Chleb ziołowo czosnkowy to biały chleb pszenny przygotowany na drożdżach. Chleb jest bardzo miękki i delikatny, niewiarygodnie pięknie pachnie ziołami i czosnkiem. Rewelacyjny do serów i wędlin, ale i z samym masłem smakuje wyśmienicie. Chleb możecie uformować tak, jak zrobiłam to ja, czyli przygotować klasyczny okrągły bochenek. Można też upiec go w dowolnej formie do ciasta, którą należy wcześniej wysmarować olejem i wysypać otrębami. Chleb potrzebuje podczas pieczenia odpowiedniej wilgoci, w tym celu należy wsypać kostki lodu na dno piekarnika. Można też spryskać wnętrze piekarnika wodą. Para sprawi, że wytworzy się odpowiednia wilgoć, a skórka chleba nabierze pięknego rumianego koloru. Gorąco polecam!
📖 Przepis
Chleb ziołowo czosnkowy
🥘 Składniki
- 10 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
- 300 ml wody
- 450 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki łyżeczki soli (morskiej, kamiennej doajcie mniej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego tymianku lub estragonu
- 1 łyżka oregano lub bazylii
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka cukru
🔪 Instrukcje
- Do miseczki wsypujemy drożdże, cukier i 2 łyżki wody, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Do dużej miski wlewamy wodę, podrośnięte drożdże i pozostałe składniki (bez ziół) zagniatamy dosyć luźne ciasto, możemy użyć do tego miksera. Pod koniec wyrabiania dodajemy zioła i czosnek. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut, miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą.
- Następnie ciasto formujemy w kulę, przekładamy na posypaną mąka blachę/tackę do pieczenia, wierzch chleba obficie posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 °C, tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika na jego dno wsypujemy ½ szklanki kostek lodu.
- Chleb pieczemy 35 - 40 minut. Studzimy bna kratce.
- Smacznego!
Kubus napisał
Przepyszniutki pieke go co kilka dni bo moj chlopak za nim przepada :*
Anna napisał
Bardzo dobry smak ma Twój chłopak 🙂 smacznego i pozdrawiam, a jeśli lubicie ziołowe klimaty to polecam bułeczki z czosnkiem i oregano, pychota 🙂
izabela napisał
Bardzo dobry 🙂
Anna napisał
Super:) bardzo się cieszę. Pozdrawiam Ania