Przepis na biszkopt idealny już poznaliście teraz przyszła kolej na biszkopt bezglutenowy. O przepis na wersję bezglutenową zostałam poproszona przez jedną z mam dziecka uczulonego na gluten, jajka kurze i nabiał! To dość duże wyzwanie, ale udało się! Muszę przyznać, że biszkopt jest wspaniały lekko wilgotny i puszysty pięknie rośnie. Rośnie równiutko bez pagórków i ten jego cudownie żółty kolor. W przepisie tym zastosowała tę samą sztuczkę co w przepisie na biszkopt idealny. Jest sztuczka polegająca na rzuceniu formy z ciastem na podłogę zaraz po upieczeni. Dzięki czemu jest równiutki, jak blat stołu. To bardzo prosty zabieg i zawsze się sprawdza. Po wyjęciu z piekarnika rzucamy biszkopt (w formie) z wysokości około 60 cm na podłogę. Rzucanie sprawia, że jego wierzch jest równiutki i nie opada.
Do przygotowania ciasta można użyć jajek kurzych, jeśli nie macie uczulenia na nie, a będziecie potrzebować ich 5 sztuk. Natomiast osoby mające uczulenie na jajka kurze zastępują je 17 jajeczkami przepiórczymi.
Pamiętajcie, aby biszkopt bezglutenowy pięknie się udał, jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Należy więc wyjąć je odpowiednio wcześniej, aby się ogrzały. Można też zastosować błyskawiczną metodę, a mianowicie jajka ocieplić poprzez umieszczenie w misce z ciepłą wodą, kilkanaście minut wystarczy. Białka powinny być dobrze ubite, zanim zaczniemy dodawać do nich cukier, a cukier należy dodawać łyżka po łyżce, ciągle ubijając pianę. Jeszcze jedna ważna sprawa! Na samym końcu, kiedy mieszamy mąkę z ubitą masą, trzeba zrobić to bardzo ostrożnie i delikatnie, ale sprawnie, aby piana opadła jak najmniej. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Biszkopt bezglutenowy
🥘 Składniki
- 5 sztuk jajek kurzych (lub 17 jajeczek przepiórczych, koniecznie w temperaturze pokojowej)
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej
- ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Białka oddzielić od żółtek, w przypadku rozdzielania jajek przepiórczych jest to dość pracochłonne i niełatwe, ponieważ maleńkie skorupki są bardzo twarde i trzeba pomóc sobie nożem.
- Białka ubić na sztywną pianę do której należy zacząć dodawać łyżka po łyżce cukier nie przerywając ubijania. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać całość jeszcze przez 2 minuty.
- Następnie dodać żółtka, jedno po drugim (w przypadku jajek przepiórczych dodać je w kilku turach), dalej miksować na średnich obrotach.
- Na końcu dodać wymieszane mąki w dwóch porcjach, najlepiej zrobić to przy pomocy szpatułki delikatnie mieszając do połączenia się składników. Zróbcie to bardzo delikatnie aby piana jak najmniej opadła.
- Dno formy (23 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika.
- Biszkopt pieczemy przez około 35 minut lub do tz. suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości koło 60 cm (w formie), odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Kiedy biszkopt jest już zimny odkrawamy brzegi nożem i odpinamy obręcz, wyjmujemy biszkopt z formy, przekrawamy poziomo na 2 lub 3 blaty, to zależy jaki tort chcecie przygotować 🙂
- Smacznego!



















lija napisał
Jeśli robię biszkopt na 2 porcje, to czy należy wydłużyć czas pieczenia?
Anna napisał
Jeśli będzie pieczony w dużej formie to raczej nie, tak czy inaczej proszę zawsze sprawdzać stan wypieczenia biszkoptu i po 30 minutach sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowy. W razie potrzeby odpowiednio go dopiec. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc czasy pieczenia różnią się między domami 😀
Iga napisał
Wspaniały przepis! Kocham piec, lecz nie zawsze mi to wychodzi, ten przepis wyszedł mi rewelacyjnie. Zrobiłam ten przepis na urodziny mojej babci z powodu nietolerancji glutenu, sama nie wierzyła że ja go upiekłam, gdyż wiele razy była świadkiem moich nieudolnych prób upieczenia choćby zwykłego biszkoptu, wspaniale komponuje się z kremem budyniowym! 😍
Pozdrawiam 😊
Anna napisał
To wspaniała wiadomość i niespodzianka dla babci 🙂 Mam nadzieję, że to początek dobrej passy, wypieki są kapryśne, ale kiedy można to opanować do perfekcji. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Anna napisał
A biszkopt na firmę 26 cm? Którą wersję powiększenia wybrać? I jak długo piec?
Anna napisał
Proszę kliknąć w kafelek "przelicznik foremek" i tam wszystko Pani przeliczy, należy zacząć od zaznaczenia wielkości foremki jaka jest w przepisie, następnie wpisać rozmiar formy jaką Pani chce użyć, uzupełnić składniki i wszystko się przeliczy 🙂 Poniżej wklejam bezpośredni link lub można wejść do tego z danego przepisu.
https://sprawdzonakuchnia.pl/przelicznik-foremek/
Marta napisał
Witam
Biszkopt bardzo dobry ale niestety strasznie się sypie
Anna napisał
To prawda, biszkopt jest bardzo dobry, a będzie się sypał, kiedy będzie krojony nawet lekko ciepły. Przed krojeniem musi dobrze wystygnąć, wtedy podczas odcinania warstw unikniemy nadmiernego kruszenia, bo oczywiście odrobinę kruszyć się będzie ;), no i koniecznie używamy ostrego noża!
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Natalia napisał
Czy piekłaś na termoobiegu czy grzałka góra-dół?
Anna napisał
Piekę z termoobiegiem, ale możesz też piec z opcją "góra-dół" trzeba tylko troszkę wydłużyć czas pieczenia lub zwiększyć temperaturę o 10 st C. Oczywiście trzeba pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc piekąc ciasto po raz pierwszy, trzeba szczególnie pilnować i obserwować ciasto jak zachowuje się w naszym piekarniku. Przed końcem zalecanego czasu najlepiej zrobić test tz. suchego patyczka. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku 🙂
Natalia napisał
Ile kalorii ma taki biszkopt?
Anna napisał
Porcja 100 g biszkoptu pewnie będzie miała około 240 kalorii, ale głowy nie dam 😉
Iwona napisał
Czy zamiast cukru mogę dodać erytrolu ?
Anna napisał
Obawiam się, że erytrol nie nadaje się do biszkoptów i nigdy nie piekłam biszkoptu z jego dodatkiem. Przeczytałam gdzieś, że ciast, ciast drożdżowych i chlebów nie pieczemy na poliolach, ciasto z dodatkiem erytrolu urośnie w piekarniku, ale nie dopieka się jest glutowate, ciężkie i zakalcowate, po wyjęciu z piekarnika opada nie stosuję więc erytrolu do tego typu wypieków.
Paula napisał
Witam, czym można zastąpić mąkę kukurydziana?
Anna napisał
Dzień dobry, można pokusić się zamianę na gotową mieszankę mąk bezglutenowych.
Karolina napisał
Drugi raz w życiu robię biszkopt, pierwszy raz bezglutenowy. Rozpadł mi sie i jest nieco zbyt puszysty, czy mogę voś dodać by byľ bardziej zwary? Więcej żółtek, trochę oleju? W smaku b dobry, smakuje jak "normalny" biszkopt.
Anna napisał
Hmm, zastanawiam się, dlaczego się rozpadł? Czy rozpadł się przy krojeniu, czy przed, czy był wtedy zimny? Biszkopt przed krojeniem powinien dobrze wystygnąć, oczywiście przed wyjęciem z formy należy odkroić biszkopt nożem od brzegów.
Nie spotkałam się z tym problemem, zastanawiam się, czy wszystkie składniki były dodane w odpowiedniej ilości, może jajka były zbyt małe? Oczywiście można dodać jedno jajko dodatkowo, ale nie więcej. Z olejem, to juz będzie eksperyment, jego dodatek sprawi, że biszkopt będzie cięższy i bardziej wilgotny. Osobiście nie próbowałam, więc nie wiem, jaki będzie efekt, na pewno z dodatkiem oleju nie będzie to już typowy biszkopt.
Mam nadzieję, że kolejny wyjdzie taki, jak powinien, pozdrawiam serdecznie 🙂
Karolina napisał
Zrobiłam ten biszkopt jeszcze kilka razy, dodaję więcej jajek i już mi się nie rozpada. Nie bardzo wychodzi mi przekrawanie, więc rozdzielam ciasto na 2 porcje. Chciałabym zrobić wersję czekoladową, jak to zrobić? Czy wystarczy dodać kakao do mąki? Pozdrawiam i przepraszam za literówki wcześniej.
Anna napisał
Jeśli chodzi o wersję czekoladową, to osobiście nie robiłam, ale trzeba trzymać się zasad tak jak w przypadku biszkoptu klasycznego, czyli kakao dodajemy zamiast części mąki. W tym przypadku odjęłabym 1/3 szklanki maki kukurydzianej i dodała w tej samej ilości kakao. W klasycznej wersji zamieniamy co prawda mąkę ziemniaczaną, ale w tym przypadku kiedy mamy do czynienia z mąkami bezglutenowymi zamianę zrobiłabym z mąką kukurydzianą. Przekrawanie biszkoptu to zawsze trudna sprawa, ale powinno się to robić na całkowicie wystudzonym biszkopcie...
Karolina napisał
Dziękuję 🙂
Karolina napisał
Wychodzi czekoladowy z tych proporcji, dziękuję!
Anna napisał
Trzeba odjąć 1/3 szklanki mąki kukurydzianej i w to miejsce dodać gorzkie kakao 🙂
maja napisał
witam, do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia bezglutenowego ? Urośnie tak ładnie bez proszku ?
pozdrawiam 🙂
Anna napisał
Nie dodajemy proszku, tutaj całą robotę robią dobrze ubite białka, to one unoszą cały biszkopt! Urośnie piękny, puszysty proszę tylko ubić dobrze białka. Pozdawiam serdecznie:)
biszkopt napisał
czy to ma byc maka ziemniaczana czy skrobia?
Anna napisał
W przepisie jest napisane - mąka ziemniaczana. Choć w Polsce jest to chyba błędna nazwa tego proszku, bo pod nazwą mąka ziemniaczana sprzedawany jest proszek śnieżnobiały o gładkiej fakturze (i o coś takiego chodzi w tym przepisie). Prawdziwa mąka ziemniaczana, czyli taka o fakturze przypominającej klasyczną mąkę pszenną jest bardzo trudna do zdobycia, ale nic nie szkodzi, bo w tym przypadku nie jest potrzebna 😉
Bb napisał
Piekarnik 160 stopni ale druga półka od dołu i grzanie góra dół?
Anna napisał
To oczywiście zależy od piekarnika, niestety każdy piekarnik piecze inaczej... ale generalne ciasta wstawiamy na środkową półkę w piekarniku. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160 st C i jeśli piekarni piecze równo można upiec z opcją górnej i dolnej grzałki. Jeśli ciasto miałoby być pieczone z opcją termoobiegu, to należy kontrolować temperaturę, czy ta nie wzrasta zbytnio. Życzę udanego wypieku i smacznego!
Bożenanoga napisał
A czy zamiast mąki kukurydzianej można użyć jaglanej?
Anna napisał
Niestety nie robiłam takiej próby, więc nie pomogę. Może Pani spróbować upiec maleńki biszkopcik z tą mąką, tak na spróbowanie, żeby w razie niepowodzenia nie zmarnować większej ilości składników.
Bożenanoga napisał
Z mąką jaglaną wyszedł piękny. Dziękuję za przepis
Anna napisał
Wspaniale, bardzo dziękuję za podzielenie się tym cennym doświadczeniem z pewnością wiele osób skorzysta 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Grażyna napisał
Czy biszkopt można zrobić bez żółtek?
Grażyna napisał
A czy można zrobić biszkopt tylko z białkiem bez żółtek?
Anna napisał
Nie próbowałam, ale bez żółtek może się udać.
Białka są najistotniejsze w tym przepisie, to one unoszą cały biszkopt i dzięki nim biszkopt rośnie. Zapytam tak z ciekawości dlaczego chce Pani pominąć żółtka?
Bozena napisał
Biszkopt się udał i wszystkim bardzo smakował. Trochę się sypał ale to pewnie dlatego ze trzymałam go zbyt długo w piekarniku.
Dziekuje za przepis
Anna napisał
Wspaniałe! Tak, jeśli troszkę przesuszy się biszkopt w piekarniku, to niestety może się kruszyć. Dlatego najlepiej przeprowadzić próbę tz. suchego patyczka. Ważne, że smakował! Pozdrawiam serdecznie 😁
Bozena napisał
Czy tala sama temperatura na piekarnik z termoobiegiem?
Na forme 26cm to bedzie 6 duzych jajek, szklanka cukru, szklanka mąki kukurydzianej I niecałe pol szklanki ziemniaczanej??
Czy można czymś zastąpić cześć cukru dla tych co wola mało słodkie wypieki?
Anna napisał
Tak, mniej więcej takie proporcje będą dobre, na gramy to będzie: mąka kukurydziana - 130 g, mąka ziemniaczana 76 g, cukier 140 g, 6 dużych jajek. Jeśli chodzi o słodycz biszkoptu, to biszkopt ten nie jest przesłodzony, zawsze można zrobić bardziej wytrawny krem, niestety nie piekłam biszkoptu ze znacznie zmniejszoną ilością cukru i nie wiem, czy wyszedłby dobry... Choć myślę, że jeśli zmniejszy Pani o jakieś 30 g ilość cukru, to nie powinno mu zaszkodzić.
Kasia napisał
Witam,
Mam pytanie co do maki kukurydzinej - czy jest to zupelnie biala maka przypominajaca make ziemniaczana czy zolta nieco grubsza?
Anna napisał
Jest to mąka kukurydziana, czyli żółto-złota, biała to skrobia i w tym przypadku nie będzie dobra. Potrzebna jest zwykła mąka kukurydziana ona, jest gładka w swojej fakturze, przypomina zwykłą białą mąkę, grubsza to będzie już kaszka, więc ta też się nie nada.
Dorota napisał
Chciałam zapytać czy do tego biszkopta nie ma proszku do pieczenia ?
Anna napisał
Nie, nie jest potrzebny, wystarczy bardzo dobrze ubić białka, które uniosą cały biszkopt podczas pieczenia.
Krysia napisał
Proszę mi doradzić, o ile zwiększyć ilość składników na formę o średnicy 26cm?
Anna napisał
Proszę zwiększyć ilość o około 1/3, taka ilość ciasta wypełni formę o średnicy 26 cm.
Dorota napisał
Dziękuję za przepis, biszkopt wyszedł piękny, nic nie opadł i do tego jest bardzo smaczny.
Anna napisał
Bardzo dziękuję za informację 🙂 Wspaniale, że biszkopt udał się i co najważniejsze, smakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Ola napisał
Pięknie równiusieńko wyrósł…wszystko ubite jak trzeba…aż mi się słabo zrobiło gdy go upuściłam i zapadł się środek ?
Anna napisał
Oj, bardzo mi przykro, to się zdarza bardzo rzadko. Zastanawiam się dlaczego tak się stało, być może środek ciasta nie był jeszcze dopieczony tak, jak należy, to mogło być przyczyną opadnięcia. Zapewniam, że rzucenie tego nie spowodowało, jeśli opadł po rzuceniu to z pewnością opadłby i bez rzucenia. Trzeba sprawdzać ciasto przed wyjęciem z piekarnika robiąc próbę tz. suchego patyczka. Mam nadzieję, że mimo to jest smaczny i da się go wykorzystać 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Nina napisał
Witam już podaje tylko ja mam jedną make jakiś mix mak długość 32cm a szerokość 26cm a czy mogłabym przepis w łyżkach prosić pozdtawiam
Nina napisał
Witam zrobiłam eksperyment dałam 10czubatych łyżek mąki tej mix 10czubatych łyżek cukru 10jajek zrobiłam tak jak w przepisie białka oddzielnie ubilam pianę dałam po trochu cukru ubijalam dalej na koniec przesianą mąkę mix powolutku mieszalam.wlałam delikatnie na blaszke piekłam w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem 40minut. Rzuciłam o podłogę. Wyrósł na całą blachę i środek nie opadł jest rowniutki. Dziękuję pozdrawiam ??
Anna napisał
Wspaniale i dziękuję za informację to bardzo cenne doświadczenie 🙂 Życzę smacznego i pozdrawiam gorąco 🙂
Nina napisał
Witam ja mam pytanie odnośnie na prostokątna blachę muszę podwoić składniki make koleżanka kazała mi kupić która jest mieszanką mąk bezglutenowych jakie proporcje mąki mam dac bo bedize to jedna maka ?
Anna napisał
Dzień dobry, jak duża jest blacha, jakie ma wymiary? Bez wymiarów firmy to trudno powiedzieć czy trzeba składniki podwoić czy może wystarczy zwiekszyć tylko o 1/2...
Agata napisał
czy można do biszkoptu dodać kakao, żeby zrobić ciemny biszkopt? Jeśli tak, to w jakiej ilosci?
Anna napisał
Tak można, proszę dodać 30 g gorzkiego kakao i zmniejszyć ilość mąki kukurydzianej do 60 g (w przepisie jest 3/4 szklanki, co wychodzi około 90 g), kakao dodać razem z mąkami. Pozdrawiam ??
Agata napisał
Dziękuję. Biszkopt wyszedł pyszny, pulchny i wilgotny ?
Anna napisał
Wspaniale 🙂 Życzę więc smacznego i polecam się na przyszłość 🙂
aga napisał
upieklam bisykopt ale niestety po przecieciu sie kruszyl+ gorna warstwa rozpadla sie na kawalki. jakie bledy moglam popelnic. piana byla bardzo dobrze ubita a w piekarniku malo wyrosl. praktzcznie bylo go tyle co przed pieczeniem
Anna napisał
Bardzo mi przykro 🙁
Piana z białek utrzymuje cały biszkopt i pozwala mu rosnąć, więc jest to bardzo ważne, żeby ubić ją tak jak na bezę, czyli bardzo sztywno. Jeśli piana była tak ubita to może podczas mieszania jej zbyt mocno opadła i później nie miała siły, aby unieść biszkopt. Pianę z białek należy bardzo delikatnie mieszać z ciastem, jeśli będzie mieszana zbyt długo i energicznie to niestety biszkopt nie uda się:(
Temperatura pieczenia też ma znaczenie, każdy piekarnik piecze inaczej i tego trzeba również pilnować, może Twój piekarnik zaniża temperaturę? Warto sprawdzić to przy pomocy dodatkowego termometru, mój niestety taki jest, że ustawiona temperatura jest zaniżona o 30-40 st C, ale pomógł dodatkowy termometr wewnętrzny.
Mam nadzieję, że następnym razem biszkopt uda się tak jak należy!
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ewa napisał
Czy ilość cukru ma znaczenie, czy można dodać mniej? Moja rodzina jest bardzo "wytrawna" 🙂 i we wszystkich przepisach redukuję ilość cukru przynajmniej o połowę. Biszkoptu jeszcze nigdy nie piekłam, z wyłączeniem wczoraj, kiedy wyszedł mi zamiast biszkoptu naleśnik :-)))) Robiłam z innego przepisu 😉
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, bo jajka mam już rozbite :-)))))
Anna napisał
W przypadku biszkoptu ilość cukru ma znaczenie, cukier utrzymuje pianę z białek, która to daje siłę do wyrastania i puszystość biszkoptu. Biszkopt po upieczeniu nie jest słodki, ale zawsze można przygotować mniej słodki krem do tortu. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dorota napisał
Piekłam kiedyś taki biszkopt, jedyna różnica była w ilości mąki kukurydzianej - miałam 2/3 szklanki, a nie 3/4. Biszkopt był ładnie wyrośnięty, ale trochę się kruszył i był dość suchy. Chciałam spróbować ten przepis, ale obawiam się, że ciasto wyjdzie jeszcze bardziej suche z większą ilością mąki? Czy to może zależeć od rodzaju mąki? (używałam mąki kukurydzianej Melvit), od wielkości jajek?
Anna napisał
Proporcje opracowałam na podstawie przepisu na biszkopt idealny i te 3/4 szklanki mąki kukurydzianej, to ilość, która jest idealna do tego przepisu 🙂 Proszę pamiętać, żeby przy odmierzaniu mąki nie ubijać jej w szklance. Mąka raczej nie powinna wpływać na wilgotność biszkoptu, choć jeśli mąka będzie gruba, a nie drobniutka to taka mąka z pewnością zmieni strukturę ciasta. Wielkość jajek do tego przepisu powinna być średnia i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Biszkopt ten jest lekko wilgotny i bardzo smaczny. Proszę pamiętać, żeby całkowicie wystudzić biszkopt przed krojeniem, w ten sposób unikniemy kruszenia się ciasta (wałkowania pod nożem). Proszę również kontrolować czas pieczenia, nie można przepiec biszkoptu, bo wtedy będzie przesuszony. Mam nadzieję, że wszystko się uda. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dorota napisał
Bardzo dziękuję, spróbuję! Również pozdrawiam ?
Mariola napisał
A czy zamiast cukru można dać ksylitol???
Anna napisał
Tak, można 🙂 Należy pamiętać o bardzo dobrym ubiciu białek, a następnie dodaniu ksylitolu łyżka po łyżce do ubicia błyszczącej bezy! Mam nadzieję, że biszkopt uda się wspaniale, pozdrawiam.
Anita napisał
Chodzi o zwykłą mąkę kukurydziana czy skrobię?
Anna napisał
Dzień dobry. Chodzi o mąkę kukurydzianą tak jak jest w przepisie! Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że biszkopt/tort będzie smakował 🙂
alicja gumna napisał
również dziś upiekłam ten biszkopt wyszedł idealny ale pokusiłam się o rzucenie go z pewnej wysokości i mi ię kawałek odłamało od boku tortownicy .pewnie dlatego że nie wysmarowałam boków, hciałam żeby przywierała do boków a o dlatego że chcę go zrobić z galaretką
Anna napisał
To, że nie posmarowałaś boków to dobrze i to na pewno nie było przyczyną odłamania się biszkoptu, może raczej spowodowała to tortownica, która ma słabe zapięcie...u mnie tak się też kiedyś zdarzyło. Mam jednak nadzieję, że ciasto uda się wspaniale i będzie smakowało 🙂 Pozdrawiam gorąco!
Barbara napisał
Upiekłam i wyszedł idealny. na biszkopt wyłożyłam piankę ubitą z mleczka kokosowego połączonego z tężejącą galaretką, na to truskawki i całość zalałam galaretką. pyszne! Dziękuję za przepis!!!
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 Wspaniała propozycja z mleczkiem kokosowym, galaretką i truskawkami, pycha! Pozdrawiam serdecznie!
Zenzero napisał
Nigdy w życiu nie wyszedł mi tak piękny biszkopt bezglutenowy jak z tego przepisu. Jestem zachwycona. Oczywiście jak podała pani Ania ubite dobrze białka, to podstawa sukcesu. Po dodaniu juz całego cukru piana musi być sztywna jak na bezy i mienić się perłowo. Po upieczeniu był oczywiście zrzut na podłogę 😀 Pierwszy raz coś takiego robiłam, ale efekt rewelacyjny, biszkopt nie opadł ani trochę. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 25cm i wyrósł na 4,5cm. Polecam
Anna napisał
Fantastycznie! Bardzo się cieszę, że udał się tak wspaniale. Dziękuję za informację i pozdrawiam serdecznie 🙂
maz napisał
Pycha!!!! super prosty, pieknie rosnie, dzici zjadly pol nim zaczelam mase klasc. Musze znow upiec.
Dziekuje
Bardzo polecam!!!
Anna napisał
Fantastycznie! Następnym razem Mama upiecze dwa biszkopty 🙂 jeden do zjedzenia od razu, a drugi na tort 😉 🙂
Pozdrawiam gorąco!
maz napisał
od tego czasu mam zamowienie na biszkopty poraz trzeci:) bardzo dziekuje bo pycha.
Prosze mi powiedziec, probowala Pani zrobic paluszki biszkoptowe z tego ciasta?
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że tak posmakował biszkopt 🙂 Nie piekłam placuszków, ale piekłam z tego przepisu cienkie blaty biszkoptowe do tiramisu myślę, że i placuszki wyjdą wspaniale! Pozdrawiam serdecznie 🙂
-zażenowany napisał
To jest chyba najgorszy przepis na jaki trafiłem podczas całej mojej kulinarnej podróży. TRAGEDIA!
Anna napisał
Przykro mi, że Panu biszkopt nie wyszedł (zakładam, że Pan go upiekł), a może wyszedł tylko nie smakuje...? ale proszę się nie martwić, wpadki zdarzają się najlepszym 😉 Pozdrawiam gorąco 🙂
Blondasek83 napisał
Upiekłam, rzuciłam, wyszedł super. Ròwniutki i nieopadnięty.
Anna napisał
Fantastycznie:)Życzę Wesołych Świąt!
Karolina napisał
Czy można użyć biszkoptu z tego przepisu do sporządzenia keksu biszkoptowego?
Anna napisał
Osobiście nigdy nie piekłam, ale myślę, że można spróbować, ciasto jest mocne więc utrzyma bakalie:)
Gosia napisał
Upiekłam i wyszedł jak na obrazku 😉 Jest pyszny i puszysty 🙂 Dziękuję 🙂
Anna napisał
Bardzo proszę i smacznego 🙂
Ewa napisał
Witam, zrobiłam z tej porcji biszkopciki do tiramisu - są fantastyczne i wyszły ich 3 blaszki :-). Dzięki za przepis.
Anna napisał
Fantastycznie, ja również robiłam na bazie tego biszkoptu tiramisu, ale upiekłam biszkopt w prostokątnej formie, a następnie przekroiłam go na trzy części 🙂 Biszkopciki to super pomysł! Pozdrawiam.
lubjemto napisał
zrobilam jak w przepisie +lyzeczka proszki bezglitenowego wyszedl super
Anna napisał
Świetnie, następnym razem proszę się nie bać i przygotować biszkopt bez proszku do pieczenia zapewniam, że wyjdzie wspaniale! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ala napisał
Zrobiłam biszkopt na podstawie tego przepisu i wyszedł idealnie pod każdym względem. Bardzo smaczny i puszysty, nawet lepszy niż z mąki pszennej. Niie wymagał w ogóle nasączenia. Na drugi dzień po prostu niebo w gębie. Dziękuję za rewelacyjny przepis 🙂
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 Tak, biszkopt rzeczywiście jest lekko wilgotny, zupełnie niepodobny do typowych biszkoptowych wypieków bezglutenowych, cieszę się, że tak bardzo posmakował Ci biszkopt! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Kasia napisał
Wyszedł idealny ❤ dzięki wielkie ?
Anna napisał
Cudownie 🙂 Pozdrawiam!
anna napisał
Co można dac zamiast maki kukurydzianej?
Anna napisał
Powiem szczerze, że nie piekłam z innej, ale może spróbuj pomieszać mąkę jaglaną z mąką ryżową, mam nadzieję, że sprawdzi się taka mieszanka. Możesz użyć również gotowej mieszanki bezglutenowej 🙂
Kamila napisał
A gdzie jest proszek do pieczenia
Anna napisał
W tym przepis nie ma proszku do pieczenia! Cały biszkopt trzyma się na dobrze ubitych białkach, pięknie rośnie i nie potrzebuje proszku. Proszę go nie dodawać. Pozdrawiam 🙂
Kamila napisał
Ok dziękuję za odpowiedz
Honorata napisał
Spotkałam się z bardzo podbnym przepisem na "mojewypieki.pl" i tam autorka zabrania rzucania biszkoptu bezglutenowego (z tego i pozostałych przepisów). Uprzedza też, że każdy z nich właśnie opada. Zaryzykowała Pani sama z tym rzucaniem? Piekłam dziś ten biszkopt i nie rzucałam. Opadł.
Anna napisał
Nigdy nie piekłam biszkoptu bezglutenowego z przepisu Moje Wypieki i nie mam pojęcia jak się zachowuje tamten biszkopt.. Przepis, który proponuję na swojej stronie, skomponowałam tak, aby można było upiec go bez użycia mieszanek bezglutenowych...piekłam go wielokrotnie i zawsze rzucam nim po upieczeniu 😉 i jest równy jak stół 🙂 Nie polecam czegoś, czego wcześniej sama nie wypróbowałam 🙂 Nie wiem, czy piekła Pani biszkopt z tego, czy z innego przepisu ...ale jeśli cały biszkopt opadł po upieczeniu lub zapadł się po środku, to przyczyną mogło być zbyt słabe ubicie białek, lub problem z temperaturą piekarnika... Pozdrawiam serdecznie!
Honorata napisał
Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 Pozwoliłam sobie zwrócić uwagę na inną stronę ze względu na zbieżność przepisów. Szczerze mówiąc, dotąd korzystałam z przepisów właśnie ze wspomnianej przeze mnie strony. Wczoraj poproszono mnie o tort z biszkoptem bezglutenowym. Od razu sięgnęłam po przepis MW. Dopiero potem szukałam gdzie indziej i z uwagi na duże podobieństwo, chciałam skonfrontować opinie. Tym bardziej byłam zaskoczona, bo autorka MW również piecze biszkopt rzucany z tych samych co Pani proporcji, który aktualnie sama wykonuję na własne potrzeby, jednak tego bezglutenowego odradza rzucać 🙂 Jeśli chodzi o ten właśnie biszkopt, upiekłam go z przepisu MW (odrobinę inne proporcje, bo 2/3 mąki kukurydzianej i 1/3 mąki ziemniaczanej). Biszkopt w piecu był wysoki, piękny, po wyciągnięciu opadł z czasem na środku. Zastanawiam się jeszcze czy to nie wina odrobiny żółtka, która została w białku przed ubiciem. A w ogóle, to nie miałam zamiaru Pani urazić porównując do innej autorki, mam nadzieję, że tego nie zrobiłam 😉 Jestem totalną amatorką, więc zdanie każdej doświadczonej w tej dziedzinie osoby jest dla mnie ważne 🙂 Pozdrawiam!
Anna napisał
Pani Honorato, absolutnie nie uraziła mnie Pani 🙂 Wspomniała Pani o przepisie na klasyczny biszkopt, który można znaleźć na mojej stronie i na stronie Moje Wypieki, ten biszkopt jest rewelacyjny i ja sama "zaczerpnęłam" go właśnie z tamtej strony, bo uważam, że to jeden z najlepszych, łatwych i niezawodnych przepisów! Warto z niego korzystać:)
Biszkopty są wypiekiem dość kapryśnym i nawet z najlepszego przepisu może wyjść zakalec jeśli np. jajka będą zimne lub tak jak w Pani przypadku białko będzie zanieczyszczone żółtkiem, wtedy piana nie ubije się, tak jak należy i może nie utrzymać biszkoptu. Innym powodem opadania może być temperatura piekarnika, a te bywają różne i często wskazują inną temperaturę, niż jest w rzeczywistości. Polecam kupić sobie za kilka złotych termometr przenośny, wstawić na środkową półkę i sprawdzić jaka temperatura jest w rzeczywistości. Jakiś czas temu mój piekarnik zepsuł się i po naprawie ciągle było coś niedopieczone...po włożeniu termometru do środka okazało się, że temperatura różni się o 90 st C!!! czyli na pokrętle ustawiałam 260, a w rzeczywistości w środku było tylko 170 st C. To ekstremalny przypadek, ale podobne przypadki zdarzają się dość często, a wynika to z eksploatacji sprzętu 🙂
Serdecznie zapraszam do częstowania się przepisami i zawsze służę pomocą. Pozdrawiam gorąco 🙂
marcela napisał
ile cm ma forma? 🙂
Anna napisał
Forma w której ja piekłam miała 23 cm średnicy 🙂
Ewa napisał
Mogę prosić o podanie poprawnej ilości mąki kukurydzianej? Jest 2/4 czyli 1/2 - czy ostatecznie to ma być pół, czy np. 3/4? 😉
Anna napisał
Witaj Ewo, bardzo przepraszam ze pomyłkę (przy przenoszeniu przepisu do nowego formularza) wkradł się błąd 🙁 Oczywiście powinno być 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 🙂 Pozdrawiam serdecznie i smacznego!
Ewa napisał
Dzięki, pewnie w tym tygodniu wypróbuję przepis 🙂