Chipsy z bakłażana, przepis pochodzi prosto z Hiszpanii. Chipsy podaje się do głównego dania lub po prostu jako przekąskę. Chrupiące, wyjątkowo dobre, moje dzieci po spróbowaniu chipsów powiedziały "to bakłażan jest taki dobry"? Przygotowując chipsy, należy pamiętać, aby pokroić go, jak najcieniej się da, wtedy chipsy będą najlepsze! To świetna odmiana po chipsach ziemniaczanych. Polecam!
Chipsy z bakłażana
Fantastyczne chipsy, chrupiące i bardzo smaczne.
Porcje 5
🥘 Składniki
- 1 duży bakłażan
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- sól
🔪 Instrukcje
- Bakłażan po umyciu i osuszeniu należy pociąć na bardzo cienkie plastry. Wszystkie plastry posolić, odstawić na około godzinę.
- Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać olej, oleju powinno być na patelni około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące, smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
- Usmażone bakłażany układać na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu.
- Smacznego!
Wegan Nerd napisał
o dzizas ! Ale to musi być pyszne!
Anna napisał
Banalnie proste i naprawdę pyszne:)!
Inspirowane smakiem napisał
Fajny pomysł. 🙂 I zdrowy!