• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×
Strona główna » Bułki » Bagietki żytnio piwne

Bagietki żytnio piwne

Aktualizacja: 27 lip, 2020 · Opublikowany: 5 gru, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś proponuję wam bagietki z dodatkiem mąki żytniej, miodu i piwa. Bagietki smakują wyśmienicie, ciasto jest delikatne, sprężyste i lekko wilgotne. Skórka bagietek jest cieniutka, zaraz po upieczeniu jest chrupiąca, później robi się miękka. Przepis jest bardzo łatwy, a jeśli macie maszynę do wypieku chleba, to praca przy nich zostanie maksymalnie uproszczona. Maszyna wyrobi za was ciasto i podgrzeje ciasto tworząc odpowiednie warunki do wyrastania. Bagietka smakuje wspaniale z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Moi mięsożerni znajomi uwielbiają kanapki przygotowane z pieczoną wołowina, sosem musztardowym i domowymi ogórkami kiszonymi, oczywiście ze szklaneczką piwa. To naprawdę super smaczne i bardzo łatwe pieczywo, koniecznie spróbujcie.

📖 Przepis

Bagietki zytnio piwne
Print Pin
5 z 1 głosu

Bagietki żytnio piwne

Domowe pieczywo z piwem z dodatkiem mąki żytniej.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 3
Przygotowanie 1 hour hour 40 minutes minutes
Gotowanie 10 minutes minutes
Całkowity czas 1 hour hour 50 minutes minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 255 ml piwa
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu (lub cukru trzcinowego)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 8 -10 g świeżych)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać około 5-7 minut.
  • Dużą miskę wysmarować oliwą, włożyć do niej wyrobione ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
  • Ciasto ponownie krótko zagnieść. Podzielić na 2 lub 4 części, uformować bagietki. Blachę do pieczenia wysypać mąką i ułożyć na niej przygotowane bagietki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Bagietki można spryskać olejem lub posypać mąką tuż przed wstawieniem do piekarnika. Do nagrzanego piekarnika wsypać (na dno) szklankę kostek lodu i natychmiast wstawić wyrośnięte bagietki.
  • Piec około 10 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
Bagietki żytnio piwne duża kromka
Bagietki żytnio piwne
« Ciasto z żurawinami
Pulpety »

Reader Interactions

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosana

  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II
  • różowa lemoniad rabarbarowa w szklance pełnej lodu z cytryną i miętą w tle butelka z lemoniadą
    Lemoniada rabarbarowa

Więcej przepisów na wiosna →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}