Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb

Aktualizacja: 19 lip, 2020 · Opublikowany: 13 mar, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb na zakwasie z dodatkiem białej mąki żytniej to jeden z moich ulubionych chlebów. Bardzo smaczny z wyraźnym zapachem, jakim charakteryzuje się chleb na zakwasie żytnim. Smak lekko kwaśny, ale tylko lekko, jasny, wilgotnym i sprężysty miąższ. Uwielbiam kanapkę zrobioną ze świeżego, chrupiącego chleba z kozim serem z dodatkiem majonezu i pysznymi suszonymi pomidorami lub ze świeżym kremowym guacamole, pycha! Najlepiej spróbujcie sami, bo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Polecam!

chleb
Chleb

📖 Przepis

chleb
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb

Pyszny domowy chleb.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 2
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 60 g zakwasu żytniego
  • 400 g wody
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka suchych drożdży

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 g wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 14 g soli morskiej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Zaczyn najlepiej zrobić wieczorem przed pójściem spać:)
  • Wszystkie składniki na zaczyn krótko wymieszać tylko do połączenie składników w dość dużej misce, którą najlepiej przykryć folią spożywczą. Następnego dnia rano dodać pozostałe składniki, wymieszać mikserem przez około 5 minut.
  • Ciasto ponownie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
  • Przygotować dwie keksówki (ja użyłam jednej o wymiarach 11 x 25 cm , a druga miała 13 x 24 cm) wysmarować je olejem i wysypać otrębami. Ciasto wlać do foremek, przykryć wilgotną ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  • Przed wstawieniem do piekarnika na dno wysypać szklankę kostek lodu, aby uzyskać odpowiednią wilgotność. Piecz przez 20 minut w temperaturze 220 st C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C piec jeszcze przez 25 - 30 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
chleb

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Czarek napisał

    09 października, 2018 at 2:00 pm

    W przepisie jest podana mąka pszenna, ale jaki typ mąki ? 450 czy chlebowa 750.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 października, 2018 at 5:16 pm

      Ten przepis wychodzi z każdą mąką pszenną jasną i dlatego nie pisałam o konkretnej, może być to typ 450 jaki i 750 z jednej i drugiej wyjdzie świetny chleb 🙂

      Odpowiedz
  2. Agata Debiutantka napisał

    29 marca, 2016 at 9:52 pm

    Zakwas dojrzał! Zrobiłam już chleb codzienny kilka razy i chleb "chleb" 🙂 wszystko cudnie wychodzi z Twoich przepisów, mąż się uzależnił chyba trochę. Tylko za każdym razem chlebki (a wcześniej i bagietki) pękają mi bardzo, na górze i po bokach robią się głębokie bruzdy - można temu jakoś zapobiec? W sumie są urocze te pęknięcia, ale bardzo niepraktyczne... Jeszcze jedno pytanie: czy garnek gliniany z pokrywką (rzymski) nada się do pieczenia chleba?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 marca, 2016 at 11:46 pm

      Bardzo się cieszę, że wszystko Wam smakuje, ale jeszcze bardziej cieszy mnie fakt, że się tak rozpiekłaś! Super!
      Jeśli chodzi o garnek to oczywiście jak najbardziej nada się do chleba 🙂
      W sprawie pęknięć przychodzą mi do głowy dwa pytania?rozwiązania.
      -Czy chleb przed wstawieniem do piekarnika wystarczająco wyrósł? Bo jeśli nie, to po wstawieniu do piekarnika, kiedy chleb dostaje wysoką temperaturę chce jeszcze sporo wyrosnąć, ale temperatura odrazu "ścina" jego wierzch i nie pozwala na swobodne wyrośnięcie. Ciasto szuka miejsca i znajduje ujście górą lub bokiem.
      -Lub może być to spowodowane zbyt "suchym" wnętrzem piekarnika. Może się tak dziać, kiedy jest zbyt mało pary wodnej podczas początkowego pieczenia chleba co skutkuje pęknięciami w tych miejscach, o których piszesz. Pierwszy i drugi punkt są ze sobą powiązane, chodzi o to, że bardzo wysoka temperatura szybko spieka skórę, a odpowiednia ilość pary wodnej ma zapewnić wilgotne środowisko, żeby chleb przez pierwsze kilkanaście minut mógł swobodnie rosnąć.
      Tyle przyszło mi do głowy 🙂 Mam nadzieję, że te wskazówki pomogą, wypróbuj. Jeśli byłby jeszcze jakiś kłopot to pisz będziemy szukać dalej 😉
      Gorąco pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  3. iza napisał

    06 maja, 2013 at 4:04 pm

    mam pytanie - jak uzyskać taki złocisty kolor, mi chleb wychodzi taki biały jak mąka, czy dodaje się może coś jeszcze?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 maja, 2013 at 5:40 pm

      Izo, do chleba niczego więcej nie dodaję, chleb nabiera koloru podczas pieczenia i wiele zależy do piekarnika, mój przypieka za bardzo i chleb muszę zawsze przykrywać folią aluminiową aby się nie spalił:) Jeśli u ciebie jest bardzo jasny, to może być wina piekarnika, być może musisz pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę!? Pamiętaj, że chleb zawsze pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki. Możesz spróbować też pod koniec pieczenia (ok. 15 przed wyjęciem ) pomalować wierzch chleba roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżką mleka, może wtedy nabierze rumianego koloru:))) Wypróbuj może coś zadziała, pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Pyszne Kaprysy napisał

    13 marca, 2013 at 1:32 am

    wygląda cudnie i na pewno też tak smakuje mniam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 marca, 2013 at 6:45 am

      Dziękuje:) jest bardzo, bardzo dobry, warto wypróbować:) pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.