Batony musli, pewnie mieliście okazje takie jeść, ale czy domowe? Gorąco polecam tym, którzy lubią granolę. Batony to nic innego, jak granola z kilkoma dodatkami, upieczona w formie cienkiego placka i pokrojona na kształt batonów. Jest to świetną alternatywą dla słodkich czekoladowych batoników, które poza tonami cukru nie mają niczego co byłoby dobre i zdrowe.
Warto upiec je samodzielnie. Oczywiście są lepsze i zdrowsze, od tych, które znajdziecie na sklepowych półkach! Składniki dobierzecie takie, jakie najbardziej lubicie. Taką przekąskę z czystym sumieniem możemy włożyć dziecku do plecaka na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzają się na wycieczkach w góry czy na długich spacerach. Baton doda nam energii po dużym wysiłku!
📖 Przepis
Batony musli
🥘 Składniki
- 490 g granoli przepis tutaj
- 50 g mąki orkiszowej
- 1 średnie jajko
- 2 średnie dojrzałe miękkie banany
- 3 łyżki soku z mandarynki lub pomarańczy
🔪 Instrukcje
- Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy na gładką papkę widelcem. Do bananów dodajemy jajko i sok z mandarynki, wszystko dokładnie mieszamy. Do dużej miski wsypać odmierzoną porcję granoli, mąkę i papkę bananowo - jajeczną, wszystko dokładnie wymieszać.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć mieszankę musli, rozłożyć masę dokładnie dociskając, grubość nie powinna przekraczać 2 cm.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C, piec przez 18 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wystudzić na kratce, a następnie pokroić na batony.
- Batony zawinąć w pergamin, przechowywać w zamkniętym słoju.
- Smacznego!
Ola napisał
najlepsze. Do pracy i na uczelnię
Anna napisał
:))) cieszę się, że rownież lubisz zdrowe i dobre przekąski:) pozdrawiam Ania
Ania napisał
uwielbiam takie domowe batoniki:)
Ps. Zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" na moim blogu:)
Sylwia napisał
Uwielbiam takie batony i wlasnie sie szykuje do zrobienia podobnych:-) Bardzo fajny przepis, pozdrawiam
Anna napisał
Dziękuję:) batony polecam, samo zdrowie:))) Pozdrawiam Ania