Słodkie przepisy na wielkanocny stół to oczywiście mazurki i różnego rodzaju babki. Dziś będzie baba wielkanocna z kandyzowaną skórką pomarańczy i rodzynkami namoczonymi w nalewce cytrynowej. Jak pewnie domyślacie się, ciasto jest bardzo aromatyczne, świeża skórka z cytryny dodaje wspaniałego aromatu. No i do tego aromat samego ciasta drożdżowego ... coś wspaniałego! Dzisiejszą babę polukrowałam lukrem cytrynowym, ale możecie przygotować do niej polewę. Polewę z białej czekolady z dodatkiem śmietany 30% ze świeżą skórką pomarańczową, taka wersja również będzie cudowna! Wierzch można posypać dodatkową porcją kandyzowanej skórki.
Jeśli zostanie Wam kawałek baby wielkanocnej i nie będzie już taka mięciutka i świeża jak na początku to nie wyrzucajcie jej. Można z takiego ciasta przygotować wspaniałe tosty deserowe. Wystarczy kawałki ciasta włożyć do tostera i solidnie przyrumienić, a następnie posmarować każdy kawałek masłem na wierzch położyć porcję karmelizowanych bananów, truskawkami, maliny wszystko delikatnie oprószyć cynamonem. Prawda, że brzmi smakowicie, zapewniam, że tak jest, próbowaliśmy i wszystkim bardzo smakowało. Oczywiście najlepsza jest świeża pachnąca baba drożdżowa taką, lubimy najbardziej, zapraszam!
📖 Przepis
Baba Wielkanocna
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 100 g masła
- 250 ml mleka
- 30 g drożdży
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 20 g skórki kandyzowanej (opcjonalnie)
- 20 g rodzynek (+ 5 łyżek nalewki cytrynowej )
- skórka starta z połowy cytryny
Dodatkowo
- 190 g cukru pudru
- soku z cytryny (tyle ile będzie potrzeba, aby uzyskać gęsty lukier)
🔪 Instrukcje
- Jeśli będziecie dodawać do babki rodzynki trzeba je wcześniej namoczyć w alkoholu. Masło rozpuścić i odstawić. W rondelku podgrzać mleko, powinno być letnie dodać drożdże, łyżkę mąki i odrobinę cukru, dokładnie rozmieszać, rozczyn odstawić na chwilę do spienienia.
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukry, sól, skórkę z cytryny, jajka, żółtka i rozczyn. Ciasto wyrabiać przez 6 minut na średnich obrotach, końcówką typy hak. Kiedy ciasto połączy się, można dodać masło i dalej wyrabiać, kiedy ciasto będzie gotowe, zacznie odchodzić od ścianek miksera, a jego powierzchnia będzie gładka i błyszcząca. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Formę na babkę (pojemność 2,5-3 litry) wysmarować masłem i obsypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, z opcją górnej i dolnej grzałki. W garnuszku wymieszać składniki na lukier, odstawić do czasu upieczenia babki, lukier należy przykryć, aby nie zrobiła się na jego powierzchni skorupa.
- Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki z pozostałym alkoholem oraz skórkę pomarańczową, ciasto wymieszać szpatułka, a następnie przełożyć porcjami do formy, wierzch przykryć folią spożywczą i dostawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby babka podrosła. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, a babka wyrosła można wstawić do niego ciasto. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy jest już upieczone.Po upieczeniu wyjąć babkę z formy na kratkę i polukrować. Babkę po całkowitym wystudzeniu przechowujemy pod przykryciem.
- Smacznego!
Comments
No Comments