Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb żytni z żurawiną i morelą

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 6 lip, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Kolejny eksperyment, udany! Obiektem eksperymentu był chleba na zakwasie żytnim, tym razem z dodatkiem suszonych moreli i żurawiny. Ciasto przygotowałam z mieszanki mąk żytnich dodałam również mąkę orkiszową i suszone owoce, które sprawiły, że chleb nabrał lekko słodkawego smaku. Przypomina troszkę chleb "turecki" właśnie z suszonymi owocami. Świetnie smakuje z serami, a dzieci najbardziej lubią z dżemem lub kremem czekoladowy. Przygotowanie chleba jest banalnie proste, wystarczy przed pójściem spać wymieszać składniki na zaczyn. Następnego dnia rano dodać resztę składników, poczekać aż wyroście, upiec. Koniecznie spróbujcie jestem pewna, że wam również posmakuje!

📖 Przepis

Chleb zytni z zurawina i morela
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb żytni z żurawiną i morelą

Pyszny domowy chleb z dodatkiem suszonych owoców.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 55 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 250 g wody
  • 270 g mąki żytniej typ 720

Składniki na ciasto właściwe

  • 300 g wody
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 200 g mąki żytniej typ 2000
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonej moreli
  • Otręby do wysypania formy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wieczorem przed położeniem się spać wymieszać składniki na zaczyn. Do dużej miski wlać wodę, zakwas dodać mąkę, wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na noc w ciepłe miejsce.
  • Rankiem lub później, dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, zaczynając do wody, a następnie mąki, całość dokładnie wymieszać. Suszone morele pokroić, każda na 4 części, dodać wraz z żurawinami do ciasta, wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 90 minut maksymalnie do 6 godzin.
  • Formę o wymiarach 32 x 13 cm lub dwie mniejsze, wysmarować olejem i wysypać otrębami.
  • Ciasto wymieszać łyżka, następnie przelać do formy, wierzch chleba można spryskać olejem, przykryć folią i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie rosło około 40 minut ).
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C.
  • Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu, a następnie natychmiast wstawić chleb.
  • Chleb pieczemy przez 35 minut w 210 st C, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i dopiekamy 20 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki, studzimy na kratce.
  • Smacznego!
Chleb zytni z zurawina i morela
Chleb żytni z żurawiną i morelą
Chleb zytni z zurawina i morela
Chleb żytni z żurawiną i morelą

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.