Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bezy

Beza z kremem cytrynowym

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 10 cze, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Jeśli chodzi o składniki do przygotowania bezy, to trzeba powiedzieć, że lista jest krótka dwa lub trzy produkty i chrupiąca królowa już jest gotowa! Beza to bardzo prosty wypiek, choć wymaga starannego ubicia białek i długiego suszenia w piekarniku. Najlepsza jest taka, która ma chrupiący wierzch, a jej środek jest jak lekka klejąca chmurka.

Składniki

Słówko o składnikach, przepisy na bezę zawierają w swoim składzie cukier, białka i dodatkowo ocet oraz mąkę. Po co mąka i, po co ocet? Mąkę ziemniaczaną można dodać do dużych blatów bezowych, które będą musiały udźwignąć ciężki krem i owoce. Mąka sprawia, że zewnętrzna warstwa bezy staje się grubsza i twardsza. Przy pieczeniu małych bezików lepiej mąki nie dodawać, ponieważ mąka zmienia strukturę bezy i przy suszeniu w niskiej temperaturze bezy mogą brzydko pękać. A po co ocet, ocet dodajemy celem ustabilizowania masy bezowej. Sprawdza się w przypadku, kiedy ubita beza musi trochę poczekać na pieczenie. Zabezpiecza to ją przed rozwarstwieniem (w stanie surowym) na warstwę wody i białka. Jeśli beza ma być upieczona/wysuszona bezpośrednio po przygotowaniu, nie ma sensu dodawać octu, ponieważ po wstawieniu bezy do gorącego piekarnika, ocet od razu wyparuje.

Wykończenie

Blat bezowy jest słodki, więc przygotowując krem do bezy, należy oszczędnie używać cukru, aby nie zrobić lukrowego wkładu! Osobiście najbardziej lubię bezy z kwaśnym kremem z dodatkiem cytryny lub pomarańczy no i niezbędne są oczywiście świeże owoce. Jako że sezon truskawkowy jest w pełni, użyłam do dzisiejszego tortu właśnie truskawek i jagód kaukaskich. Jagody, które w tym roku piękne obrodziły w moim ogrodzie, ale można zastąpić je innymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, borówki amerykańskie, porzeczki wszelkiego koloru.  Pamiętajcie, że beza jest deserem nietrwałym i najlepiej jest zjeść ją od razu i nie przechowywać do dnia następnego, ponieważ zmięknie w lodówce. Niezjedzoną bezę można zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zamrozić, a w późniejszym czasie delektować się tortem lodowy, spróbujcie. Smacznego!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Beza z kremem cytrynowym

Beza, ten deser kochają wszyscy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 30 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 110 g białek (z trzech dużych jajek wielkości)
  • 175 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 4 lyżki kremu lemon curd (jeśli nie macie kremu można zastąpić go używając skórki startej z ½ cytryny i sok z niej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać don temperatury 110 st C.
  • Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po jednej łyżce cukru, ubijać przez kilkadziesiąt sekund po każdej dodanej.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez 1 - 2 minuty, masa powinna być bardzo gęsta i błyszcząca.
  • Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 23 cm lub mniejsze (beza będzie wyższa), wyłożyć ubitą masę, brzegi bezy można uformować w fantazyjne kleksy, zawijasy.
  • Wstawić bezę do piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 110 st C, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 st C, suszyć jeszcze przez 60-80 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia, beza może pozostać w piekarniku do dnia następnego.
  • Przed podaniem, ubić śmietanę na sztywno. Mascarpone zmiksować na średnich obrotach z cukrem i kremem lemon curd lub skórką i sokiem z cytryny, połączyć z bitą śmietaną.
  • Krem wyłożyć na bezę, udekorować świeżymi truskawkami, jagodami skórką z limonki, listkami melisy lub mięty.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Wykończenie bezy pozostawiamy na ostatnią chwilę przed podaniem!
beza z kremem cytrynowym

Więcej Przepisy na bezy

  • pavlova z magno
    Pavlova z mango
  • weganska pavlova
    Wegańska Pavlova
  • bezy-weganskie
    Bezy wegańskie
  • pavlova z figami
    Pavlova z figami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Dorota napisał

    23 maja, 2021 at 10:23 pm

    Dzien dobry 😊
    Czy zostawiając bezę w piearniku na noc nie spowoduje pogorszenia jej smaku itp do dnia następnego i czy można tak samo przygotować krem cytrynowy dzień wcześniej i przechować go w lodówce a w dniu następnym nałożyć krem i owoce?
    Dziękuję z góry za odpowiedź
    Dorota

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 maja, 2021 at 10:55 pm

      Jeśli chodzi o pozostawie bezy w piekarniku na noc, to nic jej nie będzie i nie spowoduje to, że będzie smakowała źle. Oczywiście krem można zrobić w cześniej i przechować go w lodówce, a tuż przed podaniem wykończyć całość 😁

      Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    12 czerwca, 2014 at 12:02 am

    O tak... 🙂

    Odpowiedz
  3. Jola Rotta napisał

    11 czerwca, 2014 at 8:34 pm

    Beza chrupiaca z wierzchu,ciagnaca w srodku...rozplywa sie w ustach....:)

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.