Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Babki

Babka kokosowa

Aktualizacja: 19 lip, 2020 · Opublikowany: 20 mar, 2013 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Babka kokosowa, którą dziś proponuję, jest jedną z lepszych, jakie jadłam, wilgotna i bardzo, bardzo kokosowa. Polana pyszną polewą z białej czekolady i likieru Malibu to wprost bajeczny deser. Zbliżają się święta, a to bardzo dobra okazja, żeby wypróbować przepis, z pewnością posmakuje Wam tak bardzo, jak i posmakował nam. Przepis jest bardzo prosty, babka zawsze wychodzi wspaniała, pamiętajcie tylko o tym, aby do pieczenia użyć dość dużej foremki na babkę lub dwóch małych, za pierwszym razem użyłam zbyt małej formy i część babki zeskrobywałam z dna piekarnika:) Gorąco polecam!

babka kokosowa
Babka kokosowa

📖 Przepis

babka kokosowa
Print Pin
5 z 2 głosów

Babka kokosowa

Fantastyczna babka kokosowa bardzo wilgotna i niesłychanie smaczna.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (szklanka = 250 ml)
  • 200 ml drobnego cukru
  • 4 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub krowiego

Dodatkowo na polewę z białej czekolady

  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki likieru Malibu
  • kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania

Lukier

  • soku wyciśnięty z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • około ¼ szklanki mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C. Formę z kominem (dużą około 2, 5 litra) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
  • Do miski miksera włożyć masło i cukier, ucierać kilka minut, aż masa zrobi się puszysta i biała. Następnie dodawać do masy po jednym jajku, ciągle mieszając. Porcjami dosypywać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na końcu dolać mleko i wiórki kokosowe, wymieszać do połączenia.
  • Przelać do przygotowanej formy, piec przez 50-60 minut (do suchego patyczka) opcja grzałek, góra - dół bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika chwilę przestudzić, wyjąć z formy.
  • Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, rozpuścić dodać śmietanę i likier, połączyć. Polać babkę polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
  • Jeśli wolicie polewę delikatnie kwaskową to proponuję, polewę lukrową, wystarczy wymieszać składniki (cukier puder radzę przesiać przez sitko) polać babkę i posypać wiórkami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Wszystkie składnik powinny być w temperaturze pokojowej!
babka kokosowa
babka kokosowa
Babka kokosowa

Przepis podejrzałam tutaj🙂

Więcej Przepisy na babki

  • Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
    Piernik z jabłkami w rumie
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • babka drozdzowa z marcepanem i czekolada
    Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • zielona babka ucierana
    Zielona babka ucierana

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ewa napisał

    19 stycznia, 2018 at 8:37 pm

    Babka jest dobra ale bardzo tłusta. Częściowo pewnie dlatego, że jeszcze była trochę ciepła podczas degustacji. Kokos sam w sobie zawiera dużo tłuszczu. Cud, że nie zrobił się zakalec. O ile powtórzę, na pewno dam trochę mniej masła lub mniej kokosu. Może kokos w bio jakości nie był zbyt wysuszony, nie wiem. Dałam normalne mleko. Trzymałam się ściśle przepisu i czasu pieczenia (55min.)
    Polewę zrobiłam z białka jednego jajka (domowe, – a żółtko dałam dodatkowo do ciasta), utartego z cukrem pudrem do gęstości kwaśnej smietany, pod koniec dodałam odrobinę dobrego rumu. To moja ulubiona polewa nie tylko na babki. Posypałam wiórkami kokosowymi. Do powtórki z nieznaczną modyfikacją.Pozdrawiam:-)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 stycznia, 2018 at 10:27 pm

      To jest bardzo duża babka to i masła ma sporo 🙂 Można ilość masła zmniejszyć do 200 g .
      Wiórki kokosowe daję zwykle, a one są odtłuszczone i fajnie nasiąkają ciastem.
      Mam nadzieje, że następnym razem będzie jeszcze lepsze 🙂

      Odpowiedz
    • Monika napisał

      16 kwietnia, 2025 at 7:22 am

      5 gwiazdek
      Jak dla mnie rewelacja. Wilgotna i aromatyczna.

      Odpowiedz
  2. Betka napisał

    23 stycznia, 2017 at 8:52 am

    Ciasto bardzo pyszne, niestety nie zdążyłam zrobić polewy bo już pół babki nie było. Polecam ☺

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 stycznia, 2017 at 4:48 pm

      Bardzo się cieszę 🙂 ja również je bardzo lubię! Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  3. megii013 napisał

    09 kwietnia, 2016 at 9:47 am

    Wygląda kusząco, ale pewnie by mi wyszedl zakalec, jak w przepisie jest maslo, cukier i jajka - utrzeć to się równa zakalec. Może te pół łyżeczki wody uratowało, hmm, kusi mnie strasznie..

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 kwietnia, 2016 at 12:06 pm

      Megii nie bardzo rozumiem o czym mówisz? Jeśli kusi Cię ten przepis to gorąco polecam, bo babka jest pyszna! Postępuj według wskazówek powyżej, a ciasto się uda! W przepisach na ciasta ucierane ważna jest temperatura składników masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, to cała tajemnica udanych "wypieków ucieranych" 🙂 Jeśli zdarzyłoby się, że masa zaczyna się rozwarstwiać można uratować ją stawiając miskę z ucieraną masą na garnek z gotującą się wodą i chwilę ubijać na parze, powinno pomóc. Pozdrawiam gorąco 🙂

      Odpowiedz
  4. Veronika napisał

    20 marca, 2013 at 8:58 am

    Bardzo lubię kokosowe wypieki, sprawdzi się na świątecznym stole 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 marca, 2013 at 9:01 am

      O tak, jest idealna na Wielkanocny stół 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.