Jeśli chodzi o składniki do przygotowania bezy, to trzeba powiedzieć, że lista jest krótka dwa lub trzy produkty i chrupiąca królowa już jest gotowa! Beza to bardzo prosty wypiek, choć wymaga starannego ubicia białek i długiego suszenia w piekarniku. Najlepsza jest taka, która ma chrupiący wierzch, a jej środek jest jak lekka klejąca chmurka.
Składniki
Słówko o składnikach, przepisy na bezę zawierają w swoim składzie cukier, białka i dodatkowo ocet oraz mąkę. Po co mąka i, po co ocet? Mąkę ziemniaczaną można dodać do dużych blatów bezowych, które będą musiały udźwignąć ciężki krem i owoce. Mąka sprawia, że zewnętrzna warstwa bezy staje się grubsza i twardsza. Przy pieczeniu małych bezików lepiej mąki nie dodawać, ponieważ mąka zmienia strukturę bezy i przy suszeniu w niskiej temperaturze bezy mogą brzydko pękać. A po co ocet, ocet dodajemy celem ustabilizowania masy bezowej. Sprawdza się w przypadku, kiedy ubita beza musi trochę poczekać na pieczenie. Zabezpiecza to ją przed rozwarstwieniem (w stanie surowym) na warstwę wody i białka. Jeśli beza ma być upieczona/wysuszona bezpośrednio po przygotowaniu, nie ma sensu dodawać octu, ponieważ po wstawieniu bezy do gorącego piekarnika, ocet od razu wyparuje.
Wykończenie
Blat bezowy jest słodki, więc przygotowując krem do bezy, należy oszczędnie używać cukru, aby nie zrobić lukrowego wkładu! Osobiście najbardziej lubię bezy z kwaśnym kremem z dodatkiem cytryny lub pomarańczy no i niezbędne są oczywiście świeże owoce. Jako że sezon truskawkowy jest w pełni, użyłam do dzisiejszego tortu właśnie truskawek i jagód kaukaskich. Jagody, które w tym roku piękne obrodziły w moim ogrodzie, ale można zastąpić je innymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, borówki amerykańskie, porzeczki wszelkiego koloru. Pamiętajcie, że beza jest deserem nietrwałym i najlepiej jest zjeść ją od razu i nie przechowywać do dnia następnego, ponieważ zmięknie w lodówce. Niezjedzoną bezę można zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zamrozić, a w późniejszym czasie delektować się tortem lodowy, spróbujcie. Smacznego!
📖 Przepis
Beza z kremem cytrynowym
🥘 Składniki
- 110 g białek (z trzech dużych jajek wielkości)
- 175 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30 %
- 4 lyżki kremu lemon curd (jeśli nie macie kremu można zastąpić go używając skórki startej z ½ cytryny i sok z niej)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać don temperatury 110 st C.
- Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po jednej łyżce cukru, ubijać przez kilkadziesiąt sekund po każdej dodanej.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez 1 - 2 minuty, masa powinna być bardzo gęsta i błyszcząca.
- Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 23 cm lub mniejsze (beza będzie wyższa), wyłożyć ubitą masę, brzegi bezy można uformować w fantazyjne kleksy, zawijasy.
- Wstawić bezę do piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 110 st C, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 st C, suszyć jeszcze przez 60-80 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia, beza może pozostać w piekarniku do dnia następnego.
- Przed podaniem, ubić śmietanę na sztywno. Mascarpone zmiksować na średnich obrotach z cukrem i kremem lemon curd lub skórką i sokiem z cytryny, połączyć z bitą śmietaną.
- Krem wyłożyć na bezę, udekorować świeżymi truskawkami, jagodami skórką z limonki, listkami melisy lub mięty.
- Smacznego!
Dorota napisał
Dzien dobry 😊
Czy zostawiając bezę w piearniku na noc nie spowoduje pogorszenia jej smaku itp do dnia następnego i czy można tak samo przygotować krem cytrynowy dzień wcześniej i przechować go w lodówce a w dniu następnym nałożyć krem i owoce?
Dziękuję z góry za odpowiedź
Dorota
Anna napisał
Jeśli chodzi o pozostawie bezy w piekarniku na noc, to nic jej nie będzie i nie spowoduje to, że będzie smakowała źle. Oczywiście krem można zrobić w cześniej i przechować go w lodówce, a tuż przed podaniem wykończyć całość 😁
Sprawdzona Kuchnia napisał
O tak... 🙂
Jola Rotta napisał
Beza chrupiaca z wierzchu,ciagnaca w srodku...rozplywa sie w ustach....:)