• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Panna cotta pomarańczowa

Panna cotta pomarańczowa

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 30 kw., 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Deser panna cotta, to zapewne już znany Wam i mam nadzieję, że lubiany przez Was deser. Jest to wspaniały włoski przysmak. Dziś zapraszam na panna cottę z nutą pomarańczy. Panna cottę przygotowałam na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem skórki pomarańczowej i białej czekolady. Przygotowałam również prostą galaretkę ze świeżego soku z pomarańczy, która podkreśla smak całego deseru. Galaretkę wykorzystałam również do przygotowania lekkiego musu. Mus, szybko i bez problemu zrobiłam w syfonie do bitej śmietany. Ściętą galaretkę należy zmiksować blenderem, wlać do syfonu i wycisnąć na godowy deser. Oczywiście deser można podać bez musu, to dodatek ekstra 🙂 Polecam!

panna cotta pomaranczowa
Print Pin
5 z 1 głosu

Panna cotta - pomarańczowa

Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Desery
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na panna cotte

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub agar)
  • 5 łyżeczek ksylitolu (lub innego słodzika)
  • 40 g białej czekolady
  • skórka otarta z ½ pomarańczy + 3 łyżki soku

Składniki na galaretkę

  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka żelatyny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do garnuszka wlać sok pomarańczowy zagotować, a następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, galaretkę rozlać do pucharków, odstawić do przestygnięcia. Kiedy galaretka będzie już chłodna wstawić pucharki do lodówki, aby galaretka stężała.
  • Mleczko kokosowe wraz z wodą zagotować. Skórkę z wyszorowanej pomarańczy zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, dodać do mleczka, dodać również sok. Kiedy mleczko zagotuje się zdjąć z ognia i dodać żelatynę oraz połamaną na kawałeczki czekoladę, energicznie wymieszać do rozpuszczenia się składników, odstawić do przestygnięcia.
  • Z lodówki wyjąć pucharki z galaretką rozlać do nich przygotowaną panna cottę i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli chcielibyście przygotować mus z galaretki, przygotujcie galaretkę pomarańczową z podwójnej porcji. Jedną część wykorzystajcie tak, jak jest to zapisane w przepisie, wylewając na spód pucharków. Drugą część galaretki wstawicie w pojemniczku do lodówki, kiedy stężeje i będziecie chcieli już podawać deser, zmiksujcie galaretkę przy pomocy blendera. Powstałą papkę przełóżcie do syfonu, zakręćcie go i nabijcie nabojami. Syfon należy wstrząsnąć kilka razy, przekręcić do góry nogami i wycisnąć porcję musu na wierzch panna cotty, gotowe!
panna cotta pomaranczowa
panna cotta pomaranczowa
« Chipsy z jarmużu
Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →