• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb z rozmarynem

Chleb z rozmarynem

Aktualizacja: 20 sie, 2020 · Opublikowany: 30 sie, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Podczas pieczenia tego chleba zapach rozmarynu unosi się po całym domu. Chleb jest bardzo miękki puszysty, a skórka rumiana, delikatna i cienka. Znakomity do serów i mięs, idealny do zupy cebulowej. Przygotowanie chleba jest bardzo proste i szybkie, jest to idealny chleb dla początkujących piekarzy.

Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1½ szklanki mąki pszennej tup 450
  • 1 paczuszka suszonych drożdży
  • 1 szklanka wody około 45 st C.
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy + do posmarowania
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Do miski wlać wodę, dodać cukier, 2 łyżeczki rozmarynu i drożdże, wymieszać odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, sól, maki i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Dużą miskę wysmarować oliwą przełożyć do niej ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
  • Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i wysmarować do oliwą. Wyjąć ciasto z miski i 'zbić', uformować okrąg o średnicy około 20 cm, położyć na blachę, posmarować oliwą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie posmarować oliwa, posypać resztą rozmarynu i parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut. Studzić na kratce.

📖 Przepis

Print Pin
Bądź pierwszy!

Chleb z rozmarynem

Wspaniały chleb z rozmarynem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1½ szklanki mąki pszennej tup 450
  • 1 paczuszka suszonych drożdży
  • 1 szklanka wody (około 45 st C.)
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy (+ do posmarowania)
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Do miski wlać wodę, dodać cukier, 2 łyżeczki rozmarynu i drożdże, wymieszać odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, sól, maki i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Dużą miskę wysmarować oliwą przełożyć do niej ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
  • Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i wysmarować do oliwą. Wyjąć ciasto z miski i 'zbić', uformować okrąg o średnicy około 20 cm, położyć na blachę, posmarować oliwą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie posmarować oliwa, posypać resztą rozmarynu i parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut. Studzić na kratce. Smacznego!
rumiany chleb widok z góry
Chleb z rozmarynem
« Knedle ze śliwkami
Tort Red Velvet »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marcelina napisał

    30 sierpnia, 2012 at 1:13 pm

    wow, jestem pod wrażeniem 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 sierpnia, 2012 at 1:57 pm

      Zachęcam do pieczenia, jest pyszny i bardzo łatwy! Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  2. Nutinka napisał

    30 sierpnia, 2012 at 12:48 pm

    Może dodasz go do prowadzonej akcji na durszlaku ? "chleb drożdżowy" ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 sierpnia, 2012 at 1:55 pm

      Bardzo chętnie to zrobię:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}