• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Muffiny i babeczki » Muffinki czekoladowe ze śliwkami

Muffinki czekoladowe ze śliwkami

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 5 wrz, 2016 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Jest to ciasto, o którym śmiało, można powiedzieć, że jest jednym z najmniej wymagających wypieków. Są tak łatwe, że nawet małe dziecko sobie z nimi poradzi! Tutaj nie trzeba specjalnych umiejętności cukierniczych, żeby przygotować  piękny i co ważne bardzo smaczny deser. Przygotowanie ciasta na muffiny sprowadza się do wymieszania składników sypkich w jednej misce. Oraz połączenia składników płynnych w drugiej misce, a następnie wymieszania ich w jednolite ciasto. To cała praca, jaką trzeba wykonać, aby przygotować ciasto. Teraz pozostaje pieczenie, a po około 35 minutach można rozkoszować się ich smakiem!

Dzisiejsze muffinki z czekoladą i śliwkami są właściwie podwójnie czekoladowe, bo oprócz kakaa w środku znajdują się tam też kosteczki pysznej czekolady, która podczas pieczenia delikatnie rozpływają się, nadając im wspaniałej konsystencji i wybornego smaku. Śliwki idealnie pasują do czekoladowych klimatów, więc całość smakuje obłędnie, zapraszam do wypróbowania!

Muffinki czekoladowe ze sliwkami
Print Pin
5 z 3 głosów

Muffinki czekoladowe ze śliwkami

Wilgotne mocno czekoladowe ze słodkimi pysznymi śliwkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 40 g kakao
  • 100 g czekolady ciemnej (lub deserowej pokrojonej w kosteczkę)
  • 130 g masła (rozpuszczonego)
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (- opcjonalnie)
  • 8 sztuk śliwek węgierek (pokrojonych w kostkę)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 18 st C.
  • Przygotować formę na muffiny - 12 sztuk i wyłożyć je papilotami.
  • Składniki suche umieścić w jednym naczyniu wraz z czekoladą, wymieszać.
  • W innym naczyniu połączyć jajka, mleko i rozpuszczone masło, dodać do składników suchych całość wymieszać na jednolitą masę.
  • Masę przełożyć do przygotowanych foremek do około ¾ wysokości na wierzch położyć po kilka kawałków śliwek lekko je wciskając w środek
  • Muffiny wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

📋 Notatki

Wystudzone mufinki przechowujemy pod przykryciem, co zapobiega wysychaniu ciasta.
Muffinki czekoladowe ze śliwkami ułożone na fioletowej miseczce w tle śliwki i czekolada.
Muffinki czekoladowe ze śliwkami
« Äppelkaka
Smoothie z jarmużem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. asiek napisał

    04 lutego, 2017 at 9:08 pm

    A czy można użyć make orkiszowa?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lutego, 2017 at 10:03 pm

      Tak oczywiście można zamienić na mąkę orkiszową.

      Odpowiedz
  2. An etka napisał

    06 września, 2016 at 11:00 am

    5 stars
    Aniu, upiekłam te muffinki i wszystkim polecam :). Nieprzesłodzone, wilgotne, ogólnie mówiąc pyszne :). Następnym razem dam jeszcze więcej śliwek.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 września, 2016 at 11:05 am

      Fantastycznie, że Ci smakowały ? Rzeczywiście można dać więcej śliwek ciasto spokojnie uniesie większą ich ilość ?

      Odpowiedz
  3. Karol napisał

    05 września, 2016 at 1:54 pm

    5 stars
    Przepis w sam raz na poprawę humoru na początku tygodnia. Przepis wart wykonania, w najbliższych dniach na pewno go wypróbuję! Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 września, 2016 at 2:10 pm

      Jestem przekonana, że nastrój się poprawi już po pierwszym kęsie 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  4. kamciss napisał

    05 września, 2016 at 12:57 pm

    Mniam 🙂 Szybko i słodko, więc porywam do siebie 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 września, 2016 at 1:01 pm

      Szybko i słodko, a w tak deszczowy dzień jak dziś wspaniale poprawia humor 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}