Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Muffiny i babeczki

Babeczki mandarynkowe

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 22 mar, 2018 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Babeczki mandarynkowe, o matko, jakie one są dobre, a co ciekawe najlepsze są dzień po upieczeniu. Po całkowitym wystudzeniu trzeba zamknąć je w szczelnym pojemniku lub torbie foliowej. Po nocy robią się bardzo delikatne, miękkie, aromatyczne i wspaniałe w smaku. Jeśli będziecie chcieli przygotować je na Wielkanoc, możecie upiec je nawet w piątek. Po wystudzeniu i szczelnym owinięciu w folię spożywczą będą wspaniałe nawet w Wielkanocny Poniedziałek, choć wątpię, że wytrzymają do poniedziałku ;).

Babeczki  na paterze widziane z góry postawione na białym obrusie udekorowanym maleńkimi kolorowymi jajeczkami i gałązkami z rozwijającymi się listkami.
Babeczki mandarynkowe
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥣 Proste wykonanie
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 185 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 1 sztuka mandarynka skórka otarta z niej
  • 130 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g masła
  • 80 ml soku z mandarynki
  • 2 łyżki śmietany 18%

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, górna i dolna grzałka. Formę na babeczki wysmarować masłem i obsypać mąką. Użyłam silikonowej formy na sześć babeczek o średnicy 7 cm. Można również użyć foremek do muffinek. Masło rozpuścić w rondelku, odstawić na bok.
  • Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia oraz skórką z mandarynki. Jajka (w temperaturze pokojowej) wbić do miski dodać cukier, ubić przy pomocy miksera na puszystą masę (trwa to kolka minut), następnie dodać rozpuszczone masło, sok z mandarynki i śmietanę jednocześnie ubijać.
  • Do miski z mokrą masą dodać w trzech porcjach składniki suche, miksować na średnich obrotach do połączenia się masy. 
  • Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut, po 15 minutach pieczenia można sprawdzić czy są już gotowe robiąc próbę tz. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu formę z babeczkami wyjmujemy na kratkę i studzimy przez około 10 minut, a następnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Babeczki fantastycznie smakują z sosem z białej czekolady i gałką lodów.

🥣 Proste wykonanie

Babeczki można polać polewą z białej czekolady lub lukrem, choć jak dla mnie najlepiej smakują właśnie z ciepłą polewą z białej czekolady i gałką lodów. Przepis jest prosty i z pewnością uda się każdemu. Musicie tylko pamiętać o  jednej i często powtarzanej przeze mnie zasady dotyczącej temperatury składników. Składniki na te babeczki muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmijcie więc wcześniej z lodówki śmietanę, jajka i ewentualnie mandarynki, żeby zdążyły ogrzać się do temperatury pokojowej, reszta to już prosta sprawa. Skusicie się?

📖 Przepis

babeczki mandarynkowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Babeczki mandarynkowe

Wyśmienite, smaczne i pachnące!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 185 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 1 sztuka mandarynka (skórka otarta z niej)
  • 130 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g masła
  • 80 ml soku z mandarynki
  • 2 łyżki śmietany 18%
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, górna i dolna grzałka. Formę na babeczki wysmarować masłem i obsypać mąką. Użyłam silikonowej formy na sześć babeczek o średnicy 7 cm. Można również użyć foremek do muffinek. Masło rozpuścić w rondelku, odstawić na bok.
  • Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia oraz skórką z mandarynki. Jajka (w temperaturze pokojowej) wbić do miski dodać cukier, ubić przy pomocy miksera na puszystą masę (trwa to kolka minut), następnie dodać rozpuszczone masło, sok z mandarynki i śmietanę jednocześnie ubijać.
  • Do miski z mokrą masą dodać w trzech porcjach składniki suche, miksować na średnich obrotach do połączenia się masy. 
  • Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut, po 15 minutach pieczenia można sprawdzić czy są już gotowe robiąc próbę tz. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu formę z babeczkami wyjmujemy na kratkę i studzimy przez około 10 minut, a następnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Babeczki fantastycznie smakują z sosem z białej czekolady i gałką lodów 😉

📋 Notatki

Ważne - pamiętajcie o składnikach w temperaturze pokojowej! 
Babeczki najlepiej smakują następnego dnia po upieczeniu dlatego też po całkowitym wystudzeniu przełóżcie je do szczelnie zamkniętego plastikowego pojemnika. Zapewniam, że następnego dnia będą przepyszne!
Mandarynkę wyszorujcie przed starciem skórki.
Babeczki mandarynkowe ułożone na paterze, na obrusie maleńkie kolorowe jajeczka.
Babeczki mandarynkowe

Inspiracja z tej strony

Więcej Przepisy na muffiny i babeczki

  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • muffiny jablkowo-jogurtowe
    Muffiny jabłkowo-jogurtowe
  • mini babeczki smietankowe
    Mini babeczki śmietankowe
  • Muffinki czekoladowe ze sliwkami
    Muffinki czekoladowe ze śliwkami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. grażynka napisał

    11 lutego, 2019 at 9:32 am

    Lubię babeczki i mandarynki więc tej przepis powinien mi posmakować 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 lutego, 2019 at 9:46 am

      Zapraszam do spróbowania 😁

      Odpowiedz
  2. Madzia napisał

    09 kwietnia, 2018 at 3:37 pm

    cudne ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 kwietnia, 2018 at 9:41 pm

      A jakie dobre 🙂

      Odpowiedz
  3. Michał napisał

    26 marca, 2018 at 2:56 pm

    Bardzo ciekawy przepis 🙂 skorzystam z niego na Wielkanoc 🙂
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 marca, 2018 at 8:47 pm

      Zapraszam, babeczki są pyszne 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.