Sezon grzybowy jest już w pełni, warto więc skorzystać z darów lasu i przygotować nietypową przystawkę przygotowaną z surowego grzybka. Musi to być najprawdziwszy prawdziwek, świeży i jędrny! Najlepszy będzie niezbyt duży, chodzi o to, aby jego nóżka była w środku pełna! Carpaccio jest niesamowicie dobre, bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. O tym pysznym daniu usłyszałam w audycji radiowej Piotra Adamczewskiego i od razu postanowiłam wypróbować przepis.
Wybraliśmy się do lasu w poszukiwaniu prawdziwków i szczęście nam dopisało, znaleźliśmy kilka pięknych okazów. Mogłam przygotować carpaccio z prawdziwka i przekonać się o jego smaku. Przygotowując carpaccio po raz pierwszy, użyłam klasycznej oliwy z oliwek oczywiście z pierwszego tłoczenia. Natomiast za drugim razem dodałam oliwę z dodatkiem trufli i muszę powiedzieć, że ta druga wersja smakowała nam o wiele bardziej. Poza prawdziwkami i dobrą oliwą będziemy potrzebować jeszcze odrobiny wspaniałego sera typu parmezan lub pecorino. Ser podkreśla smak i aromat grzybów. Spróbujcie i oceńcie sami, jak smakuje ta niecodzienna wykwintna przystawka.
📖 Przepis
Carpaccio z prawdziwka
🥘 Składniki
- 1 średni świeży prawdziwek (jeden na osobę)
- sól (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
- 3 łyżki soku z cytryny
- oliwa z oliwek lub oliwa truflowa - najlepszej jakości (lub oliwatruflowa - najlepszej jakości)
- twardy ser typu parmezan, pecorino ub grana padano
🔪 Instrukcje
- Grzyby dokładnie oczyścić, nie myć!
- Pokroić w bardzo cieniutkie plasterki, jeśli się uda, to najlepiej kapelusz razem z trzonkiem, ja zrobiłam, to dużym ostrym nożem można spróbować obieraczką do warzyw.
- Plastry grzyba ułożyć na talerzu, dokładnie skropić sokiem z cytryny, talerz przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, ale można pozostawić nawet do kilku godzin.
- Przed podaniem posypać wiórkami z sera (do przygotowania wiórków, użyłam obieraczki do warzyw).
- Przyprawić świeżo mielonym pieprzem na koniec obficie polać oliwą. Proponuję podać z grzankami czosnkowymi lub innym świeżym pieczywem.
- Smacznego!
Martynowsia napisał
Bardzo ciekawy pomysl, mowiac szczerze nie jadlam surowych grzybow (za wyjatkiem pieczarek;))
Anna napisał
Ja do niedawna też nie i nie wiem dlaczego? bo prawdziwki w tym wydaniu są rewelacyjne:))) koniecznie wypróbuj:) Pozdrawiam
JUSTYNA napisał
....jesień na talerzu;)...smacznie wygląda,tylko z tymi grzybami to różnie bywa,u Nas na ta chwilę nieciekawie.
Anna napisał
Ja mam las na przeciwko ( 15 kroków ) i nawet są grzyby, ale trzeba się śpieszyć, bo rano kolejka do lasu...:))) a carpaccio, polecam jest pyszne!