Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleby na drożdżach

Chleb ziołowo czosnkowy

Aktualizacja: 4 sie, 2020 · Opublikowany: 1 paź, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Chleb ziołowo czosnkowy to biały chleb pszenny przygotowany na drożdżach. Chleb jest bardzo miękki i delikatny, niewiarygodnie pięknie pachnie ziołami i czosnkiem. Rewelacyjny do serów i wędlin, ale i z samym masłem smakuje wyśmienicie. Chleb możecie uformować tak, jak zrobiłam to ja, czyli przygotować klasyczny okrągły bochenek. Można też upiec go w dowolnej formie do ciasta, którą należy wcześniej wysmarować olejem i wysypać otrębami. Chleb potrzebuje podczas pieczenia odpowiedniej wilgoci, w tym celu należy wsypać kostki lodu na dno piekarnika. Można też spryskać wnętrze piekarnika wodą. Para sprawi, że wytworzy się odpowiednia wilgoć, a skórka chleba nabierze pięknego rumianego koloru. Gorąco polecam!

kromka białego chleba z pięknymi dziurkami i przyrumienioną skórką

📖 Przepis

chleb ziolowo-czosnkowy
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb ziołowo czosnkowy

Mięciutki, pachnący przepyszny!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 1 godzina godzina 30 minuty minuty
Gotowanie 35 minuty minuty
Całkowity czas 2 godziny godziny 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 10 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
  • 300 ml wody
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki łyżeczki soli (morskiej, kamiennej doajcie mniej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego tymianku lub estragonu
  • 1 łyżka oregano lub bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miseczki wsypujemy drożdże, cukier i 2 łyżki wody, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski wlewamy wodę, podrośnięte drożdże i pozostałe składniki (bez ziół) zagniatamy dosyć luźne ciasto, możemy użyć do tego miksera. Pod koniec wyrabiania dodajemy zioła i czosnek. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut, miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą.
  • Następnie ciasto formujemy w kulę, przekładamy na posypaną mąka blachę/tackę do pieczenia, wierzch chleba obficie posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 220 °C, tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika na jego dno wsypujemy ½ szklanki kostek lodu.
  • Chleb pieczemy 35 - 40 minut. Studzimy bna kratce.
  • Smacznego!
widok chleba z góry na okrągły bochenek

Więcej Przepisy na chleb na drożdżach

  • orkiszowy chleb z garnka
    Orkiszowy chleb z garnka
  • mleczny chleb hokkaido
    Mleczny chleb Hokkaido
  • chleb pszenny z czarnuszka
    Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z płatkami owsianymi
    Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Komentarze

    5 from 1 vote

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kubus napisał

    06 maja, 2014 at 6:19 pm

    5 gwiazdek
    Przepyszniutki pieke go co kilka dni bo moj chlopak za nim przepada :*

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 maja, 2014 at 9:16 pm

      Bardzo dobry smak ma Twój chłopak 🙂 smacznego i pozdrawiam, a jeśli lubicie ziołowe klimaty to polecam bułeczki z czosnkiem i oregano, pychota 🙂

      Odpowiedz
  2. izabela napisał

    28 lutego, 2013 at 7:42 pm

    Bardzo dobry 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 lutego, 2013 at 7:44 pm

      Super:) bardzo się cieszę. Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.