• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciasteczka bardzo fistaszkowe

Ciasteczka bardzo fistaszkowe

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 21 gru, 2012 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Kto lubi orzeszki ziemne, masło orzechowe i nie jest na nie uczulony, może śmiało upiec podwójną porcję ciasteczek. Smak jest zaskakujący, słodycz miesza się ze słono-orzechową  nutą,  jak dla mnie i moich domowników ciastka są pycha! Ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne jakby były zrobione z piasku, więc zanim zaczniemy delektować się ich smakiem musimy pozwolić im wystygnąć. Błyskawiczne wykonanie, chwila oczekiwania na przestygnięcie, a później tylko chrupanie, chrupanie i chrupanie. Gorąco polecam, takimi ciastkami można obdarować naszych najbliższych w świąteczny czas!

Ciasteczka fistaszkowe
Print Pin
Bądź pierwszy!

Ciasteczka bardzo fistaszkowe

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 50
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 12 minutes
Całkowity czas 27 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 130 g masła
  • 230 g cukru
  • 220 g maki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka masła orzechowego (dałam z kawałkami orzechów)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ⅓ szklanki cukru do obtoczenia ciastek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło orzechowe, masło i cukier utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać jajko i esencję waniliową, zmiksować. Dodać przesianą mąkę z sodę, wymieszać.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miseczki nasypać cukier. Z ciasta formować kulki o wadze około 18 g i obtaczać je w cukrze. Następnie układać na blaszce, delikatnie spłaszczyć.
  • Piekarnik nagrzać do 180 st C.
  • Ciastka piec przez około 12 minut (uważajcie aby się nie przypaliły, piekłam bez termoobiegu). Po upieczeniu delikatnie przenieść ciastka z całym papierem na kratkę i pozostawić do wystygnięcia.
  • Smacznego!
Ciasteczka fistaszkowe
Ciasteczka fistaszkowe

Przepis znalazłam tutaj🙂

« Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego
Wesołych Świąt! »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. moniczkawkuchni napisał

    05 stycznia, 2013 at 1:09 pm

    wyglądają genialnie, na pewno smakują jeszcze lepiej

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 stycznia, 2013 at 12:39 am

      Te ciastka to jedno z bardziej zaskakujących odkryć! Pyszne, polecam!

      Odpowiedz
  2. kocie-smaki napisał

    22 grudnia, 2012 at 4:39 pm

    piękne! a jaki musi się unosić aromat przy ich pieczeniu, mmm 🙂

    Odpowiedz
  3. Bee napisał

    21 grudnia, 2012 at 5:04 pm

    Genialne! uwielbiam smak masła orzechowego w wypiekach 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2012 at 11:22 pm

      Koniecznie wypróbuj!!!Pycha:)

      Odpowiedz
  4. Capacitier napisał

    21 grudnia, 2012 at 3:21 pm

    Ja lubię! I to bardzo 😀

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →