Prosty dodatek do obiadu przez niektórych wprost uwielbiany. Zestaw obiadowy składający się z ziemniaczków, kotletów mielonych, w moim przypadku wegetariańskich i gotowanych buraczków to klasyka polskiej kuchni. Buraczki minimalistyczne, bo chyba najprostsze w przygotowaniu i z minimalną ilością składników. Buraki można ugotować dzień wcześniej, a po wystudzeniu przechować je w lodówce najlepiej szczelnie zamknięte. W dniu podania wystarczy obrać ze skórki, zetrzeć na tartce doprawić do smaku miodem i octem balsamicznym i gotowe.
Tak przygotowanych buraków używam również jako dodatek do kanapek, na przykład z kozim serem i rukolą, pyszności! Buraki polecam również z powodu ich walorów zdrowotnych, oczywiście najbardziej wartościowe są surowe, ale ugotowane w skórce również zachowują swoje właściwości. Zawierają dużą ilość składników mineralnych, przeciwutleniaczy, sporą ilość pierwiastków takich jak: cez, kobalt, czy rubid. Buraki są zasadotwórcze, chronią przed rakiem i przed starzeniem. Pomagają osobom z niedokrwistością, awitaminozą pomagają wyrównać ciśnienie krwi. Zalecane kobietom w ciąży, ponieważ zawierają dużą ilość kwasu foliowego idealne również dla osób po chemioterapii. To tylko kilka ważnych walorów zdrowotnych, których można by wymieniać jeszcze bardzo dużo! Moje hasło: jedzcie buraki w każdej formie! Smacznego!
📖 Przepis
Buraczki
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 600 g czerwonych buraków
- kilka łyżek octu balsamicznego
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- odrobina skórki z cytryny i sok
- 2 łyżki łyżki miodu (ilość uzależniona od indywidualnych upodobań)
🔪 Instrukcje
- Buraki umyć, nie obierać ze skórki! włożyć do garnka zalać wodą, gotować do miękkości.
- Po ugotowaniu odcedzić buraki, pozostawić do wystygnięcia, następnie obrać ze skórki (najlepiej zrobić to w rękawiczkach gumowych), zetrzeć na tartce o małych oczkach.
- Buraki doprawić odrobiną soku z cytryny i wcześniej wyszorowaną i startą skórką z cytryny, do tej ilości buraków wystarczy 1 łyżeczka skórki i 1 łyżka soku.
- Doprawić miodem, solą i pieprzem, dodać kilka łyżek octu balsamicznego, wymieszać.
- Buraczki najlepiej podawać schłodzone.
- Smacznego!
Lescho napisał
Burakow nie gotowac! Umyte buraki zawiajamy w folie aluminiowa i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni do miekkosci.
Anna napisał
Można i tak 😉 pozdrawiam