• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb wieloziarnisty - łatwy

Chleb wieloziarnisty - łatwy

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 19 cze, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Szybki, łatwy i bardzo smaczny chleb z dużą ilością ziarenek słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni i sezamu. Jest to chleb na drożdżach, więc jego przygotowanie nie jest czasochłonne. Wystarczy wymieszać składniki i odczekać czas jaki potrzebny jest na wyrośnięcie chleba. Jest wilgotny, sprężysty i smakuje fantastycznie ze wszystkimi dodatkami. Jest to jeden z naszych ulubionych chlebów. Polecam gorąco!

kromka chleba z ziarnami
Print Pin
5 z 2 głosów

Chleb wieloziarnisty łatwy

Prosty i bardzo smaczny chleb z ziarnami
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g mąki krupczatki
  • ½ szklanki otrąb pszennych lub żytnich
  • 2½ łyżki cukru
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika - łuskanego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka soli
  • 500 ml wody
  • 3 g drożdży suchych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki lądują w misce, dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Ciasto jest bardzo luźne, i takie ma być, więc nie dodawajcie więcej mąki.
  • Piekarnik nagrzewam do 230ºC.
  • Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej olejem keksówki i wysypanej otrębami. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, ciasto szybko rośnie i po ok. 15-20 minutach jest już gotowe do pieczenia.
  • Ważne, aby nie rosło zbyt długo, to mu nie służy, powinno podnieść się trochę i już można wstawiać to piekarnika.
  • Przed pieczeniem spryskuję go olejem i posypuję ziarnem.
  • Piec przez ok. 50 minut, jeśli wierzch zacznie się zbytnio przypiekać przykrywam go folią aluminiową.
  • Po upieczeniu chleb należy koniecznie wyjąć na kratkę, do ostygnięcia. Dajcie wystygnąć chlebkowi zanim zaczniecie go kroić.
  • Smacznego!
Chleb wieloziarnisty przekrojony na pół, środek z mnóstwem ziarenek.
Chleb wieloziarnisty łatwy
« Pizza z tuńczykiem
Smażone ziemniaki »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}