Po ostatniej wizycie w szwedzkim sklepie z wyposażeniem wnętrz wróciłam do domu z suchą mieszanką chlebową. Mieszanka na chleb sprzedawana jest w kartonie podobnym do kartonu na soki. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, wystarczy dolać ciepłą wodę, wymieszać i w zasadzie ciasto na chleb jest już gotowe. Musiałam kupić, sprawdzić i przetestować osobiście ten chlebek, w sklepie miałam okazje spróbować go i smakował naprawdę dobrze. Jeśli lubicie ciężkie wilgotne pieczywo pełne nasionek, to ten chleb naprawdę Wam posmakuje.
Osobiście nie jestem zwolennikiem gotowych mieszanek i zawsze zachęcam do przygotowywania potraw od podstaw we własnym domu. Dlatego też po "zbadaniu" składu chleba stworzyłam recepturę przypominającą wcześniej wspomniany chleb. Chleb piekłam już kilka razy i to w różnych wersjach można przygotować chleb jasny na miodzie lub ciemny na słodzie jęczmiennym. Można wybrać również ciemną wersję z dodatkiem kawy zbożowej.
Każda wersja jest świetna i smaczna. Chleb ciemny ze słodem lub kawą zbożową ma lekko karmelowy smak i ten chlebek moje dzieci lubią najbardziej. Mieszankę na chleb można przygotować wcześniej i wsypać do słoika lub plastikowego pojemnika. Kiedy nadejdzie dzień pustego chlebaka, możecie użyć mieszanki szybko wymieszać ciasto i upiec domowy chleb. Wcześniej przygotowana mieszanka jest bardzo wygodna, dzięki temu chleb upiecze nawet dziecko lub osoba, która na co dzień gotuje tylko wodę na herbatę 😉 Na słoiku wystarczy nakleić naklejkę z ilością składników płynnych i temperaturą oraz czasem pieczenia. Chleb w słoiku może być również świetnym pomysłem na smaczny prezent!
📖 Przepis
Chleb z płatkami i ziarnami
🥘 Składniki
- 200 g mąki pszennej (typ 650)
- 140 g płatków owsianych (górskich)
- 120 g płatków jaglanych (lub ryżowych)
- 90 g mąki żytniej (typ 2000)
- 56 g nasion słonecznika (łuskanego)
- 42 g nasion lnu
- 12 g soli (morskiej)
- 7 g drożdży suchych (lub 14 świeżych)
- 28 g słodu jęczmiennego (lub miodu)
- 580 g wody (ciepła w temperaturze około 35 st C)
Dodatkowo
- 4 łyżki kawy zbożowej (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Do miski odmierzyć wszystkie składniki suche, wymieszać je łyżką dokładnie, aby się połączyły. Jeśli przygotowujecie mieszankę na przykład dla znajomych na prezent, to wsypcie składniki warstwami do dużego słoika.
- W innej małej misce wymieszajcie ciepłą wodę, miód lub słód jęczmienny i *drożdże świeże, a następnie dodajcie mieszankę do składników suchych, masę wystarczy wymieszać łyżką do połączenia się w jednolitą całość, odstawić na 10 minut.
- W międzyczasie przygotować formę keksówkę o wymiarach 23 na około 12 cm, można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem i wysypać otrębami, ciasto przed przelaniem do foremki wymieszać, wyrównać wierch ciasta, wypełnioną formę odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut - do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Chleb pieczemy 45-50 minut, jeśli podczas pieczenia wierch chleba zacznie zbyt mocno przypiekać się można przykryć go folią aluminiową.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce, kroimy po całkowitym wystudzeniu.
- Smacznego!
MONIKA napisał
A czy zamiast mąki pszennej można użyć orkiszowej typ 700?
Anna napisał
Tak, można użyć mąki orkiszowej typ 700 🙂 Pozdrawiam serdecznie!