• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki pszenne z ziarnami

Bułki pszenne z ziarnami

Aktualizacja: 13 lis, 2020 · Opublikowany: 1 lip, 2020 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Bułki pszenne z ziarnami przygotowałam z mieszanki mąki pszennej oraz ciemnej orkiszowej. Moim zdaniem wyszły idealne bułeczki śniadaniowe. Mąkę możecie dowolnie dobierać i mieszać. Bułeczki mogą być wspaniałą bazą do kanapek na słodko. Możecie przygotować je na przykład z domowym dżemem z malin lub truskawek. Bułki pszenne z ziarnami są również świetne do burgerów i kanapek z dodatkami wytrawnymi.

bułki pszenne z ziarnami widok z góry  posypane ziarenkami
Bułki pszenne z ziarnami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🌾 Mąka
  • 🥐 Inne bułki
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 270 g mąki pszennej
  • 130 g mąki orkiszowej
  • 7 g soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 255 ml mleka
  • 120 ml wody
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • nasiona do posypania bułek - słonecznik, siemię, czarnuszka lub mak
  • 1 małe jajko

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera przesiać mąkę dodać sól, wymieszać. W innym naczyniu wymieszać letnie mleko i wodę z drożdżami oraz miodem, wlać do miski z mąką, dodać masło, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto wyjąć na blat podzielić na 12 lub 10 równych części, z każdej uformować wałek o długości 35-40 cm. Wałek zakręcamy jakbyśmy chcieli zawiązać pętelkę. Wystawić końce ciasta na zewnątrz wałka i okręcić je wokół powstałego oczka, koniec podwinąć i skleić pod spodem bułki. Uformowane bułki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch bułek przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C. opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Przed wstawieniem bułek do piekarnika należy pomalować je rozbełtanym jajkiem. Wierzch posypać ulubionymi ziarenkami. Bułki pieczemy przez 15-10 minut to uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć bułki razem z papierem na kratkę i pozostawić do przestygnięcia.

🌾 Mąka

Jaka mąka będzie najlepsza do bułek? Bułki piekłam w kilku wersjach, pierwsza była z mąką pszenną typ 450. Bułki wyszły wspaniałe, bielutkie w środku i bardzo puszyste. Druga wersja to ta, którą dziś dzielę się z Wami, użyłam mieszanki mąki pszennej typ 450 i dodatek mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Ta wersja jest nieco ciemniejsza od pierwszej, miąższ jest troszkę bardziej elastyczny i wilgotny. Nieważne, którą mąkę zastosujecie, każda z tych opcji jest pyszna, to Wam zaręczam! Możecie też spróbować dodać mąkę żytnią, ale tylko w niewielkiej ilość. Zbyt duża ilość mąki żytniej za bardzo obciąży bułki, które mogą być po upieczeniu dość twarde.

🥐 Inne bułki

Bułki to wspaniałe pieczywo bardzo smaczne i puszyste. Bardzo ważne jest to że takie pieczywo możemy przygotować bardzo szybko. Chleb nie zawsze jest błyskawiczny do zrobienia, a bułki tak! Po wypróbowaniu dzisiejszego przepisu spróbujcie też poniższych propozycji, wszystkie są wspaniałe!

  • Bułki z siemieniem
  • Bułki z płatkami owsianymi
  • Bułki gryczano słonecznikowe
  • Bułeczki pszenne na jogurcie

📖 Przepis

bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
Print Pin
Bądź pierwszy!

Bułki pszenne z ziarnami

Wyśmienite domowe bułeczki z nasionkami
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 370 g mąki pszennej (typ 450)
  • 130 g mąki orkiszowej (ciemna)
  • 7 g soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 20 g świeżych drożdży (lub suchych 7 g dodane do mąki)
  • 250 ml mleka (letnia)
  • 120 ml wody (letnia)
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo

  • nasiona do posypania bułek
  • 1 małe jajko
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę dodać sól, wymieszać. W innym naczyniu wymieszać letnie mleko i wodę z drożdżami oraz miodem, wlać do miski z mąką, dodać masło, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto wyjąć na blat podzielić na 12 lub 10 równych części, z każdej uformować wałek o długości 35-40 cm. Wałek zakręcamy jakbyśmy chcieli zawiązać pętelkę, wystawić końce ciasta na zewnątrz wałka, następnie okręcić je wokół powstałego oczka, koniec podwinąć i skleić pod spodem bułki. Uformowane bułki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch bułek przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C. opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Przed wstawieniem bułek do piekarnika należy pomalować je rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać ulubionymi ziarenkami. Bułki pieczemy przez 15-10 minut to uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć bułki razem z papierem na kratkę, aby przestygły.
    Smacznego!

📋 Notatki

*Jeśli nie jesteście pewni, czy Wasze drożdże są mocne i żywe zróbcie najpierw rozczyn (z mleka oraz drożdży), jeśli ten po kilkunastu minutach zacznie pracować dodajcie mieszankę do ciasta. Gdyby jednak zdażyło się, że drożdże nie będą aktywne należy wylać zaczyn i kupić nowe drożdże. 
  • bulki pszenne z ziarnami
  • bulki pszenne z ziarnami
bułki pszenne z ziarnami wnętrze bułki
Bułki pszenne z ziarnami
« Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
Piersi kurczaka w sosie pomidorowym »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. rysiaa napisał

    04 lipca, 2020 at 11:41 am

    witam! mąkę orkiszową zastąpiłam pełnoziarnistą reszta jak w przepisie, miałam kłopot z formowaniem bułek, ciasto było bardzo rzadkie też tak miałaś? bułeczki b.smaczne!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lipca, 2020 at 1:24 pm

      Następnym razem też zrobię pełnoziarnistą. Bułki bardzo dobrze się formowały, może w przypadku zamiany mak trzeba dać jej troszkę więcej.
      W przypadku wypieków bardzo ważna, jest wilgotność powietrza ponieważ ma ona wpływ na mąkę. Ostatnio wilgotność jest dość duża należy, więc dodać troszkę więcej mąki niż jest w przepisie. Pozdrawiam serdecznie😁

      Odpowiedz
  2. rysiaa napisał

    02 lipca, 2020 at 8:15 pm

    upieczone! sa pyszne dziekuje za przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 lipca, 2020 at 8:17 pm

      Super! Zrobiłaś je w 100% z mąki pszennej pełnoziarnistej?

      Odpowiedz
  3. rysiaa napisał

    02 lipca, 2020 at 11:46 am

    dzisiaj piekę z mąką pszenną pełnoziarnistą !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 lipca, 2020 at 1:45 pm

      O super, to jestem ciekawa jakie będą, bo jeśli dasz 100% pełnoziarnistą to pewnie będą troszkę cięższe niż te moje, ale pewnie równie smaczne:)

      Odpowiedz
  4. rysiaa napisał

    01 lipca, 2020 at 12:33 pm

    witaj! wymieszać letnie mleko i wodę ale ile wody ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 lipca, 2020 at 1:14 pm

      Woda gdzieś wyparowała 😉 Powinno być jej 120 ml, już jest w przepisie, dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}