• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 12 lis, 2013 · przez Anna · 12 komentarzy

Skocz do przepisu

Bigos wegetariański. Niektórzy z was mogą bardzo się zdziwić jak to bigos wegetariański? Tak bez mięsa? O tak, bez mięsa! Tylko kiszona kapusta i kilka dodatków zapewniam, że jest fantastyczny! Przygotowany z dużą ilością suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina. To nasza tradycyjna potrawa, a odmian i rodzajów bigosu jest tak dużo, że trudno to zliczyć.  Klasyczny ma w swoim składzie różnego rodzaju mięsa i jeśli lubicie mięso, możecie dodać je i do tego przepisu, ale namawiam, spróbujcie opcji bez niego. Wegetariańska wersja jest delikatniejsza i mniej kaloryczna. Dobry bigos powinien być długo i powoli gotowany, wtedy jego smaku jest pełniejszy i bardziej wyrazisty. Danie to zyskuje na smaku za każdym razem, kiedy go odgrzewany.

Bigos po przygotowaniu powinien mieć bardzo ciemny kolor i gęstą konsystencję po nałożeniu na talerz nie powinien pływać jak w zupie. Mój jest w 100% z kiszonej kapusty, uwielbiam ją, a szczególnie swojską. Jeśli wasza kapusta będzie dość kwaśna nawet po wypłukaniu, to możecie obgotować ją wstępnie, aby pozbyć się zbyt ostrego smaku. Można dołożyć też  część świeżej kapusty drobno poszatkowanej. Taką wersję bigosu można podać jako jedną z potraw wigilijnych. Smacznego!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 3 głosów

Bigos wegetariański

Wegański bigos niskokaloryczny i pyszny!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 8
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 4 hours
Całkowity czas 4 hours 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 5 ziaren angielskich
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren jałowca
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 150 g suszonych śliwek najlepiej wędzonych
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina może być więcej
  • 25 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka słodkiej suszonej papryki
  • olej roślinny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kapustę opłukać dwukrotnie za każdym razem odcisnąć, można kapustę pokroić.
  • Do dużego garnka włożyć wypłukaną i pokrojona kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, jałowiec, 80 g pokrojonych suszonych śliwek i suszone grzyby ( namaczania, wystarczy większe połamać), dodać 2 i ½ szklanki wody, 100 ml wina, kapustę gotować około 2 godzin na małym ogniu pod przykryciem.
  • Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem majeranku na koniec, kiedy cebula jest już miękka dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilę, dodać do kapusty.
  • Do bigosu dodać kolejną porcję wina, około 100 ml, cukier (do smaku), kminek, paprykę, sól i pieprz, wymieszać, gotować jeszcze przez 1 godzinę, pamiętając, aby od czasu do czasu zamieszać bigos, jeśli zmniejszy się ilość płynu należy podlać jeszcze odrobinę wina lub wody można również dolać bulion warzywny.
  • Po tym czasie bigos zestawić z ognia, przykryć pokrywką i wystawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia ponownie postawić bigos na ogniu, gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, doprawić przyprawami do smaku w razie potrzeby dolać wino, wodę lub bulion.
  • Drugiego dnia bigos jest już gotowy do jedzenia, przechowujemy w lodówce.
  • Smacznego!
bigos wegetarianski
Bigos wegetariański
« Gravlax II
Sok ananasowo imbirowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Grazyna napisał

    11 lutego, 2021 at 10:21 pm

    5 stars
    Bigos pierwsza klasa i bardzo latwy do zrobienia.Pycha 😋!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 lutego, 2021 at 10:30 pm

      Bardzo się cieszę, że bigosik smakuje😁 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Ania napisał

    23 grudnia, 2017 at 1:13 pm

    Mam pytanie, co z należy zrobić z resztą śliwek podanych w składnikach. Przepis wygląda zachęcająco.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 grudnia, 2017 at 8:12 am

      Dzień dobry, przeprasza Aniu, że dopiero dzisiaj odpowiadam na Twój komentarz, ale wpadłaś do Spamu:(
      Mam nadzieje, że poradziłaś sobie z tymi śliwkami ? pozostała część miała być dodana w punkcie 4. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego świętowania ?

      Odpowiedz
      • Ania napisał

        31 grudnia, 2017 at 4:40 am

        Dziękuję, bigos się udał:) Więcej śliwek (takich wraz z wodą z ich namoczenia) dodałam dopiero na drugi dzień w ramach podkreślenia wędzonego smaku bigosu.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          31 grudnia, 2017 at 8:54 am

          Wspaniałe 🙂 Wędzone śliweczki co cała esencja smaku! Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 🙂

          Odpowiedz
  3. JUSTYNA napisał

    15 listopada, 2013 at 11:43 am

    Aniu,robiłam ten bigos w tym tygodniu,zgodnie wszytko tak jak w Twoim przepisie,tylko pod koniec dodałam podsmażoną kiełbaskę i boczuś...;)...muszę Ci powiedzieć,że wyszedł fantastyczny-i jestem z siebie dumnaaaa!DZIĘKI!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 listopada, 2013 at 7:21 pm

      Ja rownież jestem z Ciebie dumna:)
      bigosik na winku jest wspaniały, uwielbiam go 😉 bigos z przepisu pasuje na wigilię, a na Święta można poszaleć 😉

      Odpowiedz
  4. ladylaurabloq napisał

    13 listopada, 2013 at 2:48 pm

    Ja ostatnio mięso tylko mężowi podaje ,więc ten bigos mi się podoba,tylko o kapuste kiszoną u mnie trudno.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 listopada, 2013 at 3:02 pm

      To rzeczywiście problem 🙁 może ukisisz sama... borze nieć zapasik na bigos, uszka albo najprostszą surówkę z marchewką mniam, a to teraz najlepszy naturalny "wspomagacz" zdrowia 😉 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  5. małgosia napisał

    12 listopada, 2013 at 11:37 am

    Jadłam ten bigos w jakiejś góralskiej knajpie i pamiętam, że bardzo mi smakował. Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 listopada, 2013 at 11:58 am

      Cieszę sie 🙂 teraz możesz odtworzyć go w domu 😉 pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosana

  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II
  • różowa lemoniad rabarbarowa w szklance pełnej lodu z cytryną i miętą w tle butelka z lemoniadą
    Lemoniada rabarbarowa

Więcej przepisów na wiosna →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}