• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przekąski » Szparagi w cieście

Szparagi w cieście

Aktualizacja: 1 sie, 2019 · Opublikowany: 11 maj, 2017 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Sezon szparagowy trwa krótko i z tego powodu warto sięgnąć po nie już dziś i przygotować coś pysznego! Szparagi w cieście to moja propozycja na ich wykorzystanie taka wariacja na temat corn dogów. Oczywiście w mojej wersji, ponieważ te dogi są wegetariańskie 🙂 Danie idealnie nadaje się na przyjęcie w ogrodzie, ponieważ można podać je jako przekąskę "do ręki". Wspaniale smakują z sosami różnego rodzaju. Można je również zaserwować jako danie obiadowe z surówką. Ciasto jest z dodatkiem mąki kukurydzianej, przypraw, maślanki i piwa, piwo można zastąpić wodą gazowaną, a maślankę mlekiem, ale najlepsze ciasto wychodzi na bazie maślanki i piwa. Te dwa składniki nadają ciastu fajnego smaku i puszystości. Szparagi po upieczeniu są bardzo smaczne chrupiące w środku w otoczce z puszystego ciasta. W wersji dla dorosłych wspaniale sprawdza się dodatek papryczki jalapeno do ciasta, daje niezłą moc!

Sosy do szparagów możecie podać dowolne, ja lubię majonezowo-musztardowy, a dzieci oczywiście ketchup lub salsę pomidorową. Koniecznie wypróbujcie to smaczne i niecodzienne danie, zapraszam i życzę smacznego!

Jeśli macie ochotę na więcej przepisów ze szparagami, to zapraszam na makaron z ich dodatkiem i tagliatelle ze szparagów z krewetkami.

szparagi w ciescie
Print Pin
5 z 2 głosów

Szparagi w cieście

Pyszna chrupiące szparagi w otoczce z puszystego ciasta takiego jak na corn dogi, pyszne i niecodzienne, a jednocześnie bardzo proste danie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 18
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki (w wersji dla dorosłych polecam szczyptę suszonej lub świeżej papryczki jalapeno)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 120 ml maślanki
  • 120 ml piwa (można zastąpić wodą gazowaną)
  • 1 średnie jajko
  • 1 pęczek szparagów (u mnie było 18 sztuk)
  • olej roślinny (ilość oleju uzależniona od wielkości naczynia w którym będziecie smażyć)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski odmierzyć mąkę pszenną i kukurydzianą, dodać wszystkie składniki suche i przyprawy.
  • Jajko roztrzepać dodać do składników suchych razem z maślanką i piwem, wymieszać na jednolite gęste ciasto.
  • Szparagi umyć i dokładnie osuszyć, aby nie woda nie pryskała podczas smażenia. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, w naczyniu powinno być około 5 - 7 cm oleju.
  • Kiedy olej jest już gorący, można przeprowadzić próbę wkładając odrobinę ciasta, jeśli to po chwili wypłynie i zacznie skwierczeć to znak, że olej ma odpowiednia temperaturę.
  • Ciasto najlepiej przelać do wysokiej szklanki, a następnie każdego szparaga, trzymając za "główkę" zanurzyć w szklance z ciastem, szybko wyjąć i delikatnie włożyć do gorącego oleju. Po chwili smażenia obrócić widelcem szparag, aby równo się smażył. Smażyć do uzyskania złotego koloru, około 2-3 minuty.
  • Następnie wyjmujemy szczypcami usmażone szparagi i układamy na ręczniku papierowym, aby ociekł z nadmiaru tłuszczu.
  • Podajemy na ciepło z różnego rodzaju sosami, majonezowy, pomidorowy lub musztardowy.
    Smacznego!
szparagi w ciescie
szparagi w ciescie
szparagi w ciescie
« Sernik puszysty
Lekkie ciasto rabarbarowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justka napisał

    01 sierpnia, 2019 at 4:52 pm

    po co robić szparagi w cieście skoro bez tej zapychającej skorupy są takie smaczne. Polacy uwielbiają wszystko w mące, bule, maśle
    Fuj !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 sierpnia, 2019 at 10:27 pm

      Polacy nie są odosobnieni w świecie, jeśli chodzi o panierki z mąki, bułki, a o maśle już nie wspomnę 😉 Co do szparagów w cieście, to zapewniam, że nie są "fuj", wręcz przeciwnie, są soczyste jędrne i nieprzegotowane, a ciasto dodaje mi fajnego smaku. Proponuję spróbować kiedyś i wtedy ocenić ich smak, warto próbować nowych połączeń i smaków 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}