• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Aktualizacja: 26 sie, 2020 · Opublikowany: 1 lip, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Orkisz, to złoto wśród zbóż. Niestety, tę odmianę pszenicy uprawia się w niewielu gospodarstwach, stąd wysoka cena mąki orkiszowej. Warto, jednak wprowadzić chleb orkiszowy do codziennej diety ze względu na właściwości tego ziarenka. Orkisz wzmacnia odporność, zapewnia zdrową krew i poprawia samopoczucie. Ma ogromne ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i witamin. Chleb orkiszowy spożywany codziennie wzmacnia odporność i usuwa toksyny. Obniża cholesterol, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. O orkiszu można, by pisać dużo... dodam tylko, że jest idealny dla dzieci. Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty i smaczny. Polecam.

Print Pin
Bądź pierwszy!

Chleb orkiszowy

Bardzo zdrowy chleb orkiszowy
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 2 hours
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 2 hours 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 g suszonych drożdży
  • 300 ml wody
  • ulubione nasiona do posypania
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki wrzucić do miksera, wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta, ciasto powinno odchodzić od miski, ok. 5 minut.
  • Foremkę wysmarować olejem i wysypać otrębami, przełożyć ciasto do formy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno wyrosnąć po ok. 1,5 do 2 godzin, zależnie od temperatury otoczenia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C
  • Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami.
  • Piec 40-50 minut, aż chleb będzie delikatnie brązowy, chleb po opukaniu go od spodu powinien wydać głuchy odgłos.
  • Gotowy chleb po upieczeniu wyjmujemy na kratkę, do ostudzenia.
  • Smacznego!
Chleb orkiszowy
« Muffinki z truskawkami
Makaron ze szparagami i szpinakiem »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}