• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przekąski » Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 23 kwi, 2015 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejny odcinek z serii, chipsy robimy w domu. Dziś do piekarnika wpadł jarmuż, z którego w kilka minut przygotujecie lekkie jak piórko chrupiące chipsy. Przygotowanie chipsów jest banalne, bo sprowadza się do umycia liści odkrojenia grubych łodyg i rozdrobnienia ich. Odrobina ulubionych przypraw, kilka minut w piekarniku i chipsy gotowe! Jarmuż po upieczeniu w piekarniku staje się niebywale delikatny, lekki i bardzo chrupiący. Przygotowując chipsy z jarmużu, należy uważnie kontrolować czas pieczenia i nie przegapić momentu, w którym chipsy zaczynają się przypiekać. Pieczenie trwa między 5, a 8 minut czas zależy od grubości liści i tego, jak piecze nasz piekarnik. W trakcie pieczenia należy otworzyć piekarnik i sprawdzić, czy liście są już wystarczająco chrupiące.

Co do smaku chipsów to panuje tutaj absolutna dowolność, możecie użyć takich przypraw, na jakie przyjdzie Wam ochota. Niezmiennym elementem jest tłuszcz, który potrzebny jest do tego, aby przyprawy przykleiły się do liści. Jeszcze jedna ważna sprawa, uważajcie z solą, używajcie jej bardzo oszczędnie, liście są cienkie i delikatne, więc łatwo je przesolić! Zapraszam na chipsy z jarmużu dziś w nucie czosnkowej, smacznego!

Print Pin
5 z 5 głosów

Chipsy z jarmużu

Zdrowa przekąska.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 8 minutes
Całkowity czas 18 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g jarmużu
  • 2 łyżki oleju kokosowego - płynnego
  • odrobina soli
  • suszony czosnek niedźwiedzi około 1 łyżki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 st.
  • Jarmuż umyć, wyciąć grube łodygi, osuszyć na ściereczce lub przy pomocy ręcznika papierowego.
  • W małej misce umieścić olej kokosowy, ocet, pokruszony czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, sól i pieprz, całość wymieszać.
  • Jarmuż włożyć do dużej miski wylać zawartość miseczki na liście, rękoma dokładnie, ale delikatnie wymieszać, liście powinny pokryć się marynatą, odstawić na chwilkę.
  • Przygotować dużą blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć jarmuż. Blachę wstawić do piekarnika, piec przez 5 do 8 minut obserwując, czy liście się nie przypiekają.
  • Po upieczeniu wystudzić na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Chipsy po całkowitym wystudzeniu można przechować przez kilka dni w zamkniętym słoiku. Choć pozostawione w misce na stole ( o ile nie zostaną zjedzone od razu ) pozostają chrupiące przez kilka dni 🙂
chipsy z jarmuzu
chipsy z jarmuzu
chipsy z jarmuzu
« Ryż z ciecierzycą i rodzynkami
Panna cotta pomarańczowa »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    26 kwietnia, 2015 at 5:51 am

    5 stars
    Sprobujemy, sprobujemy.
    Jak tylko nam sie znudzi pochrupywanie prazonych glonow nori 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 kwietnia, 2015 at 4:03 pm

      Podasz przepis na prażone glony? Muszą być super!

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        01 maja, 2015 at 2:51 am

        5 stars
        Przepis na glony mowisz? Znam dwa:

        1. W dzien targowy udac sie, a jakze - na targ. Tam znalezc stoisko z plonacym, duzym ogniem. Z jednej strony beda arkusiki sprasowanego nori(kor.Gim), poukladane w rowne stosiki. Pan(lub PAni) bierze pojedyncze arkusiki w szczypce i powiewa nimi nad plomieniem, pozbawiajac suszone glony resztek wilgoci i nadajac im jeszcze wieksza chrupkosc. Pokazac na palcach, ile arkusikow sobie zyczymy. Zaplacic. Po odejsciu od kasy rozwinac pakiecik i chrupac na ulicy jeszcze cieple.

        2.Mniej slowfoodowo- w sklepie na rogu kupic pakiecik gim. W smaku podobny, ale nie smakuje tak samo. Wiadomo dlaczego 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          04 maja, 2015 at 1:00 pm

          Dziękuję Ci za przepis 🙂 Jutro targ u nas na wsi, to polecę 😉 może jakąś babkę z płonącym ogniem znajdę ... ale, czy nori będzie miała ??? Jeśli nie, to sama opalę nad gazem 😉

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}