• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Pieczone papryczki Padrón

Pieczone papryczki Padrón

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 23 lip, 2017 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Pieczone papryczki Padrón, zielone nieduże i bardzo smaczne w Hiszpanii podawane jako tapas, czyli niewielkie przekąski. Można serwować je na zimno i na ciepło, ale zawsze z gruboziarnistą solą, która podkreśla ich delikatnie orzechowy smak. Papryczki coraz częściej można znaleźć w naszych sklepach na targach lub wyhodować je we własnym ogródku. Jedzenie papryczek Padrón jest podobno jak rosyjska ruletka. Krążą opowieści, że co 5, a niektórzy twierdzą, że co 10 papryczka albo nawet setna może trafić się piekielnie ostra! Do tej pory zjedliśmy około kilograma, ale żadna z nich nie była ostra. Być może te, które przyjeżdżają do Polski, są delikatniejsze. Jedno jest pewne, warto ich spróbować, ponieważ są pyszne. Pamiętajcie, że papryczki zjadamy w całości razem z nasionkami, zostawiamy tylko ogonek. Niebawem podam Wam kilka pomysłów na wykorzystanie papryczek w prostych i bardzo smacznych potrawach. Smacznego!

pieczone papryczki padron
Print Pin
4,75 z 4 głosów

Pieczone papryczki Padrón

Błyskawiczny przepis na pyszną przekąskę, papryczki Padrón!
Autor Anna
Kuchnia Hiszpańska
Rodzaj Dodatki
Porcji 4
Gotowanie 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g papryczek Padrón
  • 2 szczypty soli morskiej (gruboziarnistej)
  • 3 łyżki oliwy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Papryczki umyć i dokładnie osuszyć.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, na dobrze rozgrzaną oliwę ułożyć papryczki, smażyć je około 2 minuty z każdej strony. Powinny lekko się przypiec. Upieczone wyjmujemy na talerz i osypujemy gruboziarnistą solą.
  • Smacznego!
Pieczone papryczki padron z przypieczoną skórką podane na desce z grubą solą.
Pieczone papryczki Padrón
« Tortilla
Pleśniak »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    23 lipca, 2017 at 9:32 pm

    4 stars
    Jedziemy za miesiac do Galicji, sprobowac u zrodla.
    Wiesc gminna niesie, ze im dluzej na krzaczku, tym wieksza szansa na ostrosc.
    Inna wersja teorii spiskowej mowi, ze ostrosc papryczek Padron to sciema, ze dodaja turystom na talerz jalapeno.
    W pierwsza neidziele sierpnia papryczki maja swoje swieto w Herbon, w Galicji.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 lipca, 2017 at 9:45 pm

      Po zjedzeniu paru sztuk mam raczej pewność, że to jakaś bajka, ale kto wie, może kiedyś trafi się jakaś siekiera ;). Też zamierza udać się kiedyś do źródła i spróbować takich prosto z krzaczka, a Wam życzę wspaniałej wyprawy i cudownych doznań kulinarnych 🙂

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        30 sierpnia, 2017 at 8:30 pm

        Jak wspomniałem -testujemy u źródła. Dziś w Asturii, nie Galicji, ale produkt ten sam. Pani w tapas barze mówi, ze od czasu, kiedy uprawy sa podlewane REGULARNIE, ostre papryczki de Padron przestały się pojawiać. Mowa o uprawach na większą skalę. Te z domowego ogródka wciąż potrafią zaskoczyć.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          30 sierpnia, 2017 at 10:27 pm

          To wszystko tłumaczy... zjadłam ich już dość dużo i ani jednej ostrej. W przyszłym roku posadzę u siebie i będę oszczędnie podlewała 🙂 Dziękuję za cenne informacje, pozdrawiam Was gorąco i życzę wspaniałych doznań nie tylko kulinarnych.

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}