Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Ciasteczka bardzo fistaszkowe

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 21 gru, 2012 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Kto lubi orzeszki ziemne, masło orzechowe i nie jest na nie uczulony, może śmiało upiec podwójną porcję ciasteczek. Smak jest zaskakujący, słodycz miesza się ze słono-orzechową  nutą,  jak dla mnie i moich domowników ciastka są pycha! Ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne jakby były zrobione z piasku, więc zanim zaczniemy delektować się ich smakiem musimy pozwolić im wystygnąć. Błyskawiczne wykonanie, chwila oczekiwania na przestygnięcie, a później tylko chrupanie, chrupanie i chrupanie. Gorąco polecam, takimi ciastkami można obdarować naszych najbliższych w świąteczny czas!

📖 Przepis

Ciasteczka fistaszkowe
Print Pin
Bądź pierwszy!

Ciasteczka bardzo fistaszkowe

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 50
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 12 minuty minuty
Całkowity czas 27 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 130 g masła
  • 230 g cukru
  • 220 g maki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka masła orzechowego (dałam z kawałkami orzechów)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ⅓ szklanki cukru do obtoczenia ciastek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło orzechowe, masło i cukier utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać jajko i esencję waniliową, zmiksować. Dodać przesianą mąkę z sodę, wymieszać.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miseczki nasypać cukier. Z ciasta formować kulki o wadze około 18 g i obtaczać je w cukrze. Następnie układać na blaszce, delikatnie spłaszczyć.
  • Piekarnik nagrzać do 180 st C.
  • Ciastka piec przez około 12 minut (uważajcie aby się nie przypaliły, piekłam bez termoobiegu). Po upieczeniu delikatnie przenieść ciastka z całym papierem na kratkę i pozostawić do wystygnięcia.
  • Smacznego!
Ciasteczka fistaszkowe
Ciasteczka fistaszkowe

Przepis znalazłam tutaj🙂

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. moniczkawkuchni napisał

    05 stycznia, 2013 at 1:09 pm

    wyglądają genialnie, na pewno smakują jeszcze lepiej

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 stycznia, 2013 at 12:39 am

      Te ciastka to jedno z bardziej zaskakujących odkryć! Pyszne, polecam!

      Odpowiedz
  2. kocie-smaki napisał

    22 grudnia, 2012 at 4:39 pm

    piękne! a jaki musi się unosić aromat przy ich pieczeniu, mmm 🙂

    Odpowiedz
  3. Bee napisał

    21 grudnia, 2012 at 5:04 pm

    Genialne! uwielbiam smak masła orzechowego w wypiekach 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2012 at 11:22 pm

      Koniecznie wypróbuj!!!Pycha:)

      Odpowiedz
  4. Capacitier napisał

    21 grudnia, 2012 at 3:21 pm

    Ja lubię! I to bardzo 😀

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required