arancini

Aktualizacja: 30 Lip, 2020 · Opublikowany: 22 Paź, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Arancini, po włosku "pomarańczki" jest to klasyczna potrawa rodem z Sycylii. Podawana jako danie główne lub przystawka. Włosi najczęściej zajadają się nimi na obiad lub szybki lunch. Składniki są ogólnodostępne, można więc przygotować je w każdej chwili. Małe złote kuleczki robimy z risotta z dodatkiem szafranu, ich środek zawsze jest czymś wypełniony. Może to być mozzarella, szynka lub farsz z wątróbek drobiowych. Bazę, czyli risotto najlepiej zrobić z ryżu kleistego, to ułatwi formowanie  kulek i ich nadziewanie. Danie może być bezglutenowe wystarczy, że zamiast tartej bułki użyjecie tartej bułki bezglutenowej lub mielonych migdałów. To bardzo smaczne i dość łatwe. Serwujemy na ciepło, ale jeśli lubicie zimny ryż, to można zjeść je również po całkowitym wystudzeniu.

arancini
Arancini
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 1 szczypta nitek szafranu
  • 250 ml białego wina
  • 750 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 2 łodygi tymianku
  • 100 g masła
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 230 g ryżu na risotto
  • 50 g parmezanu startego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 100 g sera mozzarella pokrojony w kostkę
  • 75 g zwykłej mąki pszennej
  • 2 średnie jajka roztrzepane
  • 75 g tartej bułki
  • 500 ml oleju do głębokiego smażenia

🔪 Instrukcje

  • Do miseczki wlać wino, wsypać nitki szafranu, namoczyć przez 10 minut.
  • Podgrzać rosół lub wywar warzywny. Na patelni roztopić masło, podsmażyć cebulę i czosnek, do miękkości. Dodać ryż i tymianek, na małym ogniu ciągle mieszając, podsmażyć ryż tak, aby całe ziarna pokryły się tłuszczem.
  • Do ryżu dodać wino z szafranem, zwiększyć ogień. Gotować, mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlać porcję rosołu i dalej gotować, mieszając od czasu do czasu, do ponownego wchłonięcia płynu.
  • Czynność powtarzać do momentu, kiedy ryż będzie miękki i kleisty, około 20 minut. Zestawić z ognia, dodać parmezan, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Brytfankę wyłożyć pergaminem, rozłożyć na niej ugotowany ryż. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby masa stężała. Kiedy masa już stężeje, nabierać porcję łyżką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • W środku każdej kulki, kciukiem zrobić wgłębienie, włożyć kawałek sera i zamknąć otwór, tocząc kulkę. Obtoczyć kulki w mące, następnie w jajku, a na końcu w tartej bułce, mocno uciskając, aby dokładnie się oblepiły.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej 180 st C. Smażyć kulki przez około 3 minuty, przewracając je tak, aby opiekły się z każdej strony na złoty kolor.
  • Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podawać gorące z różnego rodzaju surówkami.

📖 Przepis

arancini smakowite złociste kuleczki wypełnione serem
Print Pin
5 from 1 vote

Arancini

Pyszne aromatyczne kuleczki ryżowe
Autor Anna
Kuchnia Italian
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 4 hours
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 5 hours
Porcje 5
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 1 szczypta nitek szafranu
  • 250 ml białego wina
  • 750 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 2 łodygi tymianku
  • 100 g masła
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 230 g ryżu na risotto
  • 50 g parmezanu startego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 100 g sera mozzarella pokrojony w kostkę
  • 75 g zwykłej mąki pszennej
  • 2 średnie jajka roztrzepane
  • 75 g tartej bułki
  • 500 ml oleju do głębokiego smażenia

🔪 Instrukcje

  • Do miseczki wlać wino, wsypać nitki szafranu, namoczyć przez 10 minut.
  • Podgrzać rosół lub wywar warzywny. Na patelni roztopić masło, podsmażyć cebulę i czosnek, do miękkości. Dodać ryż i tymianek, na małym ogniu ciągle mieszając, podsmażyć ryż tak, aby całe ziarna pokryły się tłuszczem.
  • Do ryżu dodać wino z szafranem, zwiększyć ogień. Gotować, mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlać porcję rosołu i dalej gotować, mieszając od czasu do czasu, do ponownego wchłonięcia płynu.
  • Czynność powtarzać do momentu, kiedy ryż będzie miękki i kleisty, około 20 minut. Zestawić z ognia, dodać parmezan, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Brytfankę wyłożyć pergaminem, rozłożyć na niej ugotowany ryż. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby masa stężała. Kiedy masa już stężeje, nabierać porcję łyżką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • W środku każdej kulki, kciukiem zrobić wgłębienie, włożyć kawałek sera i zamknąć otwór, tocząc kulkę. Obtoczyć kulki w mące, następnie w jajku, a na końcu w tartej bułce, mocno uciskając, aby dokładnie się oblepiły.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej 180 st C. Smażyć kulki przez około 3 minuty, przewracając je tak, aby opiekły się z każdej strony na złoty kolor.
  • Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podawać gorące z różnego rodzaju surówkami.
  • Smacznego!
arancini
Arancini
arancini
Arancini
arancini
Arancini
Poprzedni wpis « Bułki pszenno żytnie na piwie
Kolejny wpis Lampion z dyni »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. amgdalena napisał

    01 sierpnia, 2013 at 2:27 am

    To jest cudne...:) Smakowicie wyglądają, poza tym parmezan ...same pyszności. Na pewno sobie nie odmówię wypróbowania tego przepisu. Dziekuję.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 sierpnia, 2013 at 8:03 am

      Pyszności! Przepis z kuchni włoskiej... tyle maja pyszności, a my w kółko pizza i spagetti! Warto sięgnąć po inne, mniej znane przepisy:) Polecam i pozdrawiam:)

      Odpowiedz
  2. gin napisał

    27 października, 2012 at 7:51 pm

    Bardzo ciekawe. Musi smakować wyjątkowo 🙂

    Odpowiedz
  3. Wika napisał

    24 października, 2012 at 11:13 am

    Nigdy ich nie robiłam, bo ze Włoszech zawsze wydawały mi się za bardzo przesmażone; (
    Ale Twoje wyglądają ślicznie, tak chrupiąco !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 października, 2012 at 6:19 pm

      Robiłam je po raz pierwszy:) i wyszły świetne, na zewnątrz idealnie chrupiące, a w środku miękki ser:) Pycha! Pozdrawiam Anai

      Odpowiedz
  4. Shinju napisał

    22 października, 2012 at 7:18 pm

    Pięknie wyglądają 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 października, 2012 at 8:35 pm

      i smakują wybornie:)))) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  5. misiask napisał

    22 października, 2012 at 7:08 pm

    mmm.. wygląda przepysznie 🙂

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia