• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×
Strona główna » Lody i desery » Panna cotta pomarańczowa

Panna cotta pomarańczowa

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 30 kwi, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Deser panna cotta, to zapewne już znany Wam i mam nadzieję, że lubiany przez Was deser. Jest to wspaniały włoski przysmak. Dziś zapraszam na panna cottę z nutą pomarańczy. Panna cottę przygotowałam na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem skórki pomarańczowej i białej czekolady. Przygotowałam również prostą galaretkę ze świeżego soku z pomarańczy, która podkreśla smak całego deseru. Galaretkę wykorzystałam również do przygotowania lekkiego musu. Mus, szybko i bez problemu zrobiłam w syfonie do bitej śmietany. Ściętą galaretkę należy zmiksować blenderem, wlać do syfonu i wycisnąć na godowy deser. Oczywiście deser można podać bez musu, to dodatek ekstra 🙂 Polecam!

📖 Przepis

panna cotta pomaranczowa
Print Pin
5 z 1 głosu

Panna cotta - pomarańczowa

Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Desery
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes minutes
Gotowanie 10 minutes minutes
Całkowity czas 25 minutes minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na panna cotte

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub agar)
  • 5 łyżeczek ksylitolu (lub innego słodzika)
  • 40 g białej czekolady
  • skórka otarta z ½ pomarańczy + 3 łyżki soku

Składniki na galaretkę

  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka żelatyny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do garnuszka wlać sok pomarańczowy zagotować, a następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, galaretkę rozlać do pucharków, odstawić do przestygnięcia. Kiedy galaretka będzie już chłodna wstawić pucharki do lodówki, aby galaretka stężała.
  • Mleczko kokosowe wraz z wodą zagotować. Skórkę z wyszorowanej pomarańczy zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, dodać do mleczka, dodać również sok. Kiedy mleczko zagotuje się zdjąć z ognia i dodać żelatynę oraz połamaną na kawałeczki czekoladę, energicznie wymieszać do rozpuszczenia się składników, odstawić do przestygnięcia.
  • Z lodówki wyjąć pucharki z galaretką rozlać do nich przygotowaną panna cottę i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli chcielibyście przygotować mus z galaretki, przygotujcie galaretkę pomarańczową z podwójnej porcji. Jedną część wykorzystajcie tak, jak jest to zapisane w przepisie, wylewając na spód pucharków. Drugą część galaretki wstawicie w pojemniczku do lodówki, kiedy stężeje i będziecie chcieli już podawać deser, zmiksujcie galaretkę przy pomocy blendera. Powstałą papkę przełóżcie do syfonu, zakręćcie go i nabijcie nabojami. Syfon należy wstrząsnąć kilka razy, przekręcić do góry nogami i wycisnąć porcję musu na wierzch panna cotty, gotowe!
panna cotta pomaranczowa
panna cotta pomaranczowa
« Chipsy z jarmużu
Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem »

Reader Interactions

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosana

  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II
  • różowa lemoniad rabarbarowa w szklance pełnej lodu z cytryną i miętą w tle butelka z lemoniadą
    Lemoniada rabarbarowa

Więcej przepisów na wiosna →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}