Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Burgery i kotlety

Burger warzywno ryżowy

Aktualizacja: 19 sie, 2020 · Opublikowany: 18 wrz, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejna odsłona burgera w wersji wegetariańskiej, tym razem burger warzywno ryżowy. Podstawą burgerów jest kleisty ryż i sporo drobno krojonych, podduszonych warzyw. Dodatki do burgera można przygotować takie same jak do klasycznych hamburgerów: cebula, kiszone ogórki, pomidory, majonez, ketchup, sałata. W wersji wzbogaconej dodaję suszone pomidory i prażoną cebulką. Smaczne, zdrowe i szybkie danie, dobre na każdą okazję.

📖 Przepis

Burger warzywno ryzowy
Print Pin
5 z 1 głosu

Burger warzywno ryżowy

Wegetariańskie pyszne burgery
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 35 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g białego ryżu (najlepiej kleistego)
  • 100 g drobno posiekanej cukinii
  • 1 średnia marchew (pokrojona w kostkę)
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 6 łyżek soczewicy z puszki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki siekanej zielonej natki pietruszki i bazylii
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki oliwy (+ do smażenia)
  • ½ szklanki kaszy manny do obtoczenia
  • 10 sztuk bułek do hamburgerów

Dodatki

  • 1 duży pomidor
  • 1 średnia cebula pokrojona w krążki
  • 2 duże ogórki kiszone
  • majonez
  • ketchup
  • sałata
  • suszone pomidory
  • prażona cebulka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ryż wypłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć do miękkości.
  • Do dużej miski włożyć ugotowany ryż, smażone warzywa, dodać wszystkie przyprawy , siekane zioła, jajko, tartą bułkę, soczewicę. Dokładnie wymieszać, zmoczyć dłonie i formować kulki wielkości sporej śliwki, spłaszczyć je i obtoczyć w kaszy mannie lub tartej bułce.
  • Burgery smażyć na oliwie na złoty kolor z dwóch stron.
  • Bułki podgrzać na suchej patelni lub w mikrofalówce. Na bułkę posmarować majonez, ułożyć warstwami kolejno ulubione dodatki, podawać ciepłe!
  • Smacznego!
Burgery usmażone i ułożone w dwie sterty
Burger warzywno ryżowy
Burger na sałacie z ogórkami kiszonymi i suszonymi pomidorami
Burger warzywno ryżowy

Więcej Przepisy na burgery i kotlety

  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • kotlety jajeczne z dodatkiem ryzu
    Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • kotlety jaglano-szpinakowe
    Kotlety jaglano-szpinakowe

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Goga napisał

    21 września, 2012 at 2:47 pm

    Super wygląda, nawet brak mięsa nie przeszkadza, bo prezentuje się pysznie, ja dodaję gotowy sos do hamburgerów(z tygodnia amerykańskiego w lidlu), trochę więcej kalorii, ale jest dobry:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 września, 2012 at 9:59 pm

      Jest pyszny:) z pewnością z takim sosem będzie świetnie smakował:)Pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.