Deser panna cotta, to zapewne już znany Wam i mam nadzieję, że lubiany przez Was deser. Jest to wspaniały włoski przysmak. Dziś zapraszam na panna cottę z nutą pomarańczy. Panna cottę przygotowałam na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem skórki pomarańczowej i białej czekolady. Przygotowałam również prostą galaretkę ze świeżego soku z pomarańczy, która podkreśla smak całego deseru. Galaretkę wykorzystałam również do przygotowania lekkiego musu. Mus, szybko i bez problemu zrobiłam w syfonie do bitej śmietany. Ściętą galaretkę należy zmiksować blenderem, wlać do syfonu i wycisnąć na godowy deser. Oczywiście deser można podać bez musu, to dodatek ekstra 🙂 Polecam!
Panna cotta - pomarańczowa
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na panna cotte
- 400 ml mleczka kokosowego
- 200 ml wody
- 2 łyżeczki żelatyny (lub agar)
- 5 łyżeczek ksylitolu (lub innego słodzika)
- 40 g białej czekolady
- skórka otarta z ½ pomarańczy + 3 łyżki soku
Składniki na galaretkę
- 200 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka żelatyny
🔪 Instrukcje
- Do garnuszka wlać sok pomarańczowy zagotować, a następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, galaretkę rozlać do pucharków, odstawić do przestygnięcia. Kiedy galaretka będzie już chłodna wstawić pucharki do lodówki, aby galaretka stężała.
- Mleczko kokosowe wraz z wodą zagotować. Skórkę z wyszorowanej pomarańczy zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, dodać do mleczka, dodać również sok. Kiedy mleczko zagotuje się zdjąć z ognia i dodać żelatynę oraz połamaną na kawałeczki czekoladę, energicznie wymieszać do rozpuszczenia się składników, odstawić do przestygnięcia.
- Z lodówki wyjąć pucharki z galaretką rozlać do nich przygotowaną panna cottę i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Smacznego!
Skomentuj