Słodki dzień czekolady to błogi raj dla wszystkich łasuchów! Z tej okazji chciałam zaproponować szwedzkie ciasteczka czekoladowe w wersji bezglutenowej. Spód ciasteczek składa się tylko z czterech składników i jest bezglutenowy. Przygotowany z mielonych migdałów, białek i wiórków kokosowych, które można pominąć w przepisie, a zamiast nich dodać więcej mielonych migdałów. Chciałam, żeby ciasteczka były najbardziej zdrowe jak to możliwe więc do słodzenia wykorzystałam cukier brzozowy - ksylitol. Możecie zamienić go na syrop z agawy, cukier trzcinowy lub miód. Krem jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a jego smak to mocno czekoladowy z nutką kawy. Ciasteczka te przypominają mi troszkę nasze delicje, oczywiście różnią się rodzajem spodu i nadzienia, ale forma jest bardzo podobna. Spód, a na nim czekoladowo-kawowy krem zamknięty pod "skorupką" z pysznej czekolady. Ciastka przechowujemy w lodówce, a wyjmujemy tuż przed podaniem, wtedy są najlepsze! Schłodzona czekolada cudownie pęka, kiedy nagryzamy ciasteczko, aby odsłonić man pyszny krem! Mniam!
📖 Przepis
Ciasteczka czekoladowe
🥘 Składniki
Składniki na ciastka
- 2 białka
- 120 g mielonych migdałów
- 40 g mąki kokosowej (lub wiórków kokosowych)
- 40 g cukru brzozowego - ksylitolu ( lub cukier biały)
Składniki na krem
- 80 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki kakao
Dodatkowo
- ciemna czekolada wystarczy ½ tabliczki
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier, całość ubijać razem przez 2 minuty. Następnie dodać mielone migdały i wiórki kokosowe, wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, każdą kuleczkę spłaszczyć, a następnie ułożyć na blaszce. Ciastka pieczemy około 12-18 minut w zależności od grubości ciastek, brzegi powinny zrobić się rumiane.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Przygotowanie kremu
- Żółtka ubić z miodem lub syropem z agawy, ubijać tak długo, aż masa będzie gęsta i jasna. Kawę rozpuścić w kilku kroplach wody, dodać do żółtek, miękkie masło dodać łyżka po łyżce ciągle miksując. Na koniec dodać kakao, zmiksować. Jeśli krem podczas miksowania zrobi się rzadki należy włożyć go na kilka minut do lodówki.
- Na każde ciastko nałożyć łyżkę kremu formując stożek lub kopczyk, krem można nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego, gotowe ciastka włożyć na kilkanaście minut do lodówki.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Każde ciastko chwycić za spód i zanurzyć w czekoladzie (tylko stożek) chwilę trzymać ciasto stożkiem do dołu, aby ociekł nadmiar czekolady.
- Gotowe ciastka układać na talerzu, wstawić do lodówki, aby czekolada stężała. Ciastka przechowujemy w lodówce, można je również zamrozić.
- Smaczneogo!
tom smole napisał
W opcji bez cukru i czekolady jest idealne dla biegaczy
Anna napisał
Białego cukru nie zalecam dla biegaczy tylko syrop z agawy lub ksylitol, a porządna gorzka czekolada w mikro ilości, to chyba chyba może być? 😉
naszlakusmaku napisał
wspaniałe ciasteczka 🙂 chętnie bym się skusiła 🙂
Anna napisał
Zapraszam, zapraszam 🙂