Orkisz, to złoto wśród zbóż. Niestety, tę odmianę pszenicy uprawia się w niewielu gospodarstwach, stąd wysoka cena mąki orkiszowej. Warto, jednak wprowadzić chleb orkiszowy do codziennej diety ze względu na właściwości tego ziarenka. Orkisz wzmacnia odporność, zapewnia zdrową krew i poprawia samopoczucie. Ma ogromne ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i witamin. Chleb orkiszowy spożywany codziennie wzmacnia odporność i usuwa toksyny. Obniża cholesterol, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. O orkiszu można, by pisać dużo... dodam tylko, że jest idealny dla dzieci. Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty i smaczny. Polecam.
📖 Przepis
Chleb orkiszowy
Bardzo zdrowy chleb orkiszowy
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 400 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 g suszonych drożdży
- 300 ml wody
- ulubione nasiona do posypania
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki wrzucić do miksera, wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta, ciasto powinno odchodzić od miski, ok. 5 minut.
- Foremkę wysmarować olejem i wysypać otrębami, przełożyć ciasto do formy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno wyrosnąć po ok. 1,5 do 2 godzin, zależnie od temperatury otoczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C
- Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami.
- Piec 40-50 minut, aż chleb będzie delikatnie brązowy, chleb po opukaniu go od spodu powinien wydać głuchy odgłos.
- Gotowy chleb po upieczeniu wyjmujemy na kratkę, do ostudzenia.
- Smacznego!
Comments
No Comments