• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Biszkopty » Mleczna kanapka

Mleczna kanapka

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 22 paź, 2018 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Ciekawa jestem czy idąc z dziećmi do sklepu macie prośby od nich typu, Mamo kup mi, proszę mleczną kanapkę! U mnie zdarza się do dość często, ale powiem szczerze, że niezbyt chętnie przystaje na te prośby. Mleczna kanapka ze sklepu jest jednak z dodatkiem chemii spożywczej, która nie jest zdrowa szczególnie dla małych dzieci. Czy można przygotować podobne ciasto w domu? Tak, mam dla was przepis, który zaspokoi apetyt na słodkości nawet największych amatorów mlecznej kanapki!

mleczna kanapka
Mleczna kanapka
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂 Biszkopt
  • 🍰 Krem do ciasta
  • 💡 Rada
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 125 ml wody
  • 190 g cukru
  • 30 g kakao
  • 185 ml oleju
  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru
  • 210 g mąki pszennej tortowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na krem

  • 400 ml śmietany 30% do ubijania
  • 15 g żelatyny lub agar potrzebny na
  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru pudru lub do smaku

Polewa czekoladowa

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%

🔪 Instrukcje

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Do małego rondelka wlać wodę, dodać cukier i kakao, rondel postawić na ogniu mieszać do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie można zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy syrop cukrowy będzie już zimny można dolać olej.
  • Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do sztywnej piany zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce jednocześnie cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy żółtka, jednocześnie miksując. Następnie dolać zimną mieszankę kakaowo-olejową cały czas miksując na najniższych obrotach. Można zrobić to przy pomocy szpatułki. W dwóch turach dodać składniki suche, pierwszą turę mieszam mikserem na najniższych obrotach, a drugą delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
  • Blaszkę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno. Przelać ciasto, delikatnie wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Przygotowanie mlecznej pianki

  • Żelatynę lub agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody, do żelatyny wystarczy dolać 70 ml gorącej wody, szybko i dokładnie mieszać do rozpuszczenia, agar namaczamy w zimnej, najlepiej zrobić to tak, jak zaleca producent. Zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  • Do miski wlać zimny jogurt, lekko zmiksować, dodać ubitą śmietanę, na koniec dodać porcjami żelatynę (lub agar) cały czas miksując. Spróbujcie, czy krem jest wystarczająco słodki w razie potrzeby możecie dodać więcej cukru. Krem wstawić na chwilę do lodówki, ale tylko na kilka minut! Jeśli przetrzymacie go zbyt długo w lodówce to krem zbyt mocno się zetnie.

Wykończenie ciasta

  • Połamaną na drobne kawałki czekoladę włożyć do rondelka lub miseczki, ustawić na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić, kiedy czekolada jest już płynna można dolać śmietanę, polewę trzeba cały czas mieszać. Zdjąć z garnka i przestudzić.
  • Biszkopt wyjąć z formy, przekroić na pół, poziomo! Dno formy wyłożyć folią spożywczą, włożyć dolną część ciasta,  rozsmarować na nim cały krem, przykryć drugim plackiem, delikatnie docisnąć. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Po schłodzeniu, wierzch ciasta polać polewą czekoladową, po chwili pokroić ciasto na dowolnej wielkości kawałki. Ciasto przechowujemy w lodówce pod przykryciem, aby nie obsychało.

🎂 Biszkopt

Żeby przygotować mleczną kanapkę wykorzystałam biszkopt z przepisu na tort czekoladowo-malinowy, który jest rewelacyjny. Biszkoptu jest dość ciężki, kremowy i wilgotny, nie wymaga nasączenia. Ciasto przekroiłam na dwie części, ale możecie przeciąć je na trzy blaty. W ten sposób możecie wykorzystać dodatkowy blat do innego deseru lub przygotować większą ilość mlecznej kanapeczki ;). Dodatkowy blat można również szczelnie owinąć w folię spożywczą i zamrozić, będzie na czarną godzinę. Tym czasem cieszcie się smakiem domowej mlecznej kanapki.

🍰 Krem do ciasta

Poza czekoladowym ciastem potrzebujemy jeszcze tylko białego lekkiego kremu mlecznego. Przygotowałam go z bitej śmietany z dodatkiem jogurtu naturalnego, który jest mniej kaloryczny i lżejszy od śmietany. Bardzo dobrze komponuje się z czekoladowym biszkoptem. Do kremu trzeba dodać czegoś, co zagęści mam jego konsystencję. Może to być żelatyna lub roślinna wersja, czyli agar-agar. Ilość substancji żelującej nie powinna być zbyt duża. Nie chcemy zrobić przecież galaretki, tylko lekki krem, na 750 ml kremu wystarczy około 15 g żelatyny. Taka ilość ładnie "ściągnie" krem, który pozostawiony nawet w temperaturze pokojowej nie rozpłynie się na boki. Dopełnieniem całości jest polewa czekoladowa. Możecie użyć gotowej lub przygotować ją z mieszanki białej i ciemnej czekolady z dodatkiem śmietany.

💡 Rada

Ciasto z kremem zawsze przechowujemy w lodówce i to zabezpieczone folią spożywczą. Forma z ciastem powinna być przykryta folią, można też ciasto przechowywać w zamykanym pojemniku. Tak zabezpieczone ciasto nie będzie obsychało i nawet po kilku dniach będzie apetycznie wyglądało. Przed planowanym podaniem wyjmijcie je chwilkę wcześniej z lodówki, żeby polewa nieco zmiękła. Muszę przyznać, że domowa wersja mlecznej kanapki jest przepyszna, przekonajcie się o tym sami! Smacznego!

📖 Przepis

mleczna kanapka
Print Pin
5 z 4 głosów

Mleczna kanapka

Ciasto, które pokocha każde dziecko i dorosły 🙂
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 125 ml wody
  • 190 g cukru
  • 30 g kakao
  • 185 ml oleju
  • 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 60 g cukru pudru
  • 210 g mąki pszennej (tortowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na krem

  • 400 ml śmietany 30% (do ubijania)
  • 15 g żelatyny (lub agar potrzebny na )
  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru pudru (lub do smaku)

Polewa czekoladowa

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Do małego rondelka wlać wodę, dodać cukier i kakao, rondel postawić na ogniu mieszać do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie można zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy syrop cukrowy będzie już zimny można dolać olej.
  • Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do sztywnej piany zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce jednocześnie cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy żółtka, jednocześnie miksując. Następnie dolać zimną mieszankę kakaowo-olejową cały czas miksując na najniższych obrotach. Można zrobić to przy pomocy szpatułki. W dwóch turach dodać składniki suche, pierwszą turę mieszam mikserem na najniższych obrotach, a drugą delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
  • Blaszkę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno. Przelać ciasto, delikatnie wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Przygotowanie mlecznej pianki

  • Żelatynę lub agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody, do żelatyny wystarczy dolać 70 ml gorącej wody, szybko i dokładnie mieszać do rozpuszczenia, agar namaczamy w zimnej, najlepiej zrobić to tak, jak zaleca producent. Zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  • Do miski wlać zimny jogurt, lekko zmiksować, dodać ubitą śmietanę, na koniec dodać porcjami żelatynę (lub agar) cały czas miksując. Spróbujcie, czy krem jest wystarczająco słodki w razie potrzeby możecie dodać więcej cukru. Krem wstawić na chwilę do lodówki, ale tylko na kilka minut! Jeśli przetrzymacie go zbyt długo w lodówce to krem zbyt mocno się zetnie.

Wykończenie ciasta

  • Połamaną na drobne kawałki czekoladę włożyć do rondelka lub miseczki, ustawić na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić, kiedy czekolada jest już płynna można dolać śmietanę, polewę trzeba cały czas mieszać. Zdjąć z garnka i przestudzić.
  • Biszkopt wyjąć z formy, przekroić na pół, poziomo! Dno formy wyłożyć folią spożywczą, włożyć dolną część ciasta,  rozsmarować na nim cały krem, przykryć drugim plackiem, delikatnie docisnąć. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Po schłodzeniu, wierzch ciasta polać polewą czekoladową, po chwili pokroić ciasto na dowolnej wielkości kawałki. Ciasto przechowujemy w lodówce pod przykryciem, aby nie obsychało. 
  • Smacznego!
mleczna kanapka
Mleczna kanapka
« Chleb żytni z melasą
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna napisał

    26 października, 2018 at 11:29 am

    5 stars
    W końcu znalazłam pomysł na mleczne kanapki…dziękuję będę je robiła dla syna do szkoły.pozdrawiam

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}